Det nutidige jeg vs. Det fremtidige jeg

Det nutidige jeg vs. Det fremtidige jeg Frinans

Gode tricks til at bekæmpe det indre barn, der bare gerne vil have skumfidusen NU!

Er du mere til YouTube? Klik her.

Det trick jeg vil beskrive i dette indlæg, genialt som det er, er faktisk slet ikke udtænkt af mig. Det er derimod min kæreste Katrine, der har lært mig denne metode.

Hvad går det ud på

Helt grundlæggende handler det om at være i stand til at udskyde eller helt undgå forbrug. I stedet for kun at tænke på nydelse nu og her, tager man også sit fremtidige jeg i betragtning. Det bliver således ikke blot et spørgsmål om at undvære noget nu og her, men om at tilgodese sig selv i fremtiden.

Jeg har tidligere skrevet om skumfiduseksperimentet, som er i samme boldgade som dagens indlæg.

Grundlæggende lider vi mennesker af tabsaversion, hvilket betyder, at vi tillægger det at tabe noget enormt stor negativ værdi. Det kan også tolkes på den måde, at har vi først fået ind i hovedet, at der er noget, vi ønsker os, noget vi higer efter at eje eller få, så føles det som et tab ikke at få det. Der er sjældent tale om rationelle tanker eller ønsker og derfor giver det mening, at være opmærksom på dette. I princippet er det det, som vores forbrugskultur lever af, at tilfredstille et umætteligt og irrationelt behov efter mere.

Det er kampen mod dette behov og den umiddelbare tilfredsstillelse, det skal handle om i dag.

Hvorfor gøre det

Der kan være mange grunde til, at man ønsker at udskyde nydelse eller forbrug. Det kan handle om ikke at være så meget i følelsernes vold, ikke at lade fristen vinde hver gang. Vores hjerne kan godt fortælle os, at vi har lyst til alt muligt hele tiden, til trods for, at det hverken er godt for os eller hjælper os til at opnå det vi virkelig vil. Er man ryger eller afhængig af noget andet, så kender man til det. Jeg har selv været ryger i mange år og selvom jeg nu er stoppet, så får jeg stadig lyst til at ryge. Det til trods for, at det ødelægger mit helbred og er dyrt. Det at være i stand til i højere grad at træffe bevidste valg og ikke blot lade sig styre af lyst, er et rigtig kraftfuld værktøj. Det gør i højere grad en i stand til at opnå det, man virkelig vil.

I forhold til økonomisk uafhængighed er det helt åbenlyst, at det at forbruge mindre hjælper til at lykkes med ens mål. Det er en ret direkte gevinst. En anden direkte gevinst ved at kunne styre eller undgå at handle på impulser, er ens helbred. En mindre åbenlys gevinst, men ikke på nogen måde mindre vigtig, er evnen til at opbygge disciplin og lykkes med det, man sætter sig for.

Det handler om, hvorvidt det er en selv der bestemmer eller ens impulsive lyst.

Hvordan gør man det

Helt simpelt, så gør man det, at man overvejer den langsigtede konsekvens af et valg. Det betyder, at man gør det klart for sig selv, at medaljen har to sider.

Eksempel: At købe en ny jakke til 2.000 kr.

Det nutidige jeg er interesseret i jakken og ønsker at købe den. Det vil være en tilfredsstillelse at foretage købet, men der er også tale om et relativt stort beløb. Det er en ting jeg i princippet ikke har brug for, men som jeg har lyst til at eje.

Men, hvordan med mit fremtidige jeg, hvad vil jeg blive gladest for i længden? Jakken eller for eksempel 2.000 kr. mere investeret mod det langsigtede mål om økonomisk uafhængighed og mere tid til det vi mest har lyst til?

Der er ikke som sådan noget forkert i at tilfredstille ens nutidige jeg, men der kan ofte være tale om en relativt kortsigtet løsning. En løsning der ikke er med til at bringe en tilfredsstillelse på den lange bane og ikke bidrager til det, man vurderer som det vigtigste.

Er man i stand til at få valget til at handle om, hvor og hvornår man får bedst værdi for pengene, bliver valget mere reelt, bedre, fordi det ikke handler om at gå glip af noget, men om at vælge noget andet til.

Pointen med at vælge noget andet til, kan være vigtig for mange grundet tabsaversionen. Det føles ganske enkelt ikke rart at føle, at man mister eller går glip af noget. Er der derimod tale om aktivt at vælge noget andet til, så kan man arbejde uden om denne tabsaversion.

Man kunne også stille det op således:

 • Tilfredsstillelse af dit nutidige jeg, hvilket har en mindre værdi.

Vs.

 • Tilfredsstillelse af dit fremtidige jeg, hvilket har en større værdi.

Afsluttende

Betyder det, at man aldrig skal give efter og gøre eller købe ting, som man også finder en tilfredsstillelse i nu og her? Nej, det behøver det ikke at betyde, men i højere grad at træffe beslutninger der gavner en på den lange bane og ikke kun tænke kortsigtet, er et enormt kraftfuldt værktøj. Ønsker man at opnå økonomisk uafhængighed, vil jeg tro, at det er et nødvendigt værktøj. Nødvendigt fordi det handler om at have øjnene rettet på den lange bane og kontinuerligt at investere, hvilket ikke tilfredsstiller krybdyrhjernen på den korte bane.

Så næste gang du overvejer at foretage et impulskøb, så stil dig spørgsmålet: Hvad vil mit fremtidige jeg helst bruge pengene på?

Har du andre gode tricks, til at undgå at være slave af forbrugskulturen?

Reklame

👉 Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
👉 Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs
👉 TaxHelper+ Undgå en skatteregning til næste år
👉 Nordnet – Automagisk investering med månedsopsparingen
👉 YouGov – Din mening er penge værd
👉 Freedom24 – Stort udvalg af aktier til lave priser

2 kommentarer til “Det nutidige jeg vs. Det fremtidige jeg”

 1. Maria // FamilieFinanser

  Hej Sune.
  Tak for et godt indlæg, og fed detalje med oplæsning.
  Pointen med at tænke over hvad mit fremtidsjeg vil få mest ud af, vil jeg klart tage til mig.
  Jeg startede selv en kamp mod shoppeimpulser på en lidt mere indgribende måde, ved blandt andet at ligge mit dankort væk i en æske, højt oppe i skabet, helt ude i køkkenet, så det var mere besværligt at komme til.
  Og samtidig fik jeg min mand til at ændre mine koder på PayPal , mobilpay osv.
  Jeg gjorde et par tiltag mere, fx afmelde reklamemails, og skrive en liste over ting jeg ikke købte – det er beskrevet nærmere i et af mine blogindlæg .
  I bund og grund handler det om at få skabt det tidsrum til refleksion .
  Kh Maria // FamilieFinanser

  1. Hej Maria,

   Jeg er glad for, at du kunne bruge det til noget.

   Det lyder som om du har en del erfaring med de lidt mere drastiske tiltag 🙂 Der er sikkert mange, der vil kunne bruge den slags tips og tricks.

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.