ÅOP

ÅOP, årlige omkostninger i procent, er et tal, der skal inkludere alle omkostningerne ved lån eller investering i ét tal. Men er det sådan?

ÅOP, årlige omkostninger i procent, er et tal, der skal inkludere alle omkostningerne ved lån eller investering i ét tal. Men er det sådan?


ÅOP anvendes ikke længere til investering, da vi på Europæisk plan er gået over til PRIIPS.

Hvad er ÅOP?

ÅOP står for årlige omkostninger i procent. Det er et begreb og et tal der bruges til at beskrive, hvad noget koster over tid.

Formålet med ÅOP er på sin vis at pakke omkostningerne i ét tal, selvom det i praksis ikke altid forholder sig sådan.

Omkostninger er vigtige, hvad end det gælder lån eller investering i aktier.

Reklame

Styr på risikoen?

Med en gratis investeringsplan fra Norm Invest sikrer du, at dine investeringer passer til dig og din risikoprofil.

✓ Nemt
✓ Hurtigt
✓ Gratis

Hvor bruges ÅOP?

Du kender måske ÅOP, hvis du har et lån, eksempelvis et realkreditlån. Her betaler du både en rente og en bidragssats. Din ÅOP kombinerer de to udgifter, således, at du får ét tal, der beskriver de totale omkostninger til lånet.

Smart. 👍

I Danmark bruges ÅOP også i forbindelse med investering af samme grund, for at kunne vise omkostningerne i ét tal. Når jeg skriver Danmark, er det fordi, det ikke er noget, der gøres andre steder. Jeg kender i hvert fald ikke til nogle tilfælde.

Det er ved at ændre sig, da EU er i gang med at indføre PRIIP-forordningen, som vi ikke går i dybden med her.

ÅOP i forhold til investeringsprodukter udfases derfor i løbet af 2022 i Danmark.

ÅOP dækker ikke alt

Som nævnt bruges ÅOP også i investeringsverdenen, men der er nogle udfordringer der gør, at branchen som helhed er sluppet afsted med ikke at putte alle omkostningerne ind i ét tal.

Når det gælder investering, er der nogle omkostninger up front, der er nogle kendte løbende omkostninger og så er der nogle ukendte løbende omkostninger. Ydermere kompliceres det af, at alle disse omkostninger i procent er afhængige af at definere en tidsperiode.

Komplekst! 😓

Derfor vil det oftest være sådan, at når du ser et ÅOP tal, så dækker det de fleste af omkostningerne indenfor en defineret tidsramme, ofte 7 år, da det er længden på en danskers gennemsnitlige tidshorisont for investering. Så vil der med småt stå noget i retning af, at de indirekte handelsomkostninger ikke er talt med. De tilhører de ukendte løbende omkostninger.

ÅOP dækker derfor ikke alle omkostninger, når det gælder investering.

Eksempel

Det bedste eksempel jeg kender til er June fra Danske Bank, der stiller det meget tydeligt op, hvis ellers du rent faktisk læser, hvad der står.

Det er jo trods alt med småt.

Lad mig hjælpe dig lidt på vej med nogle understregninger.

Junes omkostninger eksemplificeret

Fair skal være fair og de bruger faktisk ikke direkte begrebet ÅOP, men eksemplet er for godt til ikke at anvende det i forståelsesøjemed.

Prisen er 0.69% + indirekte omkostninger på 0,10%. Altså er den samlede pris 0,79%.

Det der ikke er talt med, er det, der hedder spread.

Spread er en indirekte omkostning.

ÅOP uden spread

Et spread er forskellen på købs- og salgsprisen på eksempelvis de aktier, fonden indeholder. Når de skal ud og købe aktier ind til fonden, er der ikke én pris at forholde sig til.

Aktiemarkedet består af købere og sælgere som hver især sætter en pris. Det vil sige, at der findes købsordrer og salgsordrer i markedet. Det kunne være, at der findes salgsordre på 105 kr. pr. aktie og købsordre på 95 kr. pr. aktie. Det giver et spread på 10 kr.

Det betyder også, at der ikke sker nogle handler. Køberne skal enten sætte deres ordre op til 105 kr. eller sælgerne skal sænke deres til 95 kr.

Det er det spil, der hele tiden foregår på børsen. Det er det, der kaldes prisdannelsen og er måden en hvilken som helt virksomhed vurderes. Baseret på, hvad nogle folk vil sælge aktien til og hvad andre vil købe den til.

Derfor er det ofte sådan, at man som køber er nødt til at give en lille smule mere, hvis aktierne skal købes nu og her.

Totale omkostninger

Norm Invest har som den eneste investeringsrobot eller formueplejeløsning valgt at gribe det anderledes an.

Her anvendes ikke ÅOP, da det som du nu ved ikke dækker alle omkostninger. De har i stedet valgt at bruge et begreb, der hedder totale omkostninger, hvor alt er inkluderet og intet udeladt.

På den måde, er der intet, der fejes ind under gulvtæppet og som kunde kan du se præcist, hvad du skal betale.

God service. 👏

Gå tilbage til investeringsordbogen.


Reklame

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.