Early Retirement Extreme

Early Retirement Extreme Frinans

Early Retirement Extreme er en bog skrevet af Jacob Lund Fisker. Jacob er en af de helt store tænkere inden for FIRE-bevægelsen og derfor er bogen naturligvis interessant. Læs med og bliv klogere på hvorfor…

Lidt om forfatteren

En af de mest læse blogs om økonomisk uafhængighed er www.earlyretirementextreme.com. For os danskere er det lidt sjovt, fordi manden bag bloggen rent faktisk er dansker og går under det borgerlige navn Jacob Lund Fisker.

Jacob bor dog i USA, så hans situation er lidt anderledes fra min og mange af jer kunne jeg forestille mig, men det gør ikke, at Jacobs tilgang og metoder ikke kan bruges udenfor USA. Det skal lige pointeres, at Jacob har opnået økonomisk uafhængighed, så han er lykkedes med det projekt, jeg selv prøver at opnå.

Reklame

Udover selve hjemmesiden, med tilhørende blogindlæg, har Jacob skrevet en bog med samme navn, Early Retirement Extreme. Bogen er et mere samlet værk end hjemmesiden og fungerer bedre i forhold til som læser at følge en rød tråd.

Navnet på bogen passer godt til Jacob, hans metoder og hans tilgang, for mange mennesker vil nok synes, at han er ekstrem. Som faste læsere af bloggen er bekendt med, har jeg en opsparingsrate lige under de 60%, men da Jacob besluttede sig for at opnå økonomisk uafhængighed lå han gerne i nærheden af de 80%. Der er langt fra de 60% til de 80%, så allerede dér er der en indikation af, at Jacob gør tingene anderledes end de fleste.

Jacob er en af hovedpersonerne i dokumentaren “Stå af hamsterhjulet – med penge nok til resten af livet”, der kan ses på DRTV. Der er jeg selv i øvrigt også med:

Frinans dokumentar Stå af hamsterhjulet med penge nok til resten af livet

Lidt om bogen

Jacob skriver ikke ret meget om investering, så hvis du er ude efter de gyldne æg i forhold til, hvordan du skal placere dine penge, er bogen ikke noget for dig. Der kan du med fordel slå et smut forbi simpel investering.

Det Jacob beskæftiger sig med handler meget mere om at arbejde med sig selv, behov vs. lyst og hvilke valg og kompromiser man kan tage for at højne opsparingsraten. Dog ikke alene ud fra et økonomisk synspunkt, men i lige så høj grad et filosofisk et af slagsen. På dette punkt er der ikke mange mennesker, der matcher Jacob og det alene gør bogen værd at læse.

Jeg synes dog også det er vigtigt at pointere, at det ikke er en nem bog at læse. Det er ikke en letlæselig krimi, man sådan uden videre sluger ved siden af poolen. Noget af materialet er svært at forstå, blandt andet fordi mange af os er opvokset med et komplet anderledes værdisæt og normer end dem Jacob advokerer for. Hænger man dog i, så er min klare fornemmelse, at der er meget hente i forhold til økonomisk uafhængighed.

Early Retirement Extreme og rigdomsformlen

Som bekendt er jeg ganske glad for den simple rigdomsformel, der i alt sin enkelthed går ud på at:

  • Tjene mere,
  • Forbruge mindre &
  • Investere

Alt sammen for at blive rig(ere). Jacob beskæftiger sig absolut mest med det andet aspekt i den formel, forbruge mindre. Dette er han uden sammenligning, et af de vildeste eksempler jeg er støt på.

Jeg vil ikke gennemgå kapitlerne hver for sig, da jeg ikke synes det giver så meget mening. Det er svært at skulle præsentere alt viden i den her bog på så kort plads. Jeg vil derimod tage fat i et par af Jacobs centrale pointer, så vi sammen kan prøve at forstå nogle af de faktorer, der har stor indflydelse på forbruget. Måske der er noget inspiration at hente i forhold til den personlige økonomi også uden at skulle være ekstrem.

Mad

Lever du for at spise eller spiser du for at leve?

For mange mennesker, dette gælder specielt os danskere, er mad noget, vi gerne skal nyde. Det skal smage godt og være en oplevelse. Det er der ikke i udgangspunktet noget galt med, men det er en bestemt måde at anskue mad og dermed også en måde at låse ens tankegang fast i forhold til, hvilken rolle mad spiller i ens liv.

Prøv eksempelvis at anskue mad ud fra devisen, at det er energi til din krop og dit hoved og målet med indtagelsen er at finde den rette balance imellem den bedst optimerede kost for din krop og udgiften for denne kost.

Det er et komplet anderledes paradigme for, hvad rolle mad spiller i ens liv. Rundt på nettet er Jacob kendt for, sådan på den lidt sjove-drillende-manér, at have spist mange linser tidligere. Linser har et stort indhold af protein, men er ofte meget billige. Det vil sige, at linser er en god proteinressource i forhold til balancen imellem, hvad kroppen har brug for og pris.

Jeg opfatter ikke det Jacob skriver om mad som formanende på nogen måde, han vender blot hele aspektet vedrørende mad på hovedet. Hvad er dets rolle i ens liv og er man herre over dette eller accepterer man blot ens lyst vs. behov.

Er du ikke interesseret i at ændre på, hvordan du spiser eller hvordan du anskuer mad, så er et andet perspektiv irrelevant. Ønsker du at skrue på komponenten ‘forbrug’, så er udgifter til mad et sted, der er mange penge at spare.

Et af mine mest læste indlæg er stadig Madbudgettet, så tydeligvis er madposten i budgettet noget andre også tænker over. Jacob har nogle rigtig spændende tanker vedrørende mad og jeg synes bestemt de er værd at tænke over.

Nogle gange er du måske bedst tjent med blot at anskue mad for, hvad det egentlig er; en energiressource.

Bolig

Leder du efter et arbejde dér, hvor du bor eller leder du efter bolig dér, hvor du arbejder?

Mennesker er magelige og i takt med, at vi som samfund er blevet rigere, stiller vi også større krav til, hvordan samfundet skal håndtere os. Det er ikke noget Jacob skriver, men min tolkning. Det betyder også, at langt de fleste mennesker søger et sted de gerne vil bo for så at finde ud af, hvordan det kan lade sig gøre, mest afgørende, om de kan finde et job.

Handler det om at optimere forbrug, er dette ikke en særlig god fremgangsmåde. Er der ikke et job i relativ nærhed, bliver du enten afhængig af offentlig transport eller måske endda en bil. Begge er med til at højne udgifterne og dermed øge forbruget, specielt bilen. Mange familier har endda to biler, for ellers er det ikke muligt for både mor og far at komme på arbejde.

Bor du i stedet tæt på dit arbejde, er det langt nemmere at sænke udgifterne og dermed sænke forbruget. Vores magelighed gør dog, at vi ikke ønsker at lade arbejde eller andre muligheder diktere, hvor vi skal bo og hvordan vi skal leve. Vi vil meget gerne have i både pose og sæk alt imens vi blæser med mel i munden. I Jacobs jagt på økonomisk uafhængighed opstiller han derfor et meget simpelt scenarie. Bor du tæt på, hvor du arbejder, sænker du dine udgifter. Det samme gør sig gældende i forhold til indkøb. Bor du tæt på indkøbsmuligheder, sænker du dine udgifter.

Det handler om optimering og om at mindske spil i mange henseender. Er du nødt til at have en bil, dér hvor du bor, bør du måske stille dig selv spørgsmålet, om du bor det rigtige sted? Hænger ens dagligdag, behov og dér, hvor man opholder sig mest godt sammen eller ej? Det er bestemt et spørgsmål, der er værd at stille sig selv. Langt de fleste vil gerne eje et hus, men giver det mening i forhold til, hvad du gerne vil med dit liv?

Hvorfor ikke vælge et sted at bo, der passer i forhold til dit arbejde, indkøb og din dagligdag?

Transport

Hvorfor tage bilen, hvis man kan cykle? 

Transport handler i høj grad om lyst vs. behov. Da jeg gik på arbejde, så jeg rigtig mange biler med én person i bilen. I dag bor jeg længere væk fra min arbejdsplads, så nu cykler jeg, men der er stadig mange biler med én person i. Det er dårlig optimering og en temmelig dyr form for transport.

Der er mange biler, ikke bare i Danmark, men i verden, og vores byer er i høj grad optimeret til biler. Men selv med denne optimering må det efterhånden være tydeligt for de fleste, at der ikke rigtig er plads til alle disse biler i byerne. Igen handler det om at stille sig selv spørgsmålet, og gerne svare ærligt, hvorfor tager jeg bilen? Har jeg brug for en bil? Hvis svaret på de spørgsmål går i retning af magelighed og virker mere styret af lyst end reelt behov, men ønsket er at sænke udgifterne, så er der noget, der ikke stemmer overens.

Det betyder ikke, at du skal lade være med at tage bilen, det må være op til dig selv. Det betyder blot, at der er en sammenhæng imellem strategi og udførelse, behov og lyst. Yderligere skriver Jacob om, hvordan det at cykle fremfor at køre bil også er med til sikre et bedre helbred, som vi kigger mere på om et par linjer.

Min strategi er at skrue ned for udgifterne og derfor har jeg ikke en bil, jeg har faktisk ikke engang et kørekort.

Helbred

Er du sund og rask er dine helbredsudgifter i det lange løb lave

Vi mennesker bruger mange penge på sundhed, hvad enten det er i form af medicin eller anden behandling. Jacobs meget simple pointe er, at det at være sund og rask sænker ens udgifter til helbred. Er målet at sænke udgifter, specielt på den lange bane, er en sund og rask krop et meget vigtigt spekt.

Det er i virkeligheden uhyre simpelt. Spiser du sundt og er du i god form, er dine udgifter lavere, end hvis du spiser usundt og er i dårlig form. Tager du bilen i stedet for cyklen, er der en skjult omkostning i form af dårligere helbred. Lever du for at spise i stedet for at spise for at leve, er der en skjult omkostning i form af dårligere helbred.

Igen handler det ikke om at bestemme, hvordan folk skal leve deres liv, men blot gøre det klart, hvad de reelle konsekvenser af deres valg er. Faktisk ser vi noget af det samme diskuteret i samfundet og medierne i dag i forhold til om rygere skal betales for at kvitte smøgerne og hvorvidt der kan stilles krav til folks sundhed. Systemets argument for at betale rygerne for at stoppe er meget simpel, det er billigere at betale dem og dermed hæve deres helbred end at behandle dem, når de bliver syge. Det er denne skjulte omkostning der er på spil igen.

Det er altid nemmere og billigere at forebygge end at behandle. Sundhed behøver egentlig ikke at være dyrt og svært, tag cyklen i stedet for bilen og spis ud fra hvad der er sundt i stedet for hvad du har lyst til på et givent tidspunkt. Jeg siger ikke, at det er nemt. Jeg siger blot, at det egentlig er ret simpelt.

Renæssancemanden

Gør det selv eller betal andre

Grundlæggende handler det om, at der er to måder at løse et problem på.

  • Gør-det-selv
  • Andre gør-det-for-dig

Enten kan man gøre det selv eller også kan man få andre til at gøre det for en. Det er sjældent muligt at få andre til at gøre det for en gratis og dermed er der en omkostning forbundet med ikke at kunne selv. Jo mere du selv er i stand til at løse problemerne, jo flere færdigheder du besidder, jo færre omkostninger forbundet med at få andre til gøre tingene for en.

Igen er det egentlig uhyre simpelt.

I det moderne samfund er vi som individder meget specialiserede og har meget indgående kendskab til smalle problemstillinger, vi er eksperter. Der er dog masser af relativt simple problemstillinger, vi ikke er i stand til at løse. Er målet at kontrollere udgifter, er der en vis ræson i at kunne udføre flere opgaver selv eller være i stand til at løse flere problemstillinger selv.

Skal vi prøve at tage det helt ned i øjenhøjde, kunne det gælde sådan noget som madlavning, rengøring, børnepasning, transport eller at klare et stoppet afløb. Sidstnævnte har jeg selv kæmpet lidt med på det sidste.

Basalt set kan du enten klare tingene selv eller betale andre for at gøre det.

Udgangspunktet

En af Jacobs pointer, som går igen i forhold til stort set alle aspekter, er hvad udgangspunktet er.

I udgangspunktet koster det mest basale ikke ret mange penge og ønsket om at opgradere bør være kontrolleret af en selv i forhold til at udvikle evnerne til at kunne klare det selv.

At lave et måltid mad selv koster det ingredienserne koster og den tid det tager at lave det. At købe måltidet ude i byen koster ingredienserne samt udgifterne forbundet med at lave det, såsom eksempelvis tid, leje af lokaler og løn.

Vi kan i princippet lave samme opstilling i stort set alle aspekter af vores liv og det er nok her, at Jacob skiller sig ud. Jacobs udgangspunkt er ganske enkelt anderledes fra de fleste mennesker. Udgangspunktet er ikke at finde en anden, der kan løse opgaven eller problemet for ham, udgangspunktet er at kunne klare det selv.

Jacob ser holistisk på sit liv, valg og tilgang, hvilket måske i virkeligheden er det, flest vil kunne lære noget af. Valg og konsekvenser hænger sammen, også på en måde som ved første øjekast ikke er synlig. Tager du cyklen på arbejde og laver du maden fra bunden selv, er det mere sandsynligt, at du har og får et godt helbred igennem hele livet, end hvis du tager bilen og spiser, hvad du har lyst til af fastfood.

Balance

Jacob er, ganske som titlen på bogen indikerer, ekstrem. Eller det vil sige, at Jacob af mange andre nok opfattes som ekstrem. Som bekendt, så afhænger alt af øjnene der ser og hvorvidt det Jacob gør og den måde Jacob gør det på er ekstrem, er nok op til den enkelte at afgøre.

Jeg tror faktisk ikke, at det opfattes af Jacob som værende ekstremt, men derimod rationelt. Som med så meget andet i livet, så tror jeg det handler om at finde den rette balance. Er det et trist liv kun at leve af linser og det er muligt at gøre noget andet, så er det rigtige valg nok at gøre noget andet. Men balancen er ikke givet på forhånd og den kan rykke sig, ikke mindst baseret på en selv, som jeg skrev om i Skumfiduseksperimentet.

Jacob og hans bog Early Retirement Extreme er derfor en stor inspiration for mig, fordi den har hjulpet og fortsat hjælper mig med at skubbe min balance i en retning, jeg ønsker at bevæge mig. Det handler om mental indstilling til tingene, at se delelementerne for, hvad de egentlig er og hvad der skal til for at opnå det man gerne vil. Det tror jeg alle kan lære noget af.

Jacob er oven i købet medlem af min gruppe FIREdanmark og deler gerne ud af sin viden dér, så kom og vær med.

Har du læst bogen? Hvad synes du om den? Del gerne dine tanker i kommentarfeltet.

Reklame

GIF EN 300x250

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.