Ikigai Frinans

Ikigai

Hvad er Ikigai og hvad kan det lære os om et meningsfyldt arbejdsliv? Læs med og bliv klogere…

Ikigai er et japansk begreb for “dit livs hvorfor”. Det består af fire grundelementer: Det du elsker, det du er god til, det du kan blive betalt for og det verden har brug for. Kan du kombinere de fire elementer, opnår du Ikigai.

Indledene om Ikigai

For noget tid tilbage stødte jeg på det japanske koncept Ikigai. Lige siden har jeg funderet lidt over det og haft lyst til at skrive om det i forhold til økonomisk uafhængighed.

Ikigai kan nemlig være med til at forklare nogle af de tanker, jeg går rundt med og hvorfor jeg ikke bare “får mig et sjovt job i stedet”.

Derudover har jeg altid, helt fra barnsben, været ekstremt fascineret af japansk kultur, så da jeg stødte på et  japansk begreb, der kan bruges, i forhold til det jeg laver med Frinans, ja så var jeg solgt med det samme.

New York Post Ikigai

Hvad er ikigai

Ikigai kan løst oversættes til “dit livs hvorfor”, har jeg ladet mig fortælle. Jeg kan ikke japansk, så 100% sikker i oversættelsen, kan jeg ikke være.

Det beskriver det at lave noget man både elsker, er god til, bliver betalt for og som verden har brug for. Blandingen af disse fire ting giver tilsammen Ikigai og det giver næsten sig selv, at det er værd at stræbe efter. 

Ikigai oversigt

De fire grundelementer i Ikigai:

 • Det du elsker
 • Det du er god til
 • Det du kan blive betalt for
 • Det verden har brug for

Som det også fremgår af billedet ovenover, så er det muligt at lave noget som ikke er alle fire dele på een gang. Det er nok endda oftere tilfældet, end det rent faktisk at opnå Ikigai. Der er nogle overgange disse fire elementer imellem. Disse overgange kunne på dansk hedde:

 • Passion
 • Profession
 • Mission
 • Vokation

Beskæftiger du dig med noget du både elsker og er god til, betragtes det som en passion. Er du god til noget, som du også kan blive betalt for, er det en profession. Gør du noget du elsker og som verden har brug for, er det en mission. Arbejder du derimod med noget verden har brug for og som du kan blive betalt for, er der tale om en vokation, vi kunne også kalde det et hverv. 

Herudover kan vi sige, at mangler der blot et af disse fire grundelementer, kan der naturligt være en bagside.

Mangel på “det du elsker”, kan være komfortabelt, men også en tom følelse. Mangel på noget “verden har brug for” kan godt være tilfredsstillende, men føles ubrugeligt. Mangel på “det du er god til” kan være være spændende, men er forbundet med stor usikkerhed. Slutteligt, mangel på det, “du kan blive betalt for” er fornøjeligt, men uden økonomisk værdi.

Hvorfor ikigai

Som koncept beskriver ikigai, hvad vi næsten kan opfatte som arbejdets nirvana. Består det vi laver af alle fire grundelementer, ja så opnår vi noget, som kan beskrives som vores livs hvorfor, det der giver det mening. Det er store ord, så det er værd at tage seriøst. 

Ikigai som koncept er brugbart, fordi det hjælper os til at forklare, hvorfor vi ikke bare bruger vores tid på at lave noget vi elsker. Det gør vi ikke, fordi det ikke er sikkert, at vi kan blive betalt for det. Er der regninger der skal betales, har vi ganske enkelt ikke den luksus at kunne se bort fra grundelementet betaling. Formår vi alligevel, at få kombineret det vi elsker, med noget vi kan få betaling for, så er der stadig en risiko for, at vi enten ikke er gode til det eller, at det ikke er noget verden har brug for. Således er der stadig noget der føles ufuldstændigt, stadig en bagside af medaljonen. 

Ikigai kan vi altså bruge til at forstå, hvorfor vi føler, som vi gør. Laver vi noget vi elsker, men føles det stadig ikke helt rigtigt, så er der faktisk en forklaring. Jeg tror ikke, at Ikigai er nemt at opnå, men det må da bestemt være værd at stræbe efter.

Mit ikigai

Mit daglige lønmodtagerjob består af tre måske kun to af grundelementerne.

 • Det jeg er god til
 • Det jeg kan blive betalt for
 • Det verden har brug for

Jeg er ikke bleg for at erkende, at jeg er god til det, jeg laver og det er også ret sikkert, at jeg kan blive betalt for det. Det her med, hvorvidt verden har brug for det, kan nok forstås på flere måder, men det er i hvert fald sikkert, at min arbejdsplads og staten har brug for det. Om så den store verden reelt har brug for det og om den ikke godt kunne klare sig uden, det er jeg mere uafklaret omkring.

Det er dog ikke noget, jeg elsker. Mit normale lønmodtagerjob er derfor en blanding af profession og vokation, altså et professionelt hverv. Det er også sådan, jeg forholder mig til det. Jeg forventer ikke, at det skal være sjovt eller noget jeg elsker. Det er et job, hvis formål er, at jeg kan tjene nogle penge. Det er givetvis også denne meget tydelige afklarethed omkring mit job, der gør, at jeg sagtens kan besidde det uden, at det er noget, jeg elsker. 

Mit arbejde med Frinans har de først år været lidt på den modsatte side af Ikigai, det består nemlig af:

 • Det jeg elsker
 • Det jeg er god til
 • Det verden har brug for

Her mangler i stedet grundelementet om betaling. Jovist, jeg tjener da lidt på Frinans, men det er jo ikke noget jeg kan leve af… endnu. Det er altså, hvad vi kunne kalde for en passioneret mission. Det er dermed også tydeligt, at hvis jeg kan formå at få flettet det sidste grundelement mere ind i Frinans, ja så er det nok bedste mulighed for mig, for at opnå ikigai. 

Intet ikigai?

Jeg er med på, at jeg i dette indlæg har beskæftiget mig med det, at ikigai findes i ét arbejde, der inkorporerer alle fire grundelementer. Det kan ikke lade sig gøre for alle, det er jeg helt med på. Mine tanker går på, at man kan hacke Ikigai og søge at finde og have alle fire grundelementer i ens liv, men ikke nødvendigvis i én sammenhæng.

Har du et job, så er der stor sandsynlighed for, at du har dækket:

 • Det du kan blive betalt for
 • Det verden har brug for

I stedet for at søge at finde et job du elsker, kan du i stedet flytte fokus til at blive god til det du laver. Hermed vil du så også have dækket:

 • Det du er god til

Du kan så søge at finde det sidste og fjerde grundelement på hjemmebanen i stedet. En kæreste, husbond eller familie. Det kan også bare være en hobby, du inderligt elsker. På denne måde sørger du for at have alle fire grundelementer i dit liv:

Arbejde

 • Det du kan blive betalt for
 • Det verden har brug for
 • Det du er god til

Privat

 • Det du elsker

På denne måde gør du dig ikke afhængig af at finde et arbejde, der dækker alle fire, noget der kan være rigtig svært. Jeg tror, at rigtig mange forventer at kunne arbejde med noget de elsker og utilfredshed med deres job kommer derfor af at blive skuffede, når de indser og oplever, at det ikke sker. Kan man i stedet vænne sig til tanken om, at et arbejde ikke behøver at dække dette grundelement i ens liv, så forsvinder denne skuffelse og dermed utilfredsheden. Så gælder det om i stedet at søge grundelementet andetsteds.

Er du sulten efter mere, så tjek denne bog:

Reklame

Ikigai

Af: Hector Garcia

Fra SAXO: I Ikigai afslører Hector Garcia en fængslende japansk hemmelighed bag et langt og lykkeligt liv.

Ikigai er et skønt japansk udtryk, der betyder “en grund til at leve” eller “en grund til at stå op hver morgen”. Ikigai er indbegrebet af at opnå perfekt balance mellem ønsker og behov i livet.

På den japanske ø Okinawa lever folk længere end resten af verden. Øboerne tror fast på, at evnen til at finde sin ikigai er nøglen til at opnå liv og glade dage.

Hector Garcias “Ikigai” er en inspirerende bog om lykke, der vil hjælpe læseren til at kaste sig ud i jagten på deres ikigai og få det meste ud af livet.

Konklusion

Ikigai er et japansk begreb for “dit livs hvorfor”.

Det består af fire grundelementer: Det du elsker, det du er god til, det du kan blive betalt for og det verden har brug for.

Kan du kombinere de fire elementer, opnår du Ikigai.

Har du fundet dit ikigai, dit livs hvorfor? Skriv i kommentaren.

Reklame: Indlægget er sponseret af Compara.dk – 1 sal

10 kommentarer til “Ikigai”

 1. thatguyfromtotalbalance

  Arigato, Sune! Det er godt spottet 😉

  Jeg tror de fleste af os “døjer” lidt, med dette fænomen. Jeg oplever, at efter mit FI-mål er blevet mere konkret, så bliver tilværelsen på mit dagjob mere og mere, well – kedelig og intetsigende…

  Det giver rigtig god mening, hvis man kan acceptere, at man ikke nødvendigvis skal/kan elske sit job – hvis man ellers bare har den passion et andet sted i ens liv…

  1. Hej,

   Ja, det er vist alment kendt i FIRE-kredse, at man når til en periode efter et par år, hvor det er tæt på ren disciplin der skal til. De første par år kan man blive helt høj på alt det man lærer og at det hele er nyt. Derefter kommer den virkelige udfordring, at holde ved i det lange løb.

   /Sune

 2. Spændende koncept, Sune! Jeg tror på, at man altid skal starte med ‘the why’, når man prøver at designe det liv, man gerne vil have, men jeg kan godt lide de fire kategorier – de gør det nemt og overskueligt, og så er jeg enig i, at man kan eliminere behovet for at blive betalt ved at opnå FIRE og så fokusere på de resterende tre.

  Jeg går og tumler med, om man kan skippe hele FIRE ræset ved at fokusere på de resterende tre, for jeg tror, at betaling ofte følger med over tid, hvis man gør det (det er meget få retired FIRE bloggers, der ikke tjener penge post-FIRE). Eksempelvis tror jeg, at vi begge kunne tjene langt mere på vores blogs, hvis vi dedikerede fuldtid til dem. Spørgsmålet er bare, om man tør tage chancen 🙂

  1. Hej Carl,

   Ja, det med at kunne svare på “hvorfor” er vigtigt!

   Det kan sagtens være, at det kan løbe rundt, det skal jeg ikke afvise, men det er en stor risiko. Det er ikke en jeg er villig til at løbe der, hvor jeg er nået til pt. Men som jeg har skrevet lidt om tidligere: https://www.frinans.dk/esbi-kvadranten/ så er jeg ikke afvisende i forhold til at “kvitte før tid”, hvis jeg i lidt højere grad har vist, at jeg er i stand til at tjene noget på egen biks. Jeg holder derfor klart døren åben for at stå af hamsterhjulet før tid, hvis jeg tror på, at jeg kan tjene nok på Frinans eller lignende.

   /Sune

   1. Du har ret i, at det kan være en stor risiko. Vi arbejder pt. på at få opbygget en opsparing, der svarer til tre års udgifter. På den måde kan en af os lidt bedre tillade sig at sige op eller gå på orlov for at se, om vi kan tjene penge på noget, der opfylder de tre kriterier – og hvis det ikke går, så må man jo tilbage på arbejdsmarkedet 🙂

    1. Hej,

     Ja, det er også en rigtig fin ide. Det forlænger jo bare tiden indtil en god løsning, hvis det ikke lykkes. Det er her risiko-aspektet kommer ind i billedet. Jeg er ikke villig til at løbe en særlig stor risiko der. Men det er selvfølgelig meget individuelt og vi er alle sammen skruet forskelligt sammen.

     /Sune

 3. Pingback: Finding your purpose - Total Balance

 4. Meget opløftende, når man støder på muren igen og igen her i livet og ender pludselig med ikke at kunne arbejde på fuldtid længere. Og tror at livet på arbejdsmarkedet er slut. Jeg har meget den samme tilgang igennem mit selvstændig virke og min yoga og andre ting der kan hjælpe en videre i livet.

  Jeg har tænkt, at hvis jeg havde kendt og troet på, at det var ok med at lytte og handle efter disse fire Ikigai grundprincipper hvor var jeg så havnede på arbejdsmarkedet? Nu må man så tro på, når energien er tilbage at starte forfra netop her, er det en rigtig god mulighed og at gribe den og starte på en frisk😊🙏👌👍

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.