Måneden der gik #71 juni 2022

Kalenderen viser igen d. 1. og det er derfor blevet til at se på, hvordan måneden gik.

Kalenderen viser igen d. 1. og det er derfor blevet til at se på, hvordan måneden gik.

Juni i tal

💵 Indtægter: 26.070 kr.
💸 Udgifter: 39.423 kr.
📉 Investering: 0 kr. + 2.000 kr. til bitcoins
💰 Porteføljen: 1.066.428 kr.

Sikke en måned. Jeg vil ikke bruge en masse tid på at beskrive, hvordan det går på det personlige plan, men som de fleste nok kan forestille sig, er det ikke nemt at blive skilt.

Jeg har fundet et sted at bo, Kaktus Towers.

Det er temmelig dyrt og ret småt. Det med priserne er svært at gøre så meget ved, hvis jeg skal bo i København og ikke står på en eller anden liste, der giver mig adgang til en ok almen bolig.

At det er småt, er dejligt. Jeg får ikke brug for en masse ting og kan leve temmelig minimalistisk.

Jeg synes, at det er nogle spændende lejligheder, et interessant projekt og alt taget i betragtning, skal det nok blive en fin løsning, indtil jeg finder ud af, hvad der skal ske på den lidt længere bane. Jeg skal nok vise frem, så snart det er muligt.

Sidst, men ikke mindst, er det tæt på mit arbejde, hvilket er dejligt.

Lad os kaste os over frinanserne, som naturligvis tager sig en del anderledes ud nu.

Indtægter

Indtægtssiden har været ret simpel. Jeg har haft min løn.

IndtægtBeløb
Løn26,070 kr.
Frinans0 kr.
Andet0 kr.
I alt26,070 kr.

Det er klart, at når jeg ikke har lavet ret meget Frinans det sidste stykke tid, så har der heller ikke været ret meget indtægt i virksomheden. Det er sådan, den slags fungerer.

Det må jeg se, om ikke jeg kan få gjort lidt ved det næste stykke tid.

Der står stadig lidt på kontoen, men udgifterne bliver også højere det næste stykke tid.

Udgifter

Jeg har ikke lagt et nyt budget endnu, da jeg pt. befinder mig i en slags overgangsfase.

Jeg bliver boende i vores fælles lejlighed, indtil jeg overtager min nye lejlighed d. 1. september. Det betyder også, at jeg står med en temmelig stor husleje de næste par måneder.

Jeg kører videre med posterne fra Luksusfælden, så det er nemmere for jer at sammenligne og den slags.

KategoriForbrug
Bolig34.054 kr.
Faste udgifter901 kr.
Transport223 kr.
Mad1.767 kr.
Diverse478 kr.
Opsparing2.000 kr.
I alt39.423 kr.

Den klart største post denne måned har været indskud til den nye lejlighed og det er selvfølgelig grunden til den absurd høje boligpost.

De andre poster skal jeg til at finde ud af, hvordan skal være, nu hvor jeg er alene. Alt det her Frinans og økonomi halløj begyndte samtidigt med, at jeg mødte Katrine, så jeg har faktisk ikke den store erfaring med, hvad jeg bruger, når det bare er mig.

Jeg har brugt lidt ekstra på mad, fordi det er blevet til take-out en del gange. Det synes jeg, er fair nok, situationen taget i betragtning.

Jeg har ikke investeret nogle penge, da jeg tænkte i slutningen af maj, at de penge fik jeg nok brug for på den korte bane og det viste sig jo også at være rigtigt.

De 2.000 kr. under opsparing er gået til bitcoins, da jeg ikke kunne lade det gode tilbud på markedet være i fred.

Investering

Investering er jo unægteligt en af de ting, der kommer til at se anderledes ud, nu hvor det alene gælder mig.

Vi jagtede en milepæl på 2 millioner kr., som vi har været tæt på at nå i lang tid og det mål rykker så væsentligt længere væk nu. Faktisk skal porteføljen kæmpe lidt for at holde sig over 1 million kr. Det kan jeg ikke gøre noget ved.

Jeg kan også lige løfte sløret for, hvordan det gik investeringerne i sidste måned.

Det blev til et minus på 33.372 kr. svarende til -2,85%.

Frie midlerJun 2022
Sparindex Globale Aktier938.279 kr.
Sparindex Stabile Obligationer94.163 kr.
Bitcoin XBTE5.984 kr.
Norm Invest (Risiko 20)28.002 kr.
Samlet portefølje1.066.428 kr.

Der er intet indskud at tage højde for denne måned. Porteføljen er faldet med 71.453 kr. svarende til et fald på 6,28%.

Voldsomt.

Maj var en hård måned for porteføljen og juni har ikke været anderledes. Det er jo i princippet en god ting for os, der stadig er i gang med at spare op, men det er rigtig svært for mange. Teori og praksis hænger ikke helt sammen her.

Det så jeg smukt foreviget på LinkedIn.

Black Friday på aktier

Som Jørgen Leth ville have sagt, “det er god tekst”.

Hvordan er din måned gået?

Må din opsparingsrate være høj og dit afkast gennemsnitligt.

Reklame

👉 Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
👉 Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs
👉 TaxHelper+ Undgå en skatteregning til næste år
👉 Nordnet – Automagisk investering med månedsopsparingen
👉 YouGov – Din mening er penge værd
👉 Freedom24 – Stort udvalg af aktier til lave priser

12 kommentarer til “Måneden der gik #71 juni 2022”

 1. Hej Sune,

  Godt at se at du stadig har energi til at lave indlæg. Jeg har tænkt på, hvordan det mon gik dig efter al den modgang du har mødt på det seneste. Jeg håber du er så ok som man kan være, situationen taget i betragtning. Kaktus Towers ser fedt ud! Jeg håber du finder dig godt tilrette der.
  Det lyder til I har fået gjort finanserne op, så du ved hvor du står nu. Så er det bare at klø på herfra.

  For mit vedkommende har porteføljen hoppet frem og tilbage over 1,5 MDKK grænsen siden jeg første gang krydsede grænsen i Q1 – og niveauet holder naturligvis kun da indskud cirka har kompenseret for kursfald. Alt i alt er jeg nede med 176k for året, hvis man ikke tager indskud med – og oppe med 50k hvis man gør.

  Det er lidt træls med den manglende fremgang på papiret, men sådan er vilkårene og i princippet bør det jo være en fordel at supplere beholdningen mens der er udsalg.

  Jeg ønsket dig det bedste og en forhåbentlig god sommer – trods alt.

  1. Tak Gabriel,

   Principielt er det netop en fordel, men det kan jo godt være lidt svært at fokusere på, når ens hårdt optjente penge forsvinder lidt efter lidt.

   Hav en dejlig sommer

   /Sune

 2. Minus på ca 270000 Skr, hvilket er lidt surt, men stadig et Plus på 222614 Skr. Positivt er Uddelingerne 118401 for H1 2022 och ny Rekord for 1 Måned 31304 Skr (juni) Så man må glæde sig over fremgang på andre områder og at det er muligt at handle ind (relativt) billigt. (har stadig lidt kontanter). Det skal nok vende, fortsæt med at tro på det, forsæt med at arbejde på projektet, så kommer resultaterne.

 3. Hej Sune.

  Følger det ikke på månedsbasis, og har solgt næsten alt ud af aktiedepoterne sidste år. Men det går helt sikkert ned ad med min langsigtede aktiesparekonto som jeg fyldte op i 2021 og start 2022, vel omkring -30% aktuelt, og også for den eneste udvalgte spotlight stock jeg tror på og holder fast i og har købt for meget op i forrige år som nu er omkring -60%. Hele plusset siden marts 2020 hvor jeg satte lidt penge i aktier, er ved at nå nul igen. Venter og ser om ikke det efterhånden er tid til at købe billigt op igen snart, men det er jo gætværk.

  Fik udbetalt investeringer fra the-many.com tidligere brickshare, afkast omkring 11% over to år plus udbytte undervejs.

  God sommer!

 4. Louise Stub Hansen

  Hej Sune
  Jeg kondolerer med din triste maj måned på alle plan. Godt at høre, at du er godt på vej videre..
  Jeg skrev til dig for et par måneder siden, hvor jeg stødte på din blog her for første gang, og overvejede at give mig i kast med at investere. Siden da jeg fået oprettet et depot hos Nordnet og fået oprettet en månedsopsparing. Stor milepæl efter at have tænkt tanken omkring aktier i årevis 🙂 Så tak for inspiration og dermed det sidste skub, der skulle til.
  Jeg kan se, at du fortsat primært investerer i Sparindex globale aktier, og dem har jeg også fundet på månedsopsparingen (og blev dermed min aller første investering d. 8/7-2022) 🙂
  Men jeg mindes, at jeg et eller andet sted på din blog har læst, at du har anbefalet en anden EFT med lavere omkostninger. Den hed iShares MSCI ACWI UNITS ETF USD (tror nok det var den). Den kan man ikke finde på månedsopsparingen, men jeg har også oprettet en aktiesparekonto, så jeg kan købe den via denne i stedet. Men giver det bedre mening end Sparindex globale aktier? Jeg kan se, at der så også kommer 150 kr. i gebyr plus vekselomkostninger oveni pr. transaktion. Dvs. så skal man vel næsten kunne investere op imod 10.000 kr. ad gangen, for at det ikke bliver for dyrt?
  Og i den boldgade kan jeg også læse, at andre anbefaler to andre ETF’er med endnu lavere omkostninger: LCUW (Lyxor Core MSCI World (DR) UCITS ETF) og PRAW (AMUNDI PRIME GLOBAL – UCITS ETF DR).
  Men er der noget her man skal være opmærksom på, eller kan man bare kigge rent på omkostningerne? Kan der være noget usikkerhed ift. hver der udsteder dem og hvor de er fra, eller hvor meget de handles og hvor mange der er (ift. hvor nemme de er at komme af med igen og difference mellem købs- og salgskurs) eller??
  Som sagt er det hele meget nyt for mig, og for et par måneder siden anede jeg ikke hvad en EFT var, så vil helst ikke kaste mig ud i noget, der er alt for kompliceret – men omvendt selvfølgelig gerne spare unødige omkostninger.
  På forhånd tusind tak for hjælpen.
  (Og beklager at jeg aldrig fik sagt tak for dine sidste råd, men har først for nylig fundet ud af, at det hele var havnet i spam – så denne gang har jeg gemt et link til siden, så jeg kan finde det igen 🙂

  1. Hej,

   Mange tak.

   “Men giver det bedre mening end Sparindex globale aktier? Jeg kan se, at der så også kommer 150 kr. i gebyr plus vekselomkostninger oveni pr. transaktion. Dvs. så skal man vel næsten kunne investere op imod 10.000 kr. ad gangen, for at det ikke bliver for dyrt?”

   Det kræver lidt mere indsigt end et simpelt ja/nej.

   Jeg bruger Sparindex Globale Aktier på et almindeligt aktiedepot, fordi jeg ikke er interesseret i at blive lagerbeskattet. Både helt grundlæggende, jeg er imod beskatning af realiserede gevinster, men også fordi, at jeg ikke er interesseret i at skulle tjene penge til skatten hvert år, når jeg engang trækker mig fra aktiemarkedet.

   Begge de argumenter ryger ud af døren, når det gælder pension eller en aktiesparekonto, fordi alting her pr. definition er lagerbeskattet. Derfor bliver det et spørgsmål om løbende omkostninger til fonden og handelsomkostninger. Foruden hvilket indeks der ønskes at følges og hvordan.

   Den ETF du tænker på her, IUSQ, følger et stort globalt verdensindeks, ligesom fonden fra Sparindex, men er væsentligt billigere i løbende omkostninger. Den er til gengæld dyrere i transaktionsomkostninger. Hvad kan bedst betale sig? Det kommer an på tidshorisont og løbende omkostninger vs. transaktionsomkostninger. Det kan jeg ikke lige fyre af på rygraden, men det er basalt det du skal regne lidt på.

   Du kan jo kigge lidt videre på mit indlæg om aktiesparekontoen hos Nordnet.

   “Men er der noget her man skal være opmærksom på, eller kan man bare kigge rent på omkostningerne?”

   For langt de fleste er omkostningerne rigeligt at kigge på. Andre anbefaler sammensætningen af de to du nævner, fordi de løbende omkostninger er lavere. Men her skal du så til gengæld have dyrere transaktionsomkostninger 2 gange. Det er derfor stadig et spørgsmål om besparelsen på de løbende omkostninger er de dyrere transaktionsomkostninger værd. Det kommer an på tidshorisonten, så det kan jeg ikke svare entydigt på.

   Grunden til, at jeg altid bare beskriver en måde at dække hele verden på med én fond er, at her hos mig er simplicitet et mantra.

   Men ja, i realiteten er der andre ting at kigge på såsom, hvor godt de skygger indekset i praksis, hvor stor likviditeten er og om de er fysisk replikerende eller syntetiske. Vil man gøre alt det her selv, kræver det en vis indsigt, hvis man ønsker at forstå det i dybden.

   Det er derfor, at jeg under simpel investering beskriver 2 måder at investere på:

   – Gør-det-selv
   – Andre gør-det-for-dig

   At gøre-det-selv er mere kompliceret. Punktum. Simpel investering er mit bud på den simpleste måde at gøre det. Men vil du virkelig forstå tingene til bunds, mere end det mest nødvendige, så kræver det bare en hel del viden. Alternativet er jo en simpel og billig investeringsrobot, som er det jeg arbejder med til dagligt.

   /Sune

 5. Tusind tak for svar. Og tak for henvisningen til dit indlæg om aktiesparekontoen hos Nordnet – Det var det indlæg jeg mindes at have set, men ikke kunne finde tilbage til 🙂 Jeg kaster mig ud i et par håndfulde IUSQ på aktiesparekontoen, og satser på at jeg kan have dem stående så længe, at det opvejer de højere transaktionsomkostninger. Og så fortsætter jeg med Sparindex løbende på månedsopsparingen.

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.