Madbudgettet

De, næsten, tre første måneder af 2017 har jeg minutiøst holdt øje med, hvordan min bedre halvdel og jeg har brugt vores penge hos den lokale fødevarepusher(nyt ord jeg har lært af svigermor). Læs med her og find ud af, hvad det har lært mig. Hint: Madbudgettet her i huset er lidt anderledes end hos Luksusfælden.

Jeg har skrevet et nyt indlæg på engelsk der hedder the food budget, hvis du skulle være interesseret i mere

Hvad er meningen

Som så mange andre, specielt når de som mig rammer de 30, så er jeg begyndt at tænke mere over mit helbred og hvad jeg putter indenbords. Dels er jeg holdt op med at ryge, jeg motionerer og så prøver jeg at spise sundt. Og ja, det lyder temmelig frelst, men det føles nu altså noget bedre.

I den proces tænkte jeg, at det kunne være sjovt at tracke, hvad pengene blev brugt på, når der blev handlet ind. Til at starte med, havde jeg nok en forestilling om, at det her projekt skulle køre i hele 2017, men jeg må blankt erkende, at jeg fejlede mod slutningen af marts efter næsten tre måneder. Jeg fejlede fordi det simpelthen var for kedeligt og totalt og aldeles irriterende at skrive beløbene fra vores bonner ind i et excel-ark. Så, hvis der er nogen der kender en tjeneste der kan automatisere eller på anden vis tracke ens indkøb, så sig endelig til!

Når det så er sagt, så har jeg data fra de første, næsten, tre måneder.

Planen

Før jeg springer direkte videre til dataen, så lad mig lige forklare lidt først. Hjemme hos mig er vi, og ja det er virkelig vi og ikke bare mig, meget glade for at have godt styr på tingene. Vi gider heller ikke rigtig at bruge tid og energi på at fundere over, hvad for noget mad vi har lyst til i en kø i supermarkedet kl. 17.00 efter en lang arbejdsdag. Det betyder, at vi har lavet en plan, en meget udførlig plan. Inden vi lavede den plan, planen, havde vi en anden form for plan. Den bestod af en masse opskrifter og inspiration i et google drev og hver søndag satte vi os ned og lavede en madplan for ugen. Det fungerede okay og er vel prototypen på at have en madplan. Men vi prøvede os ad med noget andet engang i efteråret 2016 som stille og roligt tog form til at blive planen.

Nu har vi har en madplan bestående af fire uger som kører i rotation. Mandag er meatless monday, tirsdag og torsdag er sammenhængende retter såsom lasagne eller spaghetti/kødsovs der bliver til Chili Con Carne, omsdag er fiskedag, så er der fancy friday, hvilket typisk involverer en bøf, lørdag er der fri leg og søndag er suppe i vinterhalvåret og salat i sommerhalvåret. Det er det. For nogle lyder det måske lidt kedeligt eller ensformigt, men der er ingen gengangere andet end lasagnen i én af de fire uger. Det betyder, at det faktisk er relativt varieret og yderligere kan der foretages udskiftninger/indskiftninger ved overgang til enten sommer- eller vinterplanen. Det fungerer over alt forventning for os og sparer os for en masse bøvl, stress og jag. Personligt finder jeg det enormt befriende ikke at skulle bruge så meget energi på at mærke efter, hvad jeg har lyst til eller finde på spændende nye opskrifter. Jeg kan bruge min kreative energi på andre ting. Hertil skal det også pointeres, at vi handler ind to gange om ugen. Søndag formiddag, hvor der stort set ingen mennesker er at finde i supermarkedet ud over nogle tømmermændsramte unge der står og savler lidt ovre ved chipsene og om fredagen, hvor vi køber ind til fancy friday, fri leg lørdag og eventuelt lidt snacks. Hvorvidt denne metode fungerer for andre skal jeg ikke gøre mig klog på, men I er selvfølgelig velkomne til at kopiere konceptet. Yderligere inkluderet i vores madplan er kalorieindholdet for hele retten. Ud over at spise sundere trængte/trænger jeg også til at tabe mig lidt, så et fokus på at sænke kalorieindholdet var også en del af planen. Vores madplan, som den har set ud vinterhalvåret 16/17 kan ses her:

Den er lavet af min bedre halvdel og sidder på vores køleskab. Hun er ret skarp til grafik, design og all things digital, så tag endelig et kig på hendes portfolio her: http://design.kuhberg.dk

 

De andre måltider

Det er temmelig simpelt i mit tilfælde. Til morgenmad spiser vi havregrød med noget fuldkornsmüsli og tørrede æbler jeg selv laver en gang i mellem og min frokost består ganske enkelt af rugbrødsmadder, sådan helt dansk-klassisk som ingen andre i verden forstår. Jeg har en madkasse, som i en kasse med mad jeg fylder op en gang om ugen eller hver anden, i et køleskab på arbejdet. Det er hverken fancy eller luksus, men fungerer fint og jeg har egentlig ikke behov for at det er meget finere end det.

 

Finanserne

Det finansielle aspekt af vores madbudget er relativt simpelt. Vi overfører hver især 1.500 pr. måned til en konto, hvortil der er tilknyttet ét kort. Det betyder at vores madbudget er 3.000 om måneden, i gennemsnit. De fleste måneder bruger vi mindre og så sparer vi lidt op til fødselsdag eller køber lidt ind til barskabet en gang i mellem. Faktisk er de 3.000 ikke kun til mad, det er også til husholdning. Vi forsøger så vidt muligt at købe økologisk. Havde det ikke været tilfældet havde vi nok ligget på 1.200 pr. mand om måneden. Jeg har svært ved at gennemskue, hvor meget anderledes fra andre mennesker det beløb er. Det er jo ikke ligefrem sådan noget man underholder med som small talk, men jeg har på fornemmelsen, at det er i den lave ende. I hvert fald tænker jeg hver gang jeg ser luksusfælden at eksperterne afsætter virkelig mange penge til mad og at deltagerne bruger absurd mange penge på mad. Hvad de køber for alle de penge kan jeg helt ærligt ikke gennemskue. Jeg ville ønske det var mere normalt at snakke om den slags ting, men det kan jo være, at jeg kan være med til at sætte lidt gang i det. Havde jeg været single tror jeg at madplanen ville have bestået af flere af de samme retter, således at jeg kunne lave en stor portion om søndagen og så spise det i løbet af ugen. Skulle der være nogle der læser med, som er interesserede i sådan en strategi, så klik på linket herunder.

Inspiration: https://www.reddit.com/r/MealPrepSunday/

 

Vis mig nu bare din graf

Og her kommer så det jeg egentlig beskrev helt i starten, at dette indlæg skulle handle om. Lad mig præsentere det første projekt jeg ærligt og redeligt knækkede halsen på og ikke gad at holde ved lige… grafen der viser madbudgettet:

Edit: Der er blevet efterspurgt et søjlediagram, så det får I også lige:

Sådan ser fordelingen ud i alt sin herlighed. Helt og aldeles politisk korrekt er den store vinder frugt og grønt. Det mest overraskende for mig er, hvor stor en del vi bruger på mejeriprodukter. Det var ikke rigtig en del af min bevidsthed, at det skulle fylde så meget. Müsli fylder også en pæn del, da vi spiser havregrød med müsli på hver morgen. Ikke medregnet i de 3.000 eller inkluderet i grafen er restaurantbesøg eller en øl i fredagsbar, men dette fylder ikke voldsomt meget i mit budget. Kigger vi tilbage på 2016 er det sådan noget der er kategoriseret under ‘Mad diverse’. Ved nærmere inspektion fyldte det faktisk mere end jeg lige kunne huske i 2016, men det er en mindre del af udgifterne i 2017.

Det blev simpelthen for kedeligt og besværligt for mig at vedligeholde, så det droppede jeg. Fandtes der en tjeneste der kunne automatisere dette, ville jeg klart gøre brug af den. Så hvis der er nogen der har hørt om sådan en, så vil jeg meget gerne prøve det af. Jeg tror det blev for kedeligt for mig at opdatere det selv, fordi der ikke var eller er en gevinst på den kortere bane. Når jeg efter tre måneder kan se, at det ser relativt fornuftigt ud og jeg i øvrigt ikke har et mål om at sænke forbruget på mad, så er det svært at bevare motivationen til at vedligeholde sådan et excel-ark. Skulle der til gengæld sidde nogen derude, som er interesserede i enten bare at få et overblik over hvad pengene går til i supermarkedet eller decideret at sænke forbruget her, så tror jeg der er et enormt potentiale i systematisk at indsamle indkøbsdata og præsentere det for sig selv grafisk.

Så det er sådan fordelingen af vores mad- og husholdningsbudget ser ud. Hvor meget bruger du på mad om jeg må spørge?

 

Jeg har skrevet et nyt indlæg på engelsk der hedder the food budget, hvis du skulle være interesseret i mere

 

As always comments are most welcome and I will do my best to answer all questions. You can follow or like the facebook page or follow frinans on twitter to get notified of new posts as well as interesting links and stories I stumble across. If you are interested in getting into Bitcoin you can sign up for Coinbase through my affiliate link. If you buy Bitcoin for a minimum of 100$, we both get a 10$ bonus. If you are interested in starting your own blog or website I can recommend One.com (referral link), which is the service I use and am very happy with. If you sign up through my affiliate link there is a bonus both for you and me.

May your savings rates be high and your returns be at the market average

/Sune

15 thoughts on “Madbudgettet

  1. Først og fremmest. Tak for en spændende blog 🙂

    Spændende tilgang til madplan. Det er helt sikkert en god ide. Det kunne sagtens være
    at en lignende blev implementeret herhjemme.
    Indtil nu har vores madplan været lidt mere ad hoc alt efter hvad der er på tilbud og hvad vi har i køleskabet. I forhold til det økonomiske, så rammer vi ca 3000kr for to personer om måneden (også inkl. Den smule takeaway vi får, husholdningsprodukter m.m.) Det største problem jeg lige nu ikke har frokost med da kantinen på mit arbejde trækker beløbene direkte af lønnen, her ende jeg nok op i at bruge ca 500-600kr pr måned. Overvejer derfor at tænke rester til madpakker ind i madplanen. Er det noget du har gjort dig brug af?

    På en anden note. I forhold til selve visualiseringen af din data, så vil jeg fortrække et liggende søjlediagram. Det skaber væsentligt mere overblik en tærten 🙂

    Tak for en rigtig godt input og inspiration. Kunne være interessant at høre dit take på andre emner inden for budgettering. Vand, el, varme osv af faste udgifter 🙂

    1. Hej Steffen,
      Mange tak!
      Ja, jeg har overvejet at tænke mere i ‘rester’og så have det med dagen efter, men som vi gør det lige nu køber vi ind så det passer til retterne. Det betyder, at vi skulle lave noget om som allerede fungerer for os. På mit arbejde står der ganske enkelt et køleskab der, hvor jeg spiser min frokost, hvilket gør det så nemt bare at have maden dér. Var forholdende anderledes ville jeg helt sikkert overveje at finde andre tiltag. Se eventuelt linket i indlægget til mealprepsunday.
      Jeg smider lige et søjlediagram ind også 🙂
      Jeg skal gerne komme mere ind på budgettering, men i forhold til vand, el og varme er jeg i den heldige situation, at det er inkluderet i min husleje. Og når jeg siger heldige her, er det fordi det er husleje til mine svigerforældre, da min kæreste og jeg bor i et forældrekøb, og her er jeg meget overbevist om, at jeg ikke bliver snydt 🙂 Det betyder dog også, at jeg hvis jeg eksperimenterede med at sænke det, så ville lejen ikke umiddelbart falde. Men ved nærmere eftertanke så er der jo nogle andre der ville spare penge her. Jeg går lige i tænkeboks og finder ud af, hvordan jeg kan angribe den del også!

    1. Hej Philip,
      Ja, det er dejligt vi er flere om det.
      Det ser godt ud, se at få skrevet noget mere. Det er spændende at kunne følge med i hvordan det går andre med samme tanker.

  2. Hej Sune

    Du spurgte til forbrug på mad så ville lige svare 🙂 Vi brugte ca. 2900 kr om måneden da vi boede to voksne og det var ikke inkl. restaurantbesøg, men var dog inkl. en del fester. Nu bor vi fire voksne sammen og bruger ca. 3500 kr om måneden inkl. fælles restaurantbesøg og fødselsdagsfester mv. Vi gør som jer med at lægge 1000 kr hver i en kasse og så bruger vi af dem og har gerne 500-1000 til overs hver måned. Når der er mange penge går vi enten ud og spiser eller nøjes med hver at lægge 500,- i måneden efter.

    Vi burde også følge en madplan, men de jeg bor med er meget spontane i deres madlyst og er absolut ikke til suppe- eller vegetardag 😉 Vi sparer dog en del nu hvor vi er fire da vi meget sjældent smider noget ud. Da vi kun boede to skete det tit at en pose gulerødder eller et halvt hoved hvidkål blev for gammelt. Derudover sparer vi også en del ved at gøre det enkelt. Vi plejede altid at lave salater til maden og selvom det er lækkert er det også dyrt hvis man vil købe 17 forskellige ting (tomat, agurk, fetaost, oliven, soltørrede tomater, peberfrugt, rucola). Nu laver vi de fleste hverdage bare et kogt blomkål eller broccoli til maden som ellers primært består af noget billigt kød (frikadeller, koteletter, kyllingelår, flæskesteg…), en basis-kulhydrat (ris, pasta, kartofler) og en billig sovs eller dressing. Meget gammeldags, men lækkert hver gang 🙂

      1. Min pointe var også at det er billigere per person at være 4 end 2. Jeg glemte dog også at nævne at 2 i huset aldrig spiser frokost i hverdagene, mens vi andre to nogle gange medbringer madpakke, men ofte køber for egen regning på arbejdet. Der ryger en del penge på den konto (for mig ca. 400 kr om måneden på kantinefrokost) som ikke er med i forbruget ovenfor.

  3. Hej Sune
    Først og fremmest, super spændende blog og god læsning.
    Du kan lige få lidt data fra os også.
    Vi overfører hver 1500 kr til en mad/husholdningskonto. Denne bliver også brugt når vi er ude og spise og når vi har sammenkomster derhjemme, den plejer altid at være et sted mellem 300-600 kr i overskud hver måned. MEN vi betaler hver især frokost ved siden af, jeg spiser i kantine hver dag på arbejde (med favorable priser) og slipper her en 400 kr hver måned, min kæreste står selv for hendes madpakke i form at rester fra hverdagsmaden, men også færdige salatblandinger osv. hun bruger ca. 300 kr på frokost om måneden. Så I de stramme måneder bruger vi ca. 3400 kr på mad, så I ligger en del under os.

    1. Hej Mischa,
      Tak for at dele dine erfaringer.
      Det synes jeg da også er godt gået! At spise ude er ikke inkluderet i min opgørelse, så vores forbrug ligner nok hinandens en del. Jeg tænker også det handler om, hvorvidt man får værdi for pengene. Hvis det er 400 kr. værd at spise i kantine hver dag og slippe for madpakker, så ser jeg ikke den post som en hæmsko, tværtimod. Det handler om at bruge ens penge på en måde, hvorpå det giver god værdi til ens liv. Hvis jeg kunne få god og lækker mad på arbejde hver dag for 400 kr. om måneden så ville jeg da kraftigt overveje det.

  4. Tak for en spændende blog.
    Vi, 2 fuldvoksne, bruger i snit omkring 2.900 om måneden på indkøb i dagligvarebutikker (inkl. grønthandler/specialbutikker). Det skal siges at vi begge spiser i kantine på arbejde. Omvendt køber vi ganske meget økologi (motiveret af kvinden i husstanden) og får generelt god og meget varieret mad. Som flere andre, har vi en fælleskonto, som vi hver har kort til. Der sætter vi 2.500 ind hver pr. måned, som så også går til alle mulige andre fælles udgifter.
    Er enig i betragtningen omkring Luksusfældens budgettering: De sætter overdrevet mange penge af til mad! Hvis vi var flade, kunne vi med lethed skære 30-40 procent af vores budget (droppe økologi, reducere kødforbrug, droppe fancy mad, der kræver 15 forskellige, specialindkøbte ingredienser, skære ned på mejeriprodukter).

    1. Hej Martin,
      Tak for de pæne ord og tak for at du ville dele, hvordan I gør. Det lyder også som om, at I har ret godt styr på tingene 🙂 Jeg er helt med på den del, at hvis det virkelig var nødvendigt, så kan man skære en stor del af madbudgettet fra. Men tænker du ikke også, at det kræver, at man har nogle evner i køkkenet? At være i stand til at kunne lave mad fra bunden med basale og ofte billige ingredienser. Pointen her bliver, at det at være god til/blive bedre til at lave mad giver en større fleksibilitet og flere muligheder.

    1. Hov jeg glemte at sige jeg er single og beløbet derfor dækker mad til kun mig. Det er sgu svært at leve billigt når man ikke er flere. Og dette beløb dækker ikke den post i mit budget der hedder cafe/restaurant.

      1. Det synes jeg nu godt nok er flot klaret! Du er da virkelig i stand til at holde beløbet godt nede og under kontrol! Det får du en applaus for herfra 🙂 god sommer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *