Måneden der gik december 2017

Året er gået, og jeg har lavet et året der gik indlæg, men vi skal vanen tro også se nærmere på selve december. Det er blevet tid til frinans opdatering nummer 18.

December 2017

I forhold til selve finanserne har december været en relativt stille og standard måned. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jul ikke ligefrem er noget jeg tidligere er gået op i, men min bedre halvdel er min diametrale modsætning på det punkt og julehumør smitter, så jeg har hørt julemusik non-stop i december, bagt småkager, lavet konfekt, pyntet op osv. Jeg var egentlig også holdt op med at give julegaver og har pænt bedt min familie om at lade være med at give mig noget, jeg vil ikke have alle de ting, men den holdt ikke på hjemmefronten, så gaver har jeg også købt til hende og jeg har sågar forbarmet mig over mine nu voksne niecer og lavet en gave til dem også, det blev til bitcoins. Jeg er ved at blive blød, eller også er det bare the Christmas spirit. Det her med ikke at ville være med i det moderne gaveræs kan jeg måske udpensle lidt en anden gang. Nu og her skal vi i stedet tage et kig på frinanserne.

Fredagslinks

Aktie- og obligationsporteføljen

Størstedelen af mine investeringer befinder sig fortsat i et depot hos Nordnet. Lad os se på, hvad der er sket her den sidste måned i dette år.

Handler

Ikke helt en standard måned, idet jeg har købt en portion obligationer udover mit månedlige køb af aktier. Således har jeg købt globale aktier og lokale obligationer denne måned. Yderligere har jeg solgt mine aktier i Hugo games for at kunne modregne tabet. De er ganske vist banket så langt tilbage, at der kun burde være én vej op, men jeg valgte at tage tabet og modregne det i skat i stedet.

Link til handler vist på Shareville

Beholdning

Købet af obligationer gør, at den del af beholdningen nu er væsentlig tættere på min ønskede allokering, faktisk så tæt på som den kan komme, hvilket jeg synes er en god måde at afslutte et år og tage hul på et nyt.

Ønsket allokering

  • Aktier: 80%
  • Obligationer 20%

Faktisk allokering

  • Aktier: 79.3%
  • Obligationer: 20.7%

Udvikling

Måneden har for så vidt været ok for porteføljen med en halv procent op i den rigtige retning.

Andre investeringer

Udover aktier og obligationer har jeg en række andre investeringer. De fleste af dem er endnu i det små, men jeg synes de bør inkluderes alligevel for at give det mest reelle billede af frinansimperiet.

Mintos

Jeg overførte lidt ekstra til kontoen hos Mintos (affiliate link) som er blevet sat i min auto-invest portefølje, så de blevet investeret helt automatisk og uden min direkte indblanden. Det er godt nok en nem måde at investere på. Jeg er fortsat meget tilfreds med platformen, så Mintos lader bestemt til at være kommet for at blive. Mit årlige afkast ser stadig ud til at blive rigtig pænt trods mine restriktioner i forhold til risiko, så det risikojusterede afkast ser virkelig stærkt ud:

June

June er der ikke så meget sige til, andet end, at det også har været en pæn måned.

Ædelmetaller

Prisen på sølv er faktisk også steget den sidste måneds tid.

Opsparing

Denne del består som vanligt at “kontanter”, hvilket det jo egentlig ikke er, men altså penge på en konto, og Bitcoin.

Kontanter

Jeg har gjort som jeg plejer, nemlig at sætte et beløb af hver måned.

Gæld

Lad os bare Copy/Paste den her del: Jeg har stadig noget SU gæld. Det betaler jeg regelmæssigt af på og det passer egentlig sig selv. Renten er lav, så jeg skynder mig ikke, men hvis den pludselig skulle stige kan jeg relativt hurtigt betale hele gælden af.

Opsparingsrate

December har for mit vedkommende ikke været voldsomt meget dyrere end andre måneder. Dertil skal lægges, at jeg har haft en mindre buffer af penge på min budgetkonto, som i slut december blev overført til min konto på Nordnet og derfra investeret. Det betyder, at lidt opsparing fra andre måneder skal aflæses i december måneds opsparingsrate-

Decembers opsparingsrate lød på 63%.

Reklame

GIF EN 300x250

10 thoughts on “Måneden der gik december 2017”

  1. Hej Sune,

    Hvad er din indgang til Bitcoin (psykologisk) og tidsinvestering i research osv? Jeg købte først bitcoin i starten af november og har jo fået min investering fordoblet, men research i mempool størrelse og scaling issues har sammen med de ustyrligt høje fees egentlig fået mig til at lure på at komme ud af Bitcoin Core. Jeg har allerede diversificeret ud i Bitcoin Cash (købt til 1300) og Ether (købt til 400), og lurer lidt på hvornår jeg skal sælge mine Bitcoin Core. Har du det hele liggende hos coinbase, eller i en paper eller hard wallet? Med 20% AF din investering i bitcoin må det også gøre ondt at se faldet fra 19000 til 12000, også selvom kursen er steget lidt siden…

    1. Hej Morten,

      Det er nogle gode spørgsmål!

      Jeg bruger nok noget der ligner 1-2 timer research sådan helt generelt om dagen og i 2017 har en meget stor del været brugt på Bitcoin og alt der berører dette. Der er også gået en del weekender til 🙂 Min indgang er, at det pt. er bedste bud på at redde os fra en pengeskabelse i DKK og de fleste andre valutaer som er fuldstændig ude af kontrol. Bitcoin er således ikke en investering for mig, men en opsparing i et andet aktiv end de gængse penge der er tilgængelige i samfundet. Dermed har jeg også sagt, at jeg har de lange briller på. Mempool og scaling issues følger jeg spændt med i, men jeg forventer ikke at disse ‘problemer’ løses på den korte bane. Jeg ønsker heller ikke at de skal løses i selve ‘Bitcoin core teknologien’, men derimod i lag, ligesom det er foregået med internettet.
      Jeg påvirkes selvfølgelig af den stigende og faldende pris, men fordi det for mig er den lange bane det gælder om, er det ikke noget der påvirker mig særlig meget. Det fald du beskriver er ikke noget jeg har brugt særlig meget tid eller energi på.
      Jeg vil ikke oplyse præcis, hvordan jeg opbevarer alle mine coins, men jeg har lidt i wallets, Coinbase, Bread og så prøver jeg også GreenAddress af, som er lidt mere avanceret. Det meste er dog i cold storage og har ikke berøring med internettet.

      /Sune

      1. Hej Sune,

        Helt fair du ikke vil oplyse nærmere, Jeg spørger fordi der er flere og flere wallets som effektivt bliver ubrugelige, og deres bitcoins låst, i takt med de stigende gebyrer. Jeg har af samme årsag valgt at have min egen (meget beskedne) bitcoin opsparing liggende på en exchange, som nok ikke er nær så sikker, men hvor de i det mindste kan handles.

        Jeg er ikke selv overbevist om at lag kommer til at hjælpe. Lightning har været “lige om hjørnet” i flere år nu, og i sidste ende er der stadig en masse usikkerheder og ubesvarede eller dårligt besvarede spørgsmål omkring det. F.eks. er jeg grundlæggende meget bekymret for Blockstreams “ejerskab” over bitcoin, og bankernes indflydelse, fordi det er det stik modsatte af meningen med bitcoin. Jeg er selv, jo mere jeg læser om det, tilhænger af Bitcoin Cash istedet, men holder begge dele som gardering, dog med vægt (i coins) på cash. Følg video synes jeg var voldsomt interessant, og har bestemt ikke hjulpet på mit syn på Lightning. https://www.youtube.com/watch?v=yX1qLe6Q4oU

        1. Hej,

          Det lyder som et godt rationale i forhold til en mindre beholdning. Jeg tænker det lidt som forholdet imellem en cykel og låsen. En cykel til 100 DKK berettiger nok ikke en lås til 1000 DKK, men omvendt er det nok også dumt at bruge en lås til 100 DKK sammen med med en cykel til 100.000 DKK. Jo mere værdi jo mere bør man overveje sikringen af det.
          I forhold til skaleringsdebatten og ejerskab, så er jeg ikke bekymret. At det tager tid at udvikle skalering er ikke negativt i min bog, Rom blev ikke bygget på een dag. Og jeg mener bestemt heller ikke, at Blockstream ejer Bitcoin, der er masser af andre der er med i udviklingen. Jeg synes kun det er positivt, at der findes virksomheder der baserer sig på at bygge videre på Bitcoin. Jeg er Blockstream meget taknemmelig, at de bruger alt den tid og penge på udvikling af funktionalitet. Bitcoin Cash derimod er jeg meget loren ved fordi det er så centraliseret. De søger den nemmeste og hurtigste løsning, hvilket jeg ikke er tilhænger af. Jeg opfatter skalering i lag som langt mere sikkert og langtidsholdbart.
          Men det er spændende med alt det der foregår.

          /Sune

          1. Du finder det ikke problematisk at en enkelt anonym person sidder med magten over alle de officielle kommunikationskanaler? Eller at et enkelt firma har en meget stor del af Bitcoin’s udviklere ansat (med andre ord: centralisering). Det er et ganske nobelt mål at alle skal kunne have en node kørende på en RasPi, men når en gennemsnitlig transaktion koster mere end en 1TB harddisk, og mange nodes begynder helt at droppe transaktioner fordi deres mempool er fuld, så giver det ikke mening for mig mere. Det kommer også til udtryk ved at mange af de hardcore fans af Core nu ikke længere siger Bitcoin er en valuta, men derimod “store of value” og sammenligner med guld. Dog uden at tage højde for at gulds værdi understøttes af at der er en praktisk brug af guld i industrien.

            Cash er måske mere centraliseret end Core i base layer, men Lightning, hvis det nogensinde bliver færdigt, kommer lynhurtigt til at facilitere store hubs med betalingskanaler til alle mulige, og wupti så er det hele centraliseret hos ejerne af de hubs (skulle ikke undre mig om det bliver Blockstream der kommer med de første).

            Jeg var også meget loren ved Cash i starten, men alene det at der er tilladt åben diskussion synes jeg gør den overlegen. Prøv at skrive en kommentar der ikke lige passer ind i /r/bitcoin ‘s daglige circlejerk, og du kan være sikker på den bliver slettet. Det er ikke tegn på et åbent alternativ til bankerne, det er tegn på at noget er helt galt i forståelsen af hvad internettet, bitcoin og Satoshi’s whitepaper står for.

            1. Hvad er det for nogle officielle kommunikationskanaler? Når der ikke er nogen der ejer Bitcoin, kan der vel ikke være en officiel kommunikationskanal. Jeg mener ikke der er tale centralisering med Blockstream, det er blot en virksomhed der bidrager en stor del. Skulle der være andre der har lyst til det samme, kan de jo bare gøre det.
              Jeg er grundlæggende ret spændt på Lightning Network. Jeg synes det virker som en rigtig god del af en skalering. Der kommer sikkert også andre ting til på sigt der hjælper i den retning.

              /Sune

          2. Sandt der er ikke som sådan officielle kommunikationskanaler, men bitcoin.org og /r/bitcoin på reddit er to af de største “outlets” for bitcoin diskussion, og de er begge kontrolleret af den samme person så vidt jeg ved. Der er et sted mere som han også sidder på, men kan ikke huske hvilket det er.

            Jeg synes netop det er problematisk når et enkelt firma kontrollerer en stor del af de centrale udviklere for projektet. Deres “produkt” er at sælge sidechains til Bitcoin, så de har en direkte interesse i at Bitcoins hovedchain er så langsom og dyr som muligt, for så kan de sælge flere private sidechains (som er 100% centraliserede og privatejede). Nogle af de centrale udviklere er sågar igang med at prøve at lave en ændring i den kopi af Satoshi’s whitepaper der ligger på github, så det bedre afspejler hvad Bitcoin er ved at blive. I det mindste findes det stadig gemt mange andre steder hvor det ikke kan ændres, men det er da skræmmende at man vil gå ind og pille ved det. Satoshi selv havde i øvrigt lagt roadmap for større blocks, men det blev skrinlagt da blockstream kom ind over. Jeg synes det er super scary at de til syneladende kan styre retningen så meget, samt at de har økonomisk interesse i at gøre det.

            Det er muligt at alle mine bekymringer bliver gjort til skamme, og i så fald kan jeg jo være glad for at have en smule BTC, men så længe man bliver ignoreret og poster omkring disse bekymringer aggresivt bliver slettet på f.eks. Reddit, så er det svært at være positiv synes jeg

            1. Jeg må bare konstatere, at jeg ikke deler samme skepsis som dig. Men så er det jo heldigt, at der er rig mulighed for udvikling af andre kryptoaktiver 🙂 Spændende er det i hvert fald og meget kan nå at ændre sig endnu. Mon ikke 2018 også kommer til at indeholde rigeligt nyt i kryptoverdenen, ligesom det var tilfældet med 2017.

              /Sune

          3. Helt sikkert, og jeg er som sagt heller ikke mere skeptisk end at jeg stadig har størstedelen af min cryptoinvestering (i kr, ikke coins) i BTC. Det er også sjovt hvordan kollegaer, min chef og min familie viser mere og mere interesse jo mere det kommer i medierne.

            1. Ja det synes jeg også er sjovt. Jeg er sågar også blevet ringet op af Børsen fordi de skulle bruge en kilde på, hvordan man kan handle kursen på Bitcoin igennem andre instrumenter 🙂

              /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.