Hvad er et budget og hvordan bruger jeg det

Hvad er et budget og hvordan bruger jeg det Frinans

I dette blogindlæg vil jeg kort skitsere hvad et budget er og hvorfor det er vigtigt for mig at have et, i jagten på finansiel frihed. For at alle kan være med, starter vi helt fra bunden.

Den mest åbenlyse grund til at have fokus på forbruget er rigdomsformlen:

 • Tjen mere
 • Forbrug mindre &
 • Investér

Hvad er et budget? Et budget er en oversigt over indtægter og udgifter.

Så langt så godt. Det er jo i grunden ikke så kompliceret, hvor meget tjener jeg og hvor meget bruger jeg. Men hvad kan jeg så bruge sådan et budget til:

 • skabe overblik
 • identificere ligegyldige udgifter
 • lægge en strategi
 • tydeliggøre forbrug

Og sikke mange andre gode ting også. Der er mange måder at lægge et budget på. Forbrugerrådet tænk har en vejledning her.

Personligt gør jeg ikke brug af noget hverken smart, automatisk eller hurtigt. Jeg bruger et google spreadsheet, hvor jeg noter udgifter og indtægter. Det gør jeg fordi jeg er interesseret i præcist hvad jeg bruger mine penge på, for at være så bevidst som muligt om mit forbrug.

I forhold til finansiel frihed er det have styr på mit budget meget vigtigt. Det er det fordi det giver mig et værktøj til at skabe overblik over og derved minimere forbrug, det andet af de tre parametre finansiel frihed handler om:

– Tjene meste muligt,
Forbruge mindst muligt, og
– Investere differencen.

Yderligere vil det derved indirekte også have en indflydelse på det tredje parameter, da der vil være en større difference at investere:

– Tjene meste muligt,
Forbruge mindst muligt, og
Investere differencen.

Det betyder altså, at det at lægge et budget er et meget vigtigt skridt på vejen mod finansiel frihed. Mit eget budget kan deles relativt simpelt op:

Indtægt: Løn

faste udgifter: Husleje + A-kasse + mobilabonnement + forsikringer + mad + sygesikring + netflix eller andre abonnementer

diverse udgifter: spise ude + tøj og sko + gaver + rejser + bolig + transport + gadgets + diverse

Investering: Penge overført til min nordnetkonto investeringskonto

Opsparing: Penge overført til nordnet opsparingskonto

Hernæst gælder det at sætte beløbsgrænser for de enkelte poster. Hvorvidt disse skal være absolutte eller pejlemærker er nok en smagssag. For mig personligt er det pejlemærker, da jeg vil bruge 2016 på minutiøst at holde øje med mine udgifter og derefter genoverveje beløbene. Mit budget på månedsbasis ser således ud:

Indtægt: 18.000

Faste udgifter: 6.000

Diverse udgifter: 2.000

Investering: 9.000

Opsparing: 1.000

Der hvor det er nemmest at se muligheder for at nedbringe udgifter er under diverse udgifter. Jeg har i hvert fald selv fundet ud af, at jeg brugte flere penge end jeg reelt troede. Jeg har dog haft flere måneder i 2016, hvor jeg har brugt mindre på diverse og derved har kunnet investere 10.000 i stedet for 9.000. Rent praktisk slutter jeg hver måned af med at gennemgå mine kontooverførsler og indtaste hver en udgift. Det er jeg ikke sikker på, at jeg vil gøre på sigt, men som sagt handler 2016 meget om at danne et reelt overblik for mig.

Husk, at du også kan spare mange penge ved at skifte elselskab.

Er du yderligere interesseret i budgetter, hvordan og hvorfor, så kan jeg varmt anbefale Bedre Økonomi som bl.a. har lavet denne infografik, der på en rigtig god måde behandler emnet budgetter.Reklame

6 kommentarer til “Hvad er et budget og hvordan bruger jeg det”

 1. Hej Sune

  Spændende blog du har dig 🙂 Jeg er selv igang med (i første omgang) at prøve at skrabe en million kroner sammen, og har også selv startet en blog; http://www.StocksAndBucks.com.

  Jeg vil følge dig med stor interesse – det er spændende at se, om det overhovedet kan lade sig gøre i Danmark.

  Håber du klarer den!

  /Thor

  1. Hej Thor,
   Mange tak. Det er altid dejligt at høre fra andre med nogle af de samme tanker. Jeg skal helt sikkert lige have kigget på din side også!
   /Sune

 2. Hejsa. Det lyder som om, at du vil få stor glæde af Spiirs online budget, hvor du kan lave et fuldt budget og når det er sat op så opdaterer og ajourfører Spiir det automatisk så du nemt kan følge med og se faktisk versus realiseret og få prognoser for året.

  1. Hej Rune. ja det kan og gør jeg til dels også. Mit eneste problem med Spiir er, at det står lidt alene. Jeg bearbejder og bruger en del af mit forbrugsdata og det kan jeg ikke på baggrund af Spiir. Eksempelvis er det vigtigt for mig at kunne sammenligne opsparringsrater fra forskellige måneder og laver gennemsnit. Det er ikke en del af Spiir. Men som rent budgetværktøj, er jeg rigtig glad for det. Til at lave et budget og holde øje med udgifter fungerer Spiir rigtig godt. Jeg har faktisk brugt det i flere år 🙂

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.