Måneden der gik marts 2019

Det er (næsten) blevet d. 1. og den form for festdag fejres i frinansregi med en opdatering.

Marts 2019

Endnu en måned går på hæld, denne gang hed den marts, og jeg fortsætter min vej mod økonomisk uafhængighed helt som hidtil. Jeg har hold lidt ferie i marts, da min svigerfamilie var så dejlige at invitere på skiferie, men ellers har marts været en meget almindelig måned. Jeg er jo blevet gældfri, så der er ikke længere noget gæld at betale af på. Det er en undervurderet følelse, kan jeg godt afsløre.

Blogindlæg udgivet denne måned

Investering og opsparing

Det har været en rigtig god investeringsmåned. Porteføljen er steget en del og det luner selvfølgelig:

Marts 2019 Frinans

Handler

Igennem månedsopsparingen har jeg købt:

Derudover har jeg overført penge til min Nordnet konto, så jeg yderligere kan købe en portion:

Alt i alt, kunne vi godt kalde det at spille pladen fuld, jeg har ganske enkelt handlet i stort set alt min samlede portefølje indeholder denne måned.

Samlet portefølje

Herunder kan du vanligt se, hvilke aktiver min investering og opsparing består af, samt en visualisering af deres vægtning.

Investeringsdelen

Det er ikke så længe siden, at jeg krydsede de 500.000 kr., men nu nærmer jeg mig de 600.000 kr. med hastige skridt. Jo højere man når op, jo større er effekten af en positiv udvikling i markedet og jeg synes efterhånden, at det er til at tage at føle på.

Månedens anbefalinger

Zetland: Jeg læser generelt ikke så frygtelig mange nyheder, da jeg synes det meste er støj og oftest er niveauet ret lavt. Historier er dårligt researchet, hvilke der kan være mange grunde til, men det gør bare ikke noget godt for verden eller mig selv. Alt det synes jeg dog, at Zetland er rigtigt godt i gang med at lave om på. Det er ganske enkelt godt håndværk. Det koster godt nok penge, men ind i mellem bliver der delt artikler, som man så kan læse gratis. Jeg har taget tre af dem med i dag, så der er lidt ekstra læsning til de interesserede. De handler selvfølgelig om noget i perifirien af FIRE.

Opsparingsrate

Denne måneds opsparingsrate lød på: 69%

Hvordan er din måned gået?

Reklame

👉 Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
👉 Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs
👉 TaxHelper+ Undgå en skatteregning til næste år
👉 Nordnet – Automagisk investering med månedsopsparingen
👉 YouGov – Din mening er penge værd
👉 Freedom24 – Stort udvalg af aktier til lave priser

11 kommentarer til “Måneden der gik marts 2019”

 1. Hej Sune!
  Det er fortsat sjovt at følge med i din udvikling! Min marts er gået rigtig godt og jeg har for første gang ramt en opsparingsrate på 80%. Min indeksportefølje er meget lig din, så den er det også gået godt for i marts. Jeg har fortsat overvægt i kontant opsparing (77%), da jeg har sat noget til side til evt. fremtidigt boligkøb indenfor en tidshorisont, der er kortere end hvad jeg finder fornuftigt ift. en aktietung investering. I 2019 har jeg dog alene arbejdet på sideløbende at opbygge en indeksinvestering bestående af aktier og obligationer og jeg er mere eller mindre holdt op med at opspare yderligere kontante midler. Indeksporteføljen udgør nu 17%, mens jeg stadig har 6% i enkeltaktier. Målet er at slippe af med enkeltaktierne, men jeg vil dog ikke sælge dem med tab, hvis jeg stadig tror på at jeg kan hente det tabte.
  Mvh,
  Gabriel

  1. Hej Gabriel,

   Det lyder som om du har godt styr på det, sejt! Det er jo fedt, hvis I kan slippe afsted med “kun” et realkredit-lån.

   /Sune

   1. Det går den rette vej ihvertfald. Men jeg har bestemt også begået en del begynderfejl med de enkeltaltier 🙂 Ja, det vil vi kunne slippe for. Vi har nemlig også friværdi i boligen, hvor realkreditlånet blev helt inddriet tilbage i 2018.
    Hvad er din holdning til hvad der tæller med i FIRE networth? Er friværdi og pension med?

    1. Hej,

     Ja, det lyder jo ikke helt dårligt.

     “Hvad er din holdning til hvad der tæller med i FIRE networth? Er friværdi og pension med?”
     Rigtig godt spørgsmål. Havde du sagt networth, havde jeg sagt at friværdi tæller med. Pensionen kan kun hæves før tid mod en kæmpe skat, så den ville jeg ikke tælle med. Men når nu det handler om FIRE networth, så ville jeg tælle friværdi som opsparing og ikke investering. Jeg ville derfor operere med to mål, sådan rent frinanstals-agtigt, et minimum og et maksimum. Minimumstallet ville være, at det der tæller som mine investeringer skal være lig med 25*årligt forbrug. Da vi ved at der så også kommer skat oveni og for at være lidt mere på den sikre side, så kunne vi operere med et maksimum, eventuelt bare det dobbelte. Det betyder, at for at vi kan smutte på pension, så skal vi have et eller andet sted imellem minimum og maksimum, men opsparing kan ikke tælle med i minimum. Kompliceret svar, I know 🙂

     /Sune

 2. Nick @ TotalBalance.blog

  Hej Sune, tillykke med endnu en gennemsnitlig måned! 🙂

  For en som mig, der endnu ikke har affundet sig med tanken om at “indexes” er den mest fornuftige investerings-strategi (jeg har dog intet problem med, at anbefale den til folk), så er det yderst interessant at se, hvordan dykket i Q4-2018 nærmest ikke er synligt i din net worth graf, taget i betragtning hvor aktie-tung din portefølje trods alt er (60%). Det bekræfter jo, at du har rigtig godt styr på din risiko-styring 😉

  Hvor meget skal du egentlig op på, for at “være i mål”?

  1. Hej,

   Tak! 🙂 Når gennemsnitlighed bliver = at “vinde”, så vinder man ret tit 🙂

   Ja, jeg er egentlig også selv godt tilfreds. Dykket har jeg ikke mærket synderligt til.

   “Hvor meget skal du egentlig op på, for at “være i mål”?”
   Rigtig godt spørgsmål, som er lidt svært for mig at svare klart på fordi jeg regner med, at min livssituation og økonomiske forpligtelser ændrer sig en del de kommende år. Pt. bor jeg sammen med min kæreste i lejebolig, vi har ikke fællesøkonomi og endnu ikke børn. Det giver ét budget. For fremtiden håber jeg da på, at vi på et tidspunk bor i vores eget, har børn og fællesøkonomi, det giver ganske givet et andet budget. Som tingene er lige nu, tænker jeg i et minimum, der er 25* mine årlige udgifter = 2.5 millioner kr. Det skal kun gælde investeringer, altså aktier, obligationer og crowdlending for mit vedkommende. Oveni kommer så opsparing som giver et eller andet maksimum, lad os for nemhedens skylde smide en million oveni. Skulle bolig tælles med, havde jeg nok bare doblet op, så maksimum var det dobbelte af minimum. Et eller andet sted derimellem, er jeg i mål. Det kommer an på mange ting, eksempelvis risikovillighed, muligheden for fortsat at tjene lidt ved siden af osv. Regnestykket bliver sandsynligvis anderledes i en fællesøkonomi fordi vi der kan tænke i flere indkomststrømme, hvilket også er med til at sænke risiko.
   Det er lidt kompliceret at beskrive kort, men jeg arbejder på et indlæg om det.

   /Sune

 3. Henrik Møss

  Hej Sune

  Tak for dine meget informative indlæg herinde og på Facebook. Det er tydeligt, at du har sat dig ind i de fleste (hvis ikke alle) facetter af FIRE, hvilket er til enorm gavn for alle os andre, der selv er interesseret i denne tankegange. Jeg har selv eksperimenteret en del med investering, men det er først efter at have læst dine refleksioner omkring investering og set din portefølje ændre sig igennem de sidste par år, at 10-øren faldt ift. risiko og i sidste ende at kunne blive i markedet, selvom det går dårligt med økonomien.

  Mine egen tanker, efter at have læst de ting du skriver, går lidt på, at FIRE er en fed tanke, men at man aldrig ved, hvad der sker om 10 år. Derfor skal ens portefølje mere handle om at skabe velstand end at nå FIRE. For velstanden (og den bonus det er ikke at skabe livsstilsinflation) vil være der uafhængigt af, om man så når FIRE, og om man om 10 år overhovedet arbejder hen mod FIRE. Er det nogle af de samme refleksioner, du har gjort dig?

  Mht. din portefølje vil jeg spørge, hvordan stor en del er i Emerging Markets aktier. Enten som andel af hele porteføljen eller som andel af dine aktier?

  Mange hilsner

  Henrik

  1. Hej Henrik,

   Tak for de pæne ord, det er altid rart med lidt feedback.

   “Er det nogle af de samme refleksioner, du har gjort dig?”
   Ja det er det. Mit mål er helt grundlæggende mere frihed og det ultimative ville da være FIRE, men det at blive velhavende er elastisk i forhold til det. Det betyder, at jeg vil være bedre stillet i forhold til mange aspekter af livet med en god opsparing/investering, evnen til at leve et godt liv for lidt samt visheden om, at penge er et middel til at opnå et mål. Måske jeg aldrig lykkes med FIRE, men det er ikke ensbetydende med, at jeg ikke er lykkedes. Vejen derhen betyder mere og er med til at lære en, en masse gode færdigheder. Jeg synes, at jeg lærer at leve et mere intentionelt liv og det er jeg glad for.

   I forhold til emerging markets er mit mål, at kigger vi kun på investeringer, skal de fylde ca. 10%. Det er i hvert fald det jeg pt. tænker.

   /Sune

   1. Henrik Møss

    Hej Sune

    Jeg tænkte selv lidt det samme med Emerging Markets, så det er godt at få det bekræftet.

    Tak for dine betragtninger 🙂

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.