Måneden der gik april 2018

Vi er nået til frinansopdatering nummer 22, så lad os se, hvordan april er gået.

April 2018

Det har været en spændende måned på flere måder i forhold til mit frinansprojekt. Artiklerne fra Format: “Sune vil pensioneres som 45-årig: “Mit liv skal ikke være låst af en månedsløn” og “Sådan sparer du op, så du kan gå på pension som 45-årig” genererede virkelig meget interesse. Jeg var med i Go’ Morgen P3 og Formiddag på 4’eren. Derudover har jeg sagt ja til at medvirke i nogle forskellige projekter for studerende ved journalisthøjskolen. Endeligt er jeg faktisk også blevet inviteret i både Go’ morgen danmark og Go’ aften danmark, men begge de to har jeg takket pænt nej til. Jeg synes det var lige overvældende nok med alt den opmærksomhed og der er forskel på at være med over radio, hvor jeg “bare” skal tænke hurtigt og svare så præcist som muligt. At optræde på tv tror jeg forholder sig lidt anderledes, men jeg skal da ærligt indrømme, at jeg ikke har meget erfaring hermed. Derudover har jeg været lidt presset i starten af måneden, da jeg gik ned med en temmelig slem halsbetændelse. Det er faktisk helt rart med dage, hvor jeg “bare” skal tage på arbejde og ikke også forholde mig til flere forskellige journalister. Det er alligevel lidt paradoksalt synes jeg. Men tilbage til det med tv og i det hele taget alt den her opmærksomhed, så har jeg det lidt ambivalent med det. På den ene side er det både smigrende og interessant, at så mange viser interesse for mit projekt, men jeg skal også ærligt indrømme, at jeg ikke var helt forberedt på det. Eksponering giver flere læsere på bloggen og dermed mere potentiel indtjening, men er det egentlig det jeg er ude efter? Det spørgsmål har jeg faktisk ikke et helt klart svar på. Det tager mere tid og energi end jeg lige havde regnet med. Det kan være jeg skal være lidt mere kræsen med, hvad jeg stiller op til. Jeg sagde i hvert fald nej til tv, for det var alligevel en form for skridt for langt i forhold til, hvad jeg er komfortabel med for nu. Det har da været sjovt at prøve kræfter med radio, men indtil videre har det været i meget korte bidder, så det er svært at komme i dybden med tingene. Der finder jeg det mere tilfredstillende når jeg har holdt oplæg eller foredrag fordi det er muligt at forklare tingene bedre og i et tempo så tilhørerne kan være med. Det kunne jeg i hvert fald godt tænke mig at lave mere af. Det kunne også være sjovt med et lidt længere radioprogram, men nu må vi se om der er nogen der inviterer mig på et tidspunkt 🙂

Men det skal jo egentlig handle om frinanserne, så lad os se lidt nærmere på dem.

Aktie- og obligationsporteføljen

Det har været en meget normal måned med opkøb af de to aktie-investeringsforeninger jeg gør brug af og ingen salg, helt som det bør være.

Handler

Relativt stille måned, lige efter bogen, jeg har købt INDEX Globale Aktier Min. Risiko og INDEX Emerging Markets.

Beholdning

Business as usual:

Udvikling

Det har været en rigtig fin måned for min portefølje.


Andre investeringer

Mintos

Det kører stadig helt som det skal og min Autoinvest klarer ærterne for mig. Det tiltalter mig en del, at jeg ikke behøver at bruge ret meget tid på det, faktisk intet, helt som med min strategi i aktie- og obligationsporteføljen.

Jeg overvejer stadig at begynde at købe fysisk investeringsguld.

Opsparing

Jeg har overført til min opsparingskonto som jeg plejer.

Gæld

Ingen afdrag denne måned.

Opsparingsrate

Den har været i samme boldgade som den plejer og lød på 66%.Reklame

11 kommentarer til “Måneden der gik april 2018”

 1. Hej Sune

  Spændende med alt opmærksomheden til din blog og dit selv. Der er tydeligvis flere der er begyndt at interessere sig for hele FIRE konceptet.

  Har selv tænkt en del på mit eget budget og især mine boligudgifter. Jeg bor til leje, som du vidst også gør(mener du har nævnt det i et tidligere indlæg). Har du nogensinde overvejet køb vs leje? Har selv overvejet at købe en lejlighed, for så at udleje et værelse. På sigt kunne det være fedt med passive indtægter fra udlejning.

  1. Hej Kasper,

   Det er helt rigtigt, at jeg bor til leje. Det er noget jeg overvejer løbende. Generelt synes jeg, at boligmarkedet er ekstremt dyrt pt. så jeg har ikke travlt med at købe. Jeg sparer en del op, hvilket min kæreste også gør, og så overvejer vi om vi skal vente til næste krise og så slå til når priserne dykker.
   Livet som udlejer overvejer jeg også, men jeg synes bare det virker så uoverskueligt i Danmark med alle de regler jeg skal forholde mig til. Det kan være jeg ser nærmere på det på et senere tidspunkt.

   /Sune

 2. Hej

  Jeg har et par spørgsmål du måske ved lejlighed kunne kigge nærmere på:

  – Hvorfor er det så dyrt med indexinvestering i Danmark? Ja det er billigere end aktiv forvaltning, men en ÅOP på 0,5% som der er på “Sparindex INDEX Gobal Aktier min. Risiko” er alligevel 10gange højere end på Vanguards ETFer

  – Kan det betale sig at investere med gearing? Det er muligt at få en rente på helt ned til 0,99% årligt altså væsentligt mindre end det historiske afkast på aktiemarkedet: https://www.nordnet.dk/produkter/investeringsmuligheder/kredit.html#Superlaanet
  Mine egne tanker omkring gearing går i retning af at spare op hver måned ligesom du gør, men så geare min investering med det samme beløb. Jeg er opmærksom på at udsving er større i kroner og øre, men hvis jeg gør det hver måned i en lang årrække burde mit afkast være væsentligt højere.

  1. Hej Christian,

   Meget gerne.

   Det er dyrt af én meget simpel årsag: mangel på konkurrence. Bankerne står ekstremt stærkt i Danmark og med en lovgivning der gør decideret uattraktivt for mange at investere i ETFer, ja så er der mindre konkurrence, hvilket fører til højere priser. Derudover er der ikke en særlig udpræget investeringskultur i Danmark, hvilket jeg tror der er tre hovedårsager til: pension er noget nogle andre klarer for os, skatten er så høj, at mange enten ikke har penge mellem hænderne til at investere eller ikke finder det attraktivt og sidst, men ikke mindst, at der i vores temmelig venstreorienterede-moderstaten-klarer-alt er et paradigme om at investering kun er for de rige. Alt sammen er med til at cementere de etablerede nationale spillere og bidrager til mindre konkurrence udefra.

   Det er ikke et ja/nej spørgsmål, men et måske med en tilhørende uddybning. Der var en tråd om i FIRE gruppen på Facebook, som jeg har inviteret dig til med din mail, som du eventuelt kan kigge i. For nyligt havde Spiir også et blogindlæg om en studerende der gør brug af SU lån til investering: https://www.spiir.dk/blog/asger-investerer-su-lan-i-aktier-jeg-gider-ikke-bruge-su-lanet-pa-byture-og-bajere/. Personligt synes jeg der er for meget risiko forbundet hermed. Jeg bryder mig ikke om lån og jeg bryder mig slet ikke om tanke nom at investere for lånte penge. Kigger man helt lavpraktisk og matematisk på det, kan det sikkert godt være en fin deal med lån til 1% og forventet gennemsnitligt afkast på 7%. Men hvad hvis du skal igennem flere år med minus afkast samtidig med en voksende gæld? Er det noget din psyke kan holde til? Kan du lade være med at træffe “dumme beslutninger”? Det er ikke en situation jeg umiddelbart ønsker at sætte mig selv i. Dermed ikke sagt, at det ikke er en god mulighed for andre.

   /Sune

  2. Hej Christian
   Jeg gør præcis det du beskriver. Du skal lige være OBS på at Nordnet kun giver dig lov til at låne til 1% hvis du max bruger 40% af belåningsværdien. Det er ikke værdien af din totale aktiebeholdning. Belåningsværdien er forskellig fra aktie til aktie, men i min portefølje er 50.000 kr cirka en værdi af 35.000 i belåningsværdi, og 40 procent af disse er altså 15.000.
   Jeg har investeret de 15.000 i to foreninger i USA, der betaler månedligt udbytte. Det giver cirka 10 gange så meget som renteudgiften, men kursen er faldet lidt på aktierne. Det er dog mest for sjov, og derfor kun de 15.000 for at se, om det overhovedet havde sin gang på jord.

 3. Hej Michael

  Tak for dit input, så havde jeg misforstået Nordnet. Læste at man kunne geare op til 6,66x også troede jeg det var 40% af de 6,66x

  Jeg må kigge nærmere på det, og overveje det grundigt inden jeg beslutter mig.

 4. Hej Sune,

  Min kommentar er ikke direkte relateret til dette blogindlæg, men nu får du den her 🙂

  Jeg er ny følger på din blog, og jeg synes din mission er rigtig spændende. Jeg synes også det er dejligt befriende hvor åben du er om din økonomi og det inspirerer til, at jeg selv kan reflektere over de valg jeg har gjort i forhold til min egen økonomi.

  Jeg er nysgerrig på, om du kunne tænke dig at dele hvordan du forestiller dig at din økonomi skal se ud, ved at forlade arbejdsmarkedet som 45-årig (hvis du allerede har lavet et blogindlæg om dette, henvis mig da gerne dertil).
  Det kunne eksempelvis være interessant at høre hvor meget du regner med at nå at skulle spare op for at realisere din mission, hvordan dit budget skulle se ud fra 45-årig og fremadrettet mv.

  Hvis du ikke allerede har et blogindlæg om dette, håber jeg det er noget du vil lave i fremtiden 🙂

  Endnu engang tak for en spændende blog.

  Hilsen Christina

  1. Hej Christina,

   Tak for de pæne ord!

   Jeg har ikke beskæftiget mig ret meget med, hvordan et budget ville se ud til den tid, fordi jeg regner med, at min livssituation ser noget anderledes ud. Jeg vil derfor sandsynligvis ramme en del ved siden af 🙂 Som det er nu har jeg for eksempel en kæreste, ingen børn, ingen ejerbolig og ingen bil. Når jeg engang går på “pension” håber jeg da at være gift med børn og sandsynligvis også et hus, måske med en bil til. Det er så markant anderledes en livssituation, at det er svært at regne på et budget. Indtil videre er mit fokus på at opbygge en formue og danne gode og sunde personøkonomiske vaner, så må den mere detaljerede plan komme til senere 🙂

   /Sune

   1. Super spændende indlæg du henviste til. Det var helt klart relevant i forhold til det jeg efterspurgte.

    Held og lykke med det hele.

    /Christina

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.