Måneden der gik marts 2018

I dag er det både d. 1. og søndag, derfor bliver dagens indlæg slået sammen med en opdatering. Derudover er det blevet til frinanskarrierens indtil videre laveste opsparingsrate.

Aprilsnar! Opsparingsraten ser stadig rigtig fornuftig ud, men jeg mangler lige at komme tilbage fra påskeferie, før jeg gør den endeligt op.

Marts 2018

Jeg har brugt påskeferien i sommerhus og udover lidt generelt tiltrængt ferie, er det også en mulighed for at skrue ned for skærmtiden. Det ændrer dog ikke på det faktum, at det er d. 1. og dette er en festdag når det gælder frinanserne. Derudover har jeg snarligt et oplæg om frinans og mit syn på investeringer hos en større virksomhed, så det vil jeg bruge noget af påsken på at forberede.

Derudover er der en ny artikel fremme i Format, hvis nogle skulle have lyst til at læse mere.

Blogindlæg udgivet denne måned

 • Millionærklubsporteføljen #3: ETFer i månedsopsparingen
 • Jeg har skiftet bank

Aktie- og obligationsporteføljen

Marts 2018 var en tid med udbytter, som gør at den samlede værdi af porteføljen daler en smule. Det skyldes, at værdien af investeringsforeningen falder, med det beløb den udbetaler i udbytte, men som investor skal jeg betale skat af udbyttet. Det er en af grundende til, at jeg ikke udpræget glad for udbytter.

Handler

Der blev udbetalt udbytte for de forskellige Sparindex investeringsforeninger. Jeg har brugt udbyttet på at købe lidt flere INDEX Stabile Obligationer for fortsat at holde obligationsdelen på omkring 20%. Herudover købte jeg INDEX Globale Aktier Min. Risiko og INDEX Emerging Markets helt som jeg plejer igennem månedsopsparingen.

Beholdning

Beholdningen har ikke ændret profil og ser ud som den plejer.

Udvikling

Der er ikke meget go i udviklingen i øjeblikket. Af screenshottet kan I se, hvordan det at have obligationer i porteføljen gør, at værdien ikke falder lige så meget, når det går nedad. Derudover er der blevet udbetalt udbytte for Sparindex foreningerne i marts, hvilket forklarer det pludselige dyk og lige så klare stigning i grafen herunder.


Andre investeringer

Mintos

Det kører helt som det skal og min Autoinvest klarer ærterne for mig. Jeg er fortsat imponeret over Mintos som platform og investeringsmulighed.

Kontanter

Jeg overfører et fast beløb hver måned, så det har jeg naturligvis også gjort denne måned. Jeg overvejer at købe guld for pengene, for ikke at have værdi stående i de private bankers opdigtede digitale penge.

Gæld

Jeg har afdraget lidt på SU gælden helt i tråd med min tilbagebetalingsaftale.

Opsparingsrate

Opsparingsraten denne måned ser helt fornuftig ud, men jeg venter med at opdatere den til jeg er tilbage fra påskeferie.

Edit: Opsparingsraten lød på 65%


Reklame

19 kommentarer til “Måneden der gik marts 2018”

 1. Tak for opdatering. Jeg har ikke forstået, hvordan det er, man skal se på pensionspenge i denne forbindelse. Pension, hvor der bliver betalt skat ved udbetaling, så en krone på en pensionsordning er vel mindre værd, end en krone i frie midler? Hvad har du gjort af overvejelser, når du lægger det sammen? Korrigeret på en eller anden måde? Eller hvordan tænker du?

  1. Hej Hanne,

   Min pension kan ikke bruges i forhold til det at gå tidligt på pension, så den regner jeg slet ikke med i det regnestykke. Det er dog en del af min privatøkonomi og derfor tænker jeg den med i et overordnet blik på min økonomi. Skulle jeg have lyst har jeg dog muligheden for at hive pengene ud før tid, hvis jeg betaler 60% i skat af dem.

   /Sune

   1. Aha, Sune tak for svar. Så bare for at forstå, hvordan du tænker, så er din pensionsopsparing mere bare ekstra krymmel på en (forhåbentlig stor) lagkage, og du tager den ikke som sådan i betragtning? Spørger, fordi det for mig med tiden bliver et betragteligt beløb, der er bundet der, så hvordan tænker man bedst det med i sine planer? Hører meget gerne tanker 🙂

    1. Hej,

     Det er et super godt spørgsmål og jeg er ikke helt afklaret omkring, hvad jeg væger at gøre. Der er to muligheder. 1. Pensionen tæller ikke med og således gælder det at have en lagkage der kan holde sig indtil pensionsalderen, hvor folkepension og privatpension så tager over. 2. Det er dog også en mulighed at hæve pensionen mod det store skattesmæk for så at kunne afkorte opsparingsfasen. Jeg er stadig ret langt fra at kunne kvitte arbejdsmarkedet, så jeg skynder mig ikke med at vælge imellem de to muligheder, jeg tænker dog over det engang i mellem og er derved hele tiden bevidst om de to muligheder. Det kan også ses som en ekstra sikkerhed. Lad os sige, at jeg går på “pension” som 45-årig og lagkagen viser sig ikke at være stor nok når jeg når de 60. Så kan jeg måske klare mig til den reelle pensionsalder ved at hæve pensionen.

     Alt i alt er der flere muligheder i spil og jeg har ikke bestemt mig for en endnu.

     Jeg håber det var et svar du kunne bruge?

     /Sune

 2. “Derudover er der blevet udbetalt udbytte for Sparindex foreningerne i marts, hvilket forklarer det pludselige dyk og lige så klare stigning i grafen” – jeg er med på dykket, men hvorfor forklarer udbyttebetalingen stigningen i grafen?

  1. Hej Mikael,

   Når der udbetales udbytte er pengene ikke tilgængelige samme dag som de trækkes. Der går typisk lige et par dage og derfor dykket. Det skulle jeg selvfølgelig have skrevet, det er ikke selvforklarende.

   /Sune

   1. Så “portefølje” inkluderer også ens kontantbeholdning? Det havde jeg ikke lige forventet, men det forklarer det selvfølgelig. Synes dog det bliver en lidt misvisende graf, hvis den før den 6. afspejler et urealiseret afkast, og efter den 12. et realiseret (og beskattet) afkast (i form af udbytte).

    1. Porteføljen inkluderer de penge jeg har hos Nordnet. Når jeg overfører penge dertil er de i kontanter og det hår sjældent lige op, når jeg køber. Og ja, blandingen af realiseret og urealiseret afkast er ikke ligetil og let at forstå. Men det er et produkt af reglerne, så det er svært at komme uden om. Det ville da være dejligt, hvis reglerne blev forenklet!

     /Sune

 3. Hej Sune

  Bruger du Transferwise når du overfører til Mintos? Og i så fald, hvad er dine erfaringer med det?
  (Og mere detaljeret; anvender du Transfer to myself eller Transfer to a business?)

  Jesper

    1. Men er det han refererer til ikke at overføre dkr til en euro konto? Jeg betaler ikke noget for bankoverførslen, Mintos har en dansk konto der kan overføres til. Så er der en smule vekselgebyr efterfølgende, hvis man ønsker at investere i andet end danske lån, men det er ikke meget.
     Der er jo den risiko, at Mintos kan gå konkurs.

     1. Aha – jeg havde ikke opdaget at de havde et dansk konto nr. Det hjælper naturligvis på det.

 4. Hej Sune

  Er du gået væk fra at oplyse din samlede sum? Jeg synes, at det er skægt at følge med i udviklingen og størrelsen på din (og andres) opsparing. Det er selvfølgelig helt fair, hvis du mener, at det er en privat sag.

  VH

  Thor

 5. Og en anden ting; hvorfor placerer du ikke mere (eller alt?) i Mintos? Det virker ret ideelt, som du præsenterer det: Ingen risiko og højt afkast…

  1. Jeg er ikke interesseret i at putte alle æg i een kurv, tværtimod vil jeg gerne sprede mig over forskellige investeringer. Der er altid en risiko forbundet med investering og da crowdlending branchen er ret ny er der eksempelvis ikke nogen der rigtig ved, hvordan den vil klare sig under kriser. Men ja, der er højt afkast så derfor ønsker jeg også at gøre brug af den form for investering.

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.