Måneden der gik januar 2018

Det er d. 1. februar og det betyder, at det er tid til en opdatering. Lad os se på, hvordan januar gik i forhold til frinanserne.

Januar 2018

Jeg har brugt lidt flere penge end projekteret denne måned, så opsparingsraten er ikke helt så høj som den plejer. Jeg har bl.a. skullet betale en forsikring for året samt en rutinetur til tandlægen. Men det skal ikke afholde os fra at afstemme frinanserne.

Aktie- og obligationsporteføljen

Ja den ligner jo meget sig selv, men det er rart at slippe for de meget røde tal Hugo Games hele tiden mindede mig om. Nu da jeg har solgt den bliver det sikkert en kæmpe succes i 2018, det kunne lige passe. Jeg har tidligere haft Sparinvest INDEX Emerging markets i min portefølje, men solgte den fra, da jeg ikke kunne købe den kurtagefrit på en månedlig basis. Den er nu blevet en del af Nordnets månedsopsparing og jeg overvejer kraftigt at få den tilbage i min portefølje.

Handler

Denne måned har jeg dog kun købt de sædvanlige Sparindex INDEX Globale Aktier Min. Risiko KL. 

Beholdning

Det betyder, at porteføljen pt. indeholder fire ting, globale aktier, lokale obligationer, norske Thin Film og lidt kontanter.

Januar 2018 Frinans

Udvikling

Det har været en lidt spøjs måned, for mens min portefølje ikke har flytte sig voldsomt, kan jeg læse om, og se, at verdens forskellige indeks buldrer derudaf. Jeg fandt en del af svaret i en artikel i Jyllandsposten i mandags. Dels er dollaren faldet yderligere og da en meget stor del af mine aktier er baseret i USA, ja så har det en effekt på værdien i danske kroner. Herudover består mine aktier i høj grad af mere defensive aktier, se sektorfordelingen på infoarket. I artiklen var det beskrevet, hvordan risikovilligheden er vokset ret voldsomt og det betyder, at mange bevæger sig fra netop defensive aktier og over i cykliske og følsomme aktier, som ligeledes er vist i infoarket. Hvis vi i stedet ser på et mere ‘almindelig’ verdensindeks her illustreret med Sparinvest INDEX Globale Aktier, kan vi se, hvorledes de indeholder langt flere cykliske og følsomme aktier. Groft sagt betyder det, at min portefølje ‘løber’ lidt langsommere når der er stor risikovillighed, men også at det ‘bakker’ langsommere når det går den anden vej.

Andre investeringer

Jeg har jo også andre investeringer end aktier og obligationer, så lad os se lidt på dem.

Mintos

Fremover vil jeg overføre et beløb på månedlig basis, helt som jeg gør med kontoen hos Nordnet. Det er dejligt simpelt at bruge Mintos og jeg er rigtig godt tilfreds med den investeringsform. Jeg investerer fortsat kun i lån med tilbagekøbsgaranti, hvilket er med til at sænke risikoen betydeligt.

June

Jeg har som tidligere beskrevet kun en meget lille investering i June. Jeg er mest med for at kunne følge med i udviklingen af platformen, da denne type investering passer mindre godt til en gør-det-selv mand som mig og mere til nogle der søger en alt-i-en-løsning. Når det er sagt, så går det ganske godt for den lille investering.

Ædelmetaller

Én sølvmønt er det indtil videre blevet til, hvilket betyder, at jeg ejer 1 Ounce sølv. Det er også den måleenhed prisen bliver opgjort i, så det er meget nemt at følge med i prisudviklingen. Den seneste måneds tid er prisen på 1 oz sølv faldet med cirka 3 kroner. Man kan altid se prisen på guld og sølv hos Tavex, hvor man ligeledes kan købe investeringsguld og sølv.

Iconomi

Iconomi er en platform for investering i Digital Asset Arrays, en art investeringsforening for kryptoaktiver. Har du ikke læst mit indlæg om Iconomi, kan du passende starte dér. Jeg har to DAAs Blockchain Index (BLX) og COINBEST 1 (CBST). Der er ingen tvivl om, at der med kryptoaktiver er meget volatilitet i spil. Alt i alt, har det dog været en positiv måned for mine to investeringer, kunne jeg have skrevet for en dag siden. Lige pt. ser det lidt anderledes ud.

Månedlig udvikling

Blockchain Index (BLX): 1.00%

COINBEST 1 (CBST): -4.17%

Opsparing

Jeg har gjort helt som jeg plejer, nemlig at spare et fast beløb op på månedsbasis. Det betyder, at skulle der opstå uforudsete udgifter er jeg dækket godt ind.

Gæld

Jeg har noget SU gæld som jeg afdrager på hver anden måned og januar var en af afdragsmånederne. Meget udramatisk så længe renten er lav.

Frinansimperiet

Samlet set udvider frinansimperiet sig stille og roligt, omend Bitcoins nedgang i pris gør, at den samlede værdi er mindre end i decembers Bitcoin-mani. Værdien af mit sølv og Iconomi er for småt til at det endnu fremgår af fordelingen.

Jeg overvejer, at begynde at inkludere min pension, da det jo netop er en oversigt over værdi og ikke specifikt investering. Jeg er dog ikke helt afklaret endnu.

Opsparingsrate

Som nævnt var det en måned med lidt flere udgifter end normalt og det afspejler sig helt naturligt i opsparingsraten som denne måned lød på 49%. Jeg tager revanche i februar!

Reklame

👉 Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
👉 Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs
👉 TaxHelper+ Undgå en skatteregning til næste år
👉 Nordnet – Automagisk investering med månedsopsparingen
👉 YouGov – Din mening er penge værd
👉 Freedom24 – Stort udvalg af aktier til lave priser

18 kommentarer til “Måneden der gik januar 2018”

 1. Nikolaj Krenzen

  Hej Frinans.

  Hvad er helt præcist idéen med at overføre til Mintos hver måned?

  Jeg er selv nylig bruger af platformen, men månedlige overførsler bliver da hammer dyrt i gebyrer?

   1. Nikolaj Krenzen

    Jeg tænker pengeoverførslerne?

    Jeg har brugt transferwise, og selvom det er billigt, er det jo ikke gratis. Jeg er blot interesseret i hvad det koster dig, siden jeg antager at det månedlige beløb du vil smide over ikke er så stort. 🙂

     1. Jeg havde havde faktisk samme spørgsmål Nikolaj.

      En almindelig SEPA overførsel koster 20kr per gang, så i længden løber det virkelig op. Ved dog ikke om det er muligt at forhandle lidt ned, hvis man taler med sin bank.

      1. Hej,

       Mintos har en dansk bankkonto jeg kan indbetale til, så det koster ikke noget for mig. Det jeg betaler for er at veksle dem til Euro hos Mintos, men det koster så lidt, at jeg ikke ser det som noget problem.

       /Sune

     2. Hørte faktisk også, at omkostningerne var meget høje pga. overførselerne. Ved du, om det er nyt, at de har en dansk konto?

      1. Hej,

       Nej, det ved jeg ikke. Jeg har ikke brugt Mintos så længe, så det er muligt, at det er relativt nyt, men det var en mulighed lige fra starten for mig.

       /Sune

 2. Hej!

  Er det pga. en mulig korrektion/kommende bear-marked, at du kører mere over i Mintos? Eller fastholder du dit månedlige indkøb af SPIGLMAMRIK? Jeg tænker personligt selv dollar-cost-averagering, men tænker også, at det også kan gå meget hurtigt, hvis man bare springer en enkelt måned over?

  Hvad er dine tanker?

  1. Hej Frederik,

   Nej det har intet med en form for forecast at gøre. Det handler om at jeg ønsker at diversificere mig endnu mere end bare indenfor aktier og obligationer. Udlån, p2p lending eller crowdlending, kært barn har mange navne, er bare et andet aktiv jeg ønsker at inkludere i mine samlede investeringer. Jeg køber fortsat aktier helt som jeg plejer og de gør jeg uanset hvordan markedet går. Hvad mener du med, at det kan gå hurtigt, hvis man springer en måned over?

   /Sune

   1. Her tænker jeg, at hvis man kigger på markedet den sidste uges tid, og antager, at der kommer en stor korrektion indenfor den næste uges tid, så vil man angiveligt kunne opnå en endnu lavere GAK, hvis man afventer en måned mere (springer over). Det kræver selvfølgelig, at markedet går i den retning, som man antager.

    Jeg er klar over, at det handler om markedstiming, hvilket jeg ikke selv er dygtig nok til, men handlede nu mere, om det var noget du var ude i. Jeg kan læse, at blandt andet Casper fra bluelobster.dk har trukket en del af sin beholdning ud nu her.

    1. Hej,

     Ah okay på den måde. Nej, jeg forsøger ikke at time aktiemarkedet. Jeg kan have mange tanker om, hvor markedet er på vej hen og jeg synes det er spændende, ikke mindst at diskutere på sådan lidt mere grundlæggende niveau. Men helt overordnet tror jeg ikke på at jeg er i stand til at identificere toppe og bunde og dermed handle ind og ud af markedet, så det lader jeg være med 🙂

     /Sune

 3. Hej Sune
  Hvordan laver du billedet under “Frinansimperiet”? Er det excel, eller et andet program?
  Bh Jan

   1. Hej Sune

    Synes ikke jeg kan få Tickeren på Spiglamrikl til at fungere på Google Sheets!?
    Hvordan har du gjort det?

    Jacob

     1. Så bare du brugte Google Sheets, og havde købt Spiglamrikl, så troede du havde fået den ind på dit Sheet 🙂
      Har ikke set det.

      Jacob

      1. Hej,

       Ah okay 🙂 Men nej jeg tror ikke, at danske investeringsforeninger er noget den kan kigge efter. Når jeg laver sammenligner henter jeg typisk en eller anden stor ETF ind.

       /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.