Skab gode vaner med Jerry Seinfelds Don’t Break the Chain

Dont break the chain Frinans

Jerry Seinfelds Don’t Break the Chain er en metode til at skabe gode vaner og de er vigtige på vejen mod økonomisk uafhængighed. Bliv klogere på hvordan…

Jerry Seinfelds Don’t Break the Chain er dejlig simpel: Print en stor kalender, udfør vanen hver dag og få et stort rødt kryds for den dag. Metoden passer perfekt til en vanes anatomi og det er nok hovedårsagen til, at metoden er meget populær og fungerer så godt.

En meget stor del af det at opnå økonomisk uafhængighed er at skabe nye og gode vaner. Derfor skal vi i dette indlæg se nærmere på en meget succesfuld metode til netop dette.

🤷‍♂️ Hvad er the chain metoden?

For år tilbage skulle komikeren Brad Isaac optræde og opdagede, at Jerry Seinfeld helt tilfældigt skulle på scenen den aften også. Til de yngre læsere kan jeg afsløre, at Jerry Seinfeld er temmelig stor i den verden, i hvert fald når det gælder USA. Isaac, som så mange andre, var fascineret af, hvordan Seinfeld kunne skrive så godt standup-materiale.

Efter Isaacs optræden gik han hen til Seinfeld og bad ham om ét råd.

Her kunne man tro, at Seinfeld ville spise ham af med et flygtigt svar uden nogen praktisk værdi a la “tro på dig selv”, men det var ikke tilfældet.

Jerry Seinfeld fortalte, at han hvert år købte en stor kalender til at hænge på væggen. Målet var at skrive noget hver dag og for hver dag det lykkedes, markerede han dagen med et stort rødt kryds. Det var lige meget om han havde skrevet hele dagen eller blot havde skrevet en joke på én linje. Havde han skrevet noget, så fik han et kryds.

Krydserne danner efterhånden en kæde og herefter går der sport i ikke at bryde kæden.

Don’t break the chain.

Gode vaner med Jerry Seinfelds Don't Break the Chain metode

Skulle det ske, at du bryder kæden, så starter du bare igen og prøver at danne en længere kæde end sidst. Det er en meget simpel metode, som er overraskende effektiv, hvilket også forklarer dens popularitet.

🚬 Kæden er en vane

I Morten Münsters både glimrende og storsælgende bog “Jytte fra Marketing er desværre gået for i dag” beskrives en vanes anatomi.

 1. Stikord
 2. Rutine
 3. Belønning

Direkte fra om vaner:

Først kommer stikordet, der fortæller din hjerne, at det er tid til at sætte gang i en vane. Dernæst kommer selve rutinen, hvor du udfører vanen. Og til sidst kommer belønningen, som husker din hjerne på, at denne vane er værd at fastholde og gennemføre.

Morten Münster

I forhold til vaner ser Seinfeld metoden således ud:

 1. Stikord: Du ser den store kalender
 2. Rutine: Du skriver 5 minutter på dit materiale
 3. Belønning: Du sætter et stort fedt kryds

Seinfeld metoden er altså et adfærds-vane-hack til at danne nye gode vaner, som passer perfekt ind i en vanes anatomi. Der er et stikord, en trigger, som aktiverer vanen. Der er en klar og defineret rutine og afslutningsvist en belønning, som vores abehjerner er ret vilde med.

Brug metoden og vanens anatomi til at planlægge, hvordan du vil skabe nye og gode vaner. Kombinér den for eksempel med 5-timers reglen.

⛓ Vaner er vigtige

Som nævnt indledningsvist er nye og gode vaner en vigtig del af vejen mod økonomisk uafhængighed.

Det skal sidde på rygraden, at du ikke spiser skumfidusen til at starte med. En af grundene til vigtigheden af vaner er, at du i starten, lige når du har opdaget FIRE, er fuld af motivation for at gøre alt muligt, men hen ad vejen vil motivationen dale og her skal disciplinen og dens makker vanen tage over.

Det er helt naturligt, at motivationen daler, det er sådan motivation fungerer. Den skal bruges som kickstarter, til at komme igang med noget og vække begejstring. På den lange bane er det dog disciplinen, der skal tage over. FIRE er et marathon, ikke et sprint.

Noget af det der sker, når en handling bliver en vane, er, at du ikke skal bruge så meget tanke-energi på at udføre den. Du skal ikke bevidst huske på den og bevidst udføre den. Det ligger bare på rygraden at gøre det. Det betyder dels, at sandsynligheden for at du gør det, er større. Er det noget du ønsker at gøre, er du selvfølgelig også interesseret i, at sandsynligheden for at du gør det, er så stor som muligt. Dels betyder det, at du åbner op for at kunne bruge din begrænsede indre båndbredde på noget andet. Altså at der er flere ting, du kan udføre og lykkes med.

Når ting du reelt opfatter som en pligt, blot er en vane, så fylder de ikke ret meget i bevidstheden og du kan koncentrere dig om i højere grad at være til stede, i de ting du holder af at gøre og med de mennesker du holder af at være sammen med.

Det lyder jo ikke så tosset.

🛠 Værktøjer

Der findes mange forskellige værktøjer, du kan tage i brug, både digitale og analoge.

The Writers Store har eksempelvis lavet denne kæmpe kalender netop til Seinfeld metoden, hvis det gælder en vane du ønsker at øve hele året.

Doist.com har denne helt simple Seinfeld kalender, der er lavet til opfølgning hen over en måned.

Gode vaner månedskalender

Der kan du skrive måneden og målet/vanen øverst.

De har også lavet en ret cool en til hele året.

Gode vaner årskalender

Der findes helt sikkert også diverse apps til formålet og fungerer det bedst til dig, så er jeg sikker på, at det er muligt at finde én. Min erfaring fortæller mig dog, at det fungerer absolut bedst at gøre det analogt. Der er simpelthen forskel på, hvordan belønningen føles, når krydset sker med et simpelt touch på telefonen og så det at tage hætten af en stor fed rød sprittusch, dufte lidt til den og mærke følelsen af at sætte et stort fedt rødt kryds.

For mig er oplevelsen simpelthen markant anderledes. Den analoge er langt stærkere. Så mit råd vil være at:

 • Printe en kalender,
 • Købe en stor fed rød sprittusch &
 • Købe en flaske med bobler

Efter den første måned du har gjort brug af metoden, så åbner du flasken og fejrer dig selv. Også selvom der er et par brudte led i kæden.

Er du ekstra sparsommelig, kan du selvfølgelig også bare:

 • Lave kalenderen selv
 • Bruge et tegneredskab du allerede har &
 • Drikke et glas næsten gratis postevand

Nogle gange virker det bare bedre at kaste lidt penge efter noget, fordi det forpligter lidt mere.

Ønsker du yderligere inspiration eller at blive en del af et helt fællesskab omkring det, så er der et helt subreddit dedikeret til metoden:

Her viser folk glædeligt og stolt deres kalendere frem og for mange fungerer den slags ekstra motiverende, så måske det er noget for dig. Der er et hav af eksempler på kalendere, apps og alt muligt andet. Om ikke andet er det i hvert fald et besøg værd.

Du er selvfølgelig også velkommen til at skrive et opslag i FIREdanmark.

🤷‍♂️ Eksempler på vaner

Her er syv simple eksempler på vaner, du kunne gå i gang med.

 • Få 30 minutters motion hver dag
 • Meditér 5 minutter hver dag
 • Tag cyklen på arbejde i stedet for bilen
 • Følg op på budgettet én gang om måneden
 • Gå en tur i naturen hver dag
 • Læs i 30 minutter hver dag
 • Lav aftensmaden selv

Der er helt sikkert masser af andre gode vaner, du selv kan finde på. Pas på med ikke at lægge for hårdt ud. Hvis du tilføjer en ny hver måned, når du på et år op på 12 gode vaner. Det er mange.

👉 Konklusion

Jerry Seinfelds Don’t Break the Chain er dejlig simpel: Print en stor kalender, udfør vanen hver dag og få et stort rødt kryds for den dag. Metoden passer perfekt til en vanes anatomi og det er nok hovedårsagen til, at metoden er meget populær og fungerer så godt.

Bruger du metoden og hvad synes du om den? Hvilke vaner ønsker du at tillæg dig? Skriv en kommentar.


Reklame

✔️ Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
✔️ YouGov – Tjen penge på at udfylde undersøgelser
✔️ Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs

4 kommentarer til “Skab gode vaner med Jerry Seinfelds Don’t Break the Chain”

 1. Spændende artikel Sune, men hvordan kan du skrive en artikel om at skabe gode vaner uden at nævne appen Way of Life? Så vidt jeg kan se, så kan den alt det som du beskriver, og så er den tilmed udviklet af en dansker 🙂 Se mere på https://wayoflifeapp.com/ hvor der også er link til iOS og Android.

 2. Peter Knudsen

  TAAAAK SUNE!

  jeg har hermed tænkt mig at finde den største kalender jeg kan ! 😀

  også må jeg have fundet nogle vaner jeg vil have !

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.