Udbytte

Udbytte er betegnelsen for de penge, en virksomhed kan vælge at udbetale til aktionærerne, så de får del i virksomhedens overskud.

Udbytte er betegnelsen for de penge, en virksomhed kan vælge at udbetale til aktionærerne, så de får del i virksomhedens overskud.


I forhold til investering er der mange investorer, der er meget glade for udbytte.

Hvad er udbytte?

Udbytte er den ene af de to måder, der er at tjene penge på aktier eller fonde.

Hvis en børsnoteret virksomhed ønsker at dele overskuddet med ejerne, kan de gøre det ved at udbetale et kontant beløb til aktionærerne.

Det kaldes for et udbytte.

Udbyttet bliver udbetalt pr. aktie, så hvis udbyttet lyder på 3 kr. pr. aktie og du ejer 100 aktier, vil du få et udbytte på 300 kr. før skat.

Fonde der består af mange aktier, kan også udbetale et udbytte til investorerne. I så fald kaldes fonden for en udbyttebetalende fond. Modsat findes der også akkumulerende fonde, som ikke udbetaler et udbytte.

I Danmark er der regler for, hvor meget udbytte fonde skal betale, hvis de skal kunne klassificeres som udbyttebetalende.

Hvorvidt en fond er udbyttebetalende eller akkumulerende har en konsekvens for, hvordan du bliver beskattet.

Hvordan påvirker udbyttet aktiekursen?

Hvordan udbyttet påvirker aktiekursen lader til at være svært at forstå for mange investorer.

  • Udbyttet trækkes direkte fra i prisen på aktien.

Det betyder, at hvis en aktie handler til kurs 100 og udbetaler et udbytte på 5 kr. pr. aktie, vil prisen umiddelbart falde til kurs 95.

Hvad der så sker med kursen derfra, er et spørgsmål om udbud og efterspørgsel.

Især helt nye investorer har den opfattelse, at udbyttet er noget ekstra, de får. De ejer deres aktier og de har den pris, de har. Udbyttet er noget, der eksisterer uden for det.

Men sådan er det ikke.

Hvilke aktier betaler udbytte?

Der findes ingen krav til om en virksomhed skal udbetale et udbytte eller hvor meget. Det er derfor op til virksomheden, om den ønsker at dele overskuddet med investorerne eller bruge pengene til at vækste virksomheden yderligere.

Myndighederne kan dog bryde ind og gøre det ulovligt for nogle virksomheder at udbetale et udbytte. Det så vi i eksempelvis i Danmark under Coronakrisen. Her forbød den danske stat bankerne at udbetale udbytte til investorerne.

Du er derfor nødt til undersøge, hvorvidt den enkelte virksomhed du ønsker at investere i, har en strategi om at udbetale udbytte eller ej.

Er du interesseret i udbytte, har jeg skrevet et indlæg om de mest populære danske udbytteaktier.

Med fonde er det mere ligetil, da de som tidligere nævnt, enten kan være udbyttebetalende eller akkumulerende.

Hvor meget skal du betale i skat af udbytte?

Hvad du skal betale i skat er afhængigt af kontotypen, aktivet og din personlige indtægt.

Når det gælder udbytte fra aktier eller aktiefonde, er det derfor afhængigt af kontotypen.

  • Aktiedepot
  • Aktiesparekonto
  • Pension

På et aktiedepot skal du betale 27% i skat af afkast under 56.500 kr. og 42% på alt afkast over den grænse. Skatten kan blive trukket automatisk af platformen, hvis de tilbyder at stå for indberetningen.

Når du modtager pengene på din konto, vil du derfor opleve, at det samlede beløb er lavere, end det udbytte du har ret til, fordi skatten allerede er trukket.

Derfor bliver du paradoksalt nok fattigere, i det øjeblik du modtager udbytte.

Både aktiesparekontoen og pensionsdepoter er lagerbeskattede og derfor beskattes udbyttet ikke direkte. Her betaler du i stedet skat af det samlede realiserede afkast hvert år.

Hvor ofte udbetaler en virksomhed udbytte?

I Danmark er der tradition for, at virksomhederne og fondene kun udbetaler udbytte en enkelt gang om året.

De fleste fonde udbetaler udbyttet for året før, i foråret. Det betyder, at udbyttet for 2021 udbetales i foråret 2022.

I udlandet og specielt i USA er det mere almindeligt, at virksomheder eller fonde udbetaler udbytte flere gange om året.

Hvornår skal jeg eje virksomheden for at få udbytte?

Virksomhederne og fondene udmelder en såkaldt X-dag. X-dagen er den første dag, hvor virksomheden eller fonden handler ekslusiv udbytte.

Det betyder, at for, at kan få del i udbyttet, skal du eje aktien eller beviset i fonden før denne dato.

Pengene vil så blive udbetalt nogle dage efter X-dagen.

Hvis selskaber vælger at dele overskuddet med aktionærerne, udmelder de en såkaldt X-dag. Det er den første dag, selskabet handler eksklusiv udbytte. Det vil sige, for at kunne modtage udbytte skal du eje aktier inden denne dato. Udbyttet bliver udbetalt nogle dage efter x-dag.

Nordnet har lavet denne grafik til at vise forløbet:

Forløbet for at få del i udbyttet, når virksomhederne udbetaler det.

Udbytte er ligegyldigt


Reklame

4 kommentarer til “Udbytte”

  1. Hej og tak for din video.
    Hvis udbytteaktien gør, at jeg bliver “fattigere” ved at kursen bliver lavere ved udbetaling af udbytte, og skat snupper x% af udbyttet for derved at resultere i, at aktieejeren har tabt værdi både på aktien og udbyttet, hvilken fordel er der da ved at købe udbytte aktier?

    1. Hej Anita,

      Det er det helt rigtige spørgsmål at stille.

      Det objektive svar: Ingen. Der er ingen fordel, tværtimod er det en ulempe i de fleste tilfælde. Borer vi helt ned i det, kan der måske være noget om at få penge ud, uden transaktionsomkostninger og den slags.

      Det subjektive svar: Mange kan godt lide udbytte. Måske fordi de føler, at de får noget ekstra. Noget de ikke havde før. Og så er det nemmere at forstå. Penge på kontoen kan vi kognitivt lettere omsætte til tanken om ting vi kan købe. Det er sværere at forholde sig til en procentuelt stigning på en aktie.

      /Sune

  2. Hej Sune
    Alt hvad jeg har set om udbytte aktier, både dansk og udenlandsk har samme holdning til udbytte som du, men som jeg ser det, så kan der være en dansk fordel ved udbytte.
    I Danmark kan udbytte være med til at skatteoptimere et senere salg af aktier. Hvis du i dine opsparingsår betaler udbytteskat (27%) og geninvesterer, vil du have flere penge, der allerede er beskattet i dine frie midler. Hvilket betyder at du kan realisere/sælge flere aktier i dine FIRE år og stadig være under de 56.500 kr i indtægt og dermed undgå en skat på 42%.
    MA

    1. Hej,

      Altså teoretisk er det jo rigtig nok, at du kan sænke din GAK, hvis du bruger udbyttet på at købe aktier eller beviser i investeringsforeningen lige efter udbyttet. Problemet er bare, at du er blevet beskattet først, så du kan ikke købe for lige så meget værdi, som du fik udbetalt. Et stort udbytte vil derfor være med til, at du får udnyttet renters rente effekten mindre.

      /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.