Plata: Et nyt dansk alternativ til negative renter?!

Plata Peer-to-peer lån der gør en forskel

Indlægget er en reklame forPlata

Mere end 1.000 mia. kroner står på danske bankkonti til negativ eller ingen rente. Et beløb der stiger dag for dag. Det vil en ny dansk peer-to-peer låneplatform ved navn Plata gøre noget ved. Læs med og få en rabatkode til platformen, der øger dit afkast. 

De negative renter har for alvor bidt sig fast i de danske opsparinger; beløbsgrænserne sættes ned, og den negative rente stiger. Det samme gør inflationen i USA, eurozonen og Danmark. Det udhuler værdien af danske opsparinger, som står på indlånskonti. 

Selvom renten er negativ for indlån i mange banker, betyder det dog ikke, at renterne på forbrugslån er faldet. Faktisk er de skyhøje, og et forbrugslån, optaget i en bank, koster let 15-25 % i rente. Ifølge Nationalbanken er der mere end 120 mia. kroner i forbrugslån i Danmark, altså gæld uden sikkerhedsstillelse, som man ellers kender det fra eksempelvis bolig- eller billån. Dette inkluderer ikke markedet for kviklån, der anskues at være 20 mia. kroner, hvor renten kan overstige 25 %, og der er kortere fra tanke til handling.

Der er med andre ord en stor forskel i indlåns- og udlånsrenter, og det kommer ikke private til gode. 

Samtidig er aktiemarkederne på all time high, obligationer giver tæt på intet afkast, inflationen er stigende og det samme er renterne. Hvor går man hen for at få et kortsigtet positivt afkast, som er uafhængigt af rentemarkedet? 

Her kommer Plata ind i billedet

Plata er en ny dansk peer-to-peer låneplatform, hvor du som privatinvestor kan tjene penge ved at udlåne dem til refinansiering af eksisterende forbrugslån. Plata formidler kontakten mellem investor og låntager, ligesom Airbnb formidler kontakt mellem udlejer og lejer. 

Plata har en proces, for at afskærme investorer fra dårlige betalere. Så når låntagere får adgang til platformen, er det fordi, de har opfyldt en lang række kriterier: Adgang til platformen gives udelukkende, såfremt man ikke er registreret som dårlig betaler. Dernæst skal man kunne bevise, at man har mødt tidligere gældsforpligtelser til tiden. Dette tjekker Plata via en bankintegration, hvor låntager tillader Plata at se indholdet af dennes relevante konti.

Herefter kvalificeres låntager yderligere ved at dokumentere deres økonomiske formåen, baseret på de 3 seneste lønsedler, årsopgørelse og et årsbudget. Dette udmønter sig i en kreditrating, som præsenteres for den investor, de matches med. Kreditratingen præsenteres som 1-4 stjerner ud af 4 mulige. 1-stjernede låntagere afvises altid, og derfor ser investorer altid kun 2-4-stjernede lån på platformen. Det er altid dig, som investor, der i sidste ende beslutter, om du ønsker at udlåne dine penge.

What’s in it for me? 

For dig som investor er Plata en todelt mulighed.

Først og fremmest giver udlån på Plata et afkast på 5,3 % af restgælden (8 % før gebyr til platformen), medmindre du benytter en rabatkode. 

Dernæst får du en mulighed for at hjælpe et andet menneske med at refinansiere deres gæld. På den måde vinder begge parter, og du får både et finansielt og et socialt afkast.

Da Plata er en ny platform, tilbyder vi, at nye investorer kan lave gebyrfrie udlån på platformen frem til nytår, hvilket betyder, at du får et afkast på 8 % af restgælden i alle låns løbetid. Investering starter på 5.000 kr., og du kan låne dine penge ud helt ned til 3 måneder ad gangen.  

For at benytte tilbuddet, skal du oprette dig med koden Frinans2021.

Udlån dine penge her, hvis du er investor. Oprettelsen tager kun 5 minutter. 

Lån penge her, hvis du er låntager.