Bull market

Med livet som investor følger op- og nedture. Sådan er det bare. Derfor vil du på et tidspunkt opleve et bull market. Men, hvad er det?

Med livet som investor følger op- og nedture. Sådan er det bare. Derfor vil du på et tidspunkt opleve et bull market. Men, hvad er det?


Heldigvis går det mere op, end det går ned, når investering gøres rigtigt. Går det tilpas meget opad, kaldes det et bull market.

Hvad betyder bull market?

Et bull market er betegnelsen, når et marked går kraftigt opad. Det kunne for eksempel være aktiemarkedet.

Hvor kraftigt?

Bull market er betegnelsen for et marked, der er steget mere end 20%.

Så kan der være uenigheder om, hvorvidt det skal ske indenfor en bestemt periode eller ej. Det kunne være indenfor et år, et par måneder eller lignende. Det er der ikke helt bred enighed om.

Vi skal derfor op i nogle ret pæne procenter, før der er tale om et bull marked. 🐂

Et bull marked er kendetegnet ved en ret stor optimisme omkring fremtiden både i den mere bredt definerede økonomi og for selve aktiemarkedet.

Reklame

Styr på risikoen?

Med en gratis investeringsplan fra Norm Invest sikrer du, at dine investeringer passer til dig og din risikoprofil.

✓ Nemt
✓ Hurtigt
✓ Gratis

Eksempel på et bull marked

I nyere tid har bullmarkedet været en del i fokus, fordi det varede meget længe. Faktisk rekordlænge. ⏰

Efter finanskrisen i 2008 begav aktiemarkedet sig ud på en lang bull-market-tur. Den varede i over ti år. Festen blev først spoleret i marts 2020, da Voldemort-influenzaen skabte panik på markederne, der faktisk førte til et bear market.

Bull market er betegnelsen for et marked, der er steget mere end 20%.

Det er aldrig til at vide, hvor længe den slags markedstrends varer, hverken på op- eller nedturen. Som det fremgår af billedet ovenover, blev det omtalte bear marked overtaget af endnu et bull marked.

Det er svært at spå, især om fremtiden.

Pas på!

På mange måder er et bull market farligere end et bear market.

Til trods for, at det er bjørnen, der er kendt for at sove og tilmed har en sang om det, så er det et bull marked, der på mange måder er mest at frygte.

Alt er nemt, når det går opad. 😎

Begyndte du at investere i 2009, havde du over ti år, hvor markederne bare buldrede derudad og hvor du næsten ikke kunne træde forkert. Gode afkast år efter år.

Hvad sker der, når den slags forekommer over lang tid?

Mange bliver overmodige, føler sig uovervindelige og tager ekstra stor risiko. Langt større og mere risiko, end deres risikoprofil tilsiger.

100% aktier? Intet problem. Faktisk er det ikke nok. Der skal også gearing og ekstra mange vækstaktier til. Et gennemsnit på 7%-8%-9% om året? Jeg griner af sådan et afkast! Jeg skal have mindst 30%.

Og så vågner bjørnen fra sit skjul. Ulig, hvad du har lært, så er den ikke rarlig. 🐻

Så pas på! Under et bull market, især et langt et, er det nemt at divergere meget fra ens risikoprofil, fordi frygten forsvinder længere og længere i baggrunden.

Bjørnen har det med at skabe panik og panik er en investors værste fjende.

Det er derfor, at dine investeringer skal matche din risikoprofil.

Gå tilbage til investeringsordbogen.


Reklame

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.