Året der gik 2021

Året går på hæld og det betyder traditionen tro et tilbagekig på 2021 i forhold til indtægterne, udgifterne og investeringerne.

Året går på hæld og det betyder traditionen tro et tilbagekig på 2021 i forhold til indtægterne, udgifterne og investeringerne.

Der er stadig et par dage tilbage af året, men jeg udgiver indlægget nu, da det er nu, mange har god tid til at læse den slags. Jeg skal nok opdatere tallene, når sidste handelsdag for året er ovre, så de er helt up to date.

2021 i tal

Vi starter ud med året fortalt i tal.

  • Månedlige indtægter: 64.000 kr.
  • Månedlige udgifter: 29.240 kr.
  • Månedlige investeringer: 36.000 kr.
  • Porteføljens udvikling: 750.000 kr.
  • Afkast: 320.000 kr. svarende til 19.63%
  • Opsparingsrate 58%

Plus lidt til bitcoins.

Og lad os så komme i gang.

Året 2021

Wow. Sikke et år det har været.

Endnu en gang har det stået lidt i Coronaens tegn, som har og fortsat fylder meget. Det gælder også i forhold til økonomien og aktiemarkederne.

Her på hjemmefronten har både Katrine og jeg skiftet job, hvilket naturligvis har været med til at præge året. Jeg har oven i købet fået mig et job, som jeg er blevet kvalificeret til igennem mine år med denne blog.

Investeringer har i dén grad fyldt meget i 2021. Foruden mit job og min egen virksomhed, der begge kredser om investering, har vi også investeret rekordmange penge. Sidstnævnte dykker vi mere ned i senere i indlægget.

2021 var også året, vi fik holdt vores bryllupsfest og fejret ægteskabet på behørig vis. Det var dejligt, endelig at kunne holde den fest og sikke ene fest det blev til.

Som altid, når nu det står i privatøkonomiens tegn, skal vi se lidt nærmere på de tre dele af rigdomsformlen, indtægterne, udgifterne og investeringerne.

Til slut ser vi på, hvordan opsparingsraten blev for 2021.

Indtægter

På indtægtssiden er der sket lidt af hvert i 2021. I starten af året skiftede Katrine job og steg i løn. Hun nåede faktisk at stige i løn en gang mere og i skrivende stund har hun en højere løn end mig.

Girl Power 🦸‍♀️

Hen over sommeren skiftede jeg også job, hvilket betød et farvel til Københavns Universitet og goddag til et job som Content Lead hos Norm Invest. Det er stadig lidt surrealistisk, at jeg nu beskæftiger mig med investering på daglig basis.

Det har været det år hidtil med den største omsætning i Frinans, så fra den front er der også blevet bidraget til de samlede indtægter.

Det er ikke gjort endeligt op, men jeg krydser nok 100.000 kr. i omsætning for min lille sidegesjæft, hvilket er en ret fin milepæl.

Generelt har det været et år med det, Katrine kalder uforudsete indtægter, hvilket er et af mine nye yndlingsbegreber.

Vi havde regnet med at have en månedlig indtægt på samlet set 53.000 kr., hvoraf de 24.000 kr. skulle gå til forbrug og de 29.000 kr. til investering.

Det så sådan her ud:

Vores budget 2021
Fra indlægget om vores budget for 2021

Forbrugsdelen og investering vender vi tilbage til.

De faktiske indtægter for 2021 endte med at være væsentligt større end ventet.

I gennemsnit fik vi ca. 50.000 kr. om måneden fra vores løn, 6.000 kr. fra Frinans og lige underkanten af 8.000 fra diverse andet såsom feriepenge.

  • Gennemsnitsindtægt efter skat i 2021: 64.000 kr.

Det er jo noget mere, end de 53.000 kr. vi budgetterede med, hvilket blot understreger pointen med, at det har været et år med uforudsete indtægter.

Lad os så se på udgifterne.

Udgifter

2021 var det første hele år med fællesøkonomi. Jeg kan huske, at jeg havde lidt svært ved at vurdere den slags for 2020, fordi vi blev gift 1. august 2020 og derfor ikke havde fællesøkonomi hele året.

Ydermere fik vi først ordenligt styr på diverse konti og selve vores setup et par måneder senere.

Det jeg prøver at sige, er bare, at der jo ikke er så stort et sammenligningsgrundlag for vores udgifter.

Budgettet for 2021

I indlægget om vores budget for 2021 fremgår det, at vi budgetterede med udgifter for ca. 24.000 kr. om måneden. Hvordan det meste af journaliststanden kan synes, at det er meget lavt og at der jo må være mange ting, vi går på kompromis med, er mig en smule uklart.

Mellem dig og mig, så synes jeg, at 24.000 kr. er mange penge og at man burde kunne leve et ret komfortabelt liv for de penge. Det synes jeg nu også, at vi gør.

Budgettet tog sig således ud.

KategoriBeløb
Bolig14.300 kr.
Dagligvarer3.000 kr.
Forsikringer1.800 kr.
Abonnementer600 kr.
Transport400 kr.
Diverse900 kr.
Lommepenge3.000 kr.
I alt24.000 kr.

Næste år ændrer jeg kategorierne, så de stemmer overens med dem fra Luksusfælden:

  • Bolig
  • Mad
  • Transport
  • Faste udgifter
  • Diverse
  • Opsparing

Gæld har vi ikke noget af, så den post behøver vi ikke.

Vi skylder ikke så meget som én krone.

Forbruget i 2021

Men én ting er jo, hvad planen er, hvad budgettet lyder på. En anden ting er, om vi så har været i stand til at overholde det.

Da vi blev gift i 2020, kunne vi ikke holde en stor fest. Som så mange andre, blev vi også på den front forhindret af Corona. Det tog vi revanche for i 2021 og der var ikke tale om et FIRE-bryllup i den forstand, at vi sparede på noget. Den fik alt, hvad den kunne trække og det var det værd.

Det betyder naturligvis, at budgettet også blev lidt udfordret, da vi ikke som sådan havde bryllupsfest med i budgettet. I starten af året kunne vi ikke rigtig lide at forholde os til det, da skuffelsen fra at måtte aflyse året før stadig sad lidt i os.

Vores forbrug for 2021 fordelte sig således:

KategoriBeløb
Bolig13.879 kr.
Dagligvarer2.916 kr.
Forsikringer1.663 kr.
Abonnementer534 kr.
Transport645 kr.
Diverse5.624 kr.
Lommepenge3.979 kr.
I alt29.240 kr.

Som det fremgår ret tydeligt, har vi overskredet budgettet en del. Jeg kunne godt skrive lidt til hver af posterne, men jeg tror ikke, at det vil være særligt spændende. Noget af det vi har gjort, er dog at gøre brug af en elmægler ved navn GoSwitch, hvilket har skåret gevaldigt i forbruget på el.

Den ene post, der fuldstændig sprænger det hele er diverseposten. Dels indeholder den en stor bryllupsfest og dels var den måske sat lidt for lavt til at starte med.

Det er klart, at med de ekstra indtægter vi har haft, er det ikke noget problem. Det betyder bare lidt mindre til investeringerne, men som vi skal se på om lidt, er det stadig blevet til nogle ret heftige beløb på den front.

Vi hopper videre til investeringerne.

Investering

Der har i dén grad været fart på investeringerne i 2021. Dels fordi vi bare har investeret rigtig mange penge, hvilket pumper den samlede portefølje godt op og dels fordi aktiemarkedet har givet et godt afkast og det ses tydeligere, jo større porteføljen er.

Den er ved at nå en størrelse, hvor afkastet kan være ret betydeligt. I løbet af 2021 oplevede jeg sågar en måned, hvor investeringsafkastet var større end min løn før skat.

Vildt 🤑

10% i afkast på en portefølje med en værdi på 10.000 kr. og 10% i afkast på en portefølje der er 1.000.000 kr. værd er muligvis den samme procentuelle stigning, men det føles helt anderledes. Jeg tror, at vi som mennesker opfatter afkast i kroner og øre noget anderledes end det procentuelle afkast.

Samlet set har vi investeret 430.000 kr. i aktier her i 2021. Det er lige i underkanten af 36.000 kr. om måneden, der er gået til investering.

Det er jo faktisk ret vanvittigt.

Derudover har vi investeret 10.800 kr. i vores aldersopsparinger. Så burde jeg måske også skrive noget om min arbejdsmarkedspension og den slags, men jeg har ikke nogen nem oversigt over, hvad der er blevet indbetalt efter, at jeg er skiftet til Grandhood.

Og sidst, men ikke mindst, har vi afsat 16.000 kr. til bitcoins.

Samlet set har vi derfor i forskellig grad sparet 455.800 kr. op i løbet af året. Det er næsten en halv million, der er sat til side. Det er jo faktisk ret mange penge. Og så skal der vel i princippet også inkluderes pension, men det overblik har jeg som nævnt ikke.

D. 1. januar 2021 lød vores samlede investeringer på 1.197.000 kr. som det fremgår for december 2020 på statussiden. Jeg kan godt afsløre, at det er vokset ret meget i løbet af 2021.

Porteføljeværdi

1.947.000 kr.

+ 750.000 kr.

Afkast

+ 19,63%

320.000 kr.

Wow 😱

Den samlede portefølje for frie midler har udviklet sig ret vildt i 2021. Der er tilført masser af penge til porteføljen, men et godt afkast på +19% har også hjulpet godt til. Jeg skal lige pointere, at der er tale om afkastet efter skat. Når der udbetales udbytte, skal der betales skat og den er fratrukket her.

Om markedet vil, kommer vi til at krydse de 2 millioner i starten 2022.

Opsparingsraten

Det var næsten det for 2021. Lige om lidt springer vi ind i et nyt år og skal lære at skrive 2022. Den slags tager mig altid lidt tid at finde ud af.

Inden vi når så langt, skal vi lige se på en sidste ting, opsparingsraten for 2021.

Der er mange måde at opgøre den slags på, men lad os prøve at holde det så simpelt som muligt og samtidigt udelade pensioner, da de ikke kan bruges direkte til at opnå økonomisk uafhængighed.

Vi har derfor at gøre med en månedlig indtægt efter skat på 64.000 kr. og investering + køb af bitcoins på 37.300 kr. Det giver en opsparingsrate på 58% for året.

Ikke dårligt.

Jeg skal selvfølgelig nok skrive en række indlæg i starten af 2022 om, hvordan vores budget for året kommer til at se ud osv.

Indtil da vil jeg bare gerne takke jer for at følge med. Det er mig stadig en smule surrealistisk, at så mange finder det jeg laver og de tanker jeg gør mig interessante og brugbare.

Tak for det og godt nytår!

Reklame

GIF EN 300x250

4 thoughts on “Året der gik 2021”

  1. Martin Andersen Sund

    Fint indlæg. – Dejligt overskueligt og let læseligt 🙂 Fint stillet op 🙂
    Og ja dejligt med de hop i indtægt. Og flot opsparingsrate 🙂

  2. Kære Sune
    Tak for at vi alle har kunne følge med på din rejse i endnu et år.

    Jeg vil gerne spørge hvordan du forholder dig til kontant opsparing? Jeg vil gerne have 3-4 mdrs. løn i kontanter, men med en inflation på 5-6% gør det bare nas. Derfor har jeg kigget på produkter ala. Bondora go and grow eller lign. hvor den kontante opsparing kan opbevares og samtidigt forrentes.

    Hvad er din/jeres strategi for ikke at lade den kontante opsparing blive spist op af den aktuelt høje inflation?

    Vh Nikolaj

    1. Hej Nikolaj,

      Velbekomme 😊

      Godt spørgsmål. Vi gør ikke noget. Vi en fælleskonto, hvor alt løn og den slags går ind, som vi altid har en pæn reserve på. Derudover har vi noget opsparing til et hus og det eneste vi har gjort her, er at prøve at undgå negative renter. Vi har nogle penge i obligationer, som nok bliver vekslet til hus på et tidspunkt, men afkastet er stort set 0, så det er i princippet bare en måde at have en opsparing også.

      Jeg har tidligere haft Bondora og det fungerede egentlig fint. Men det er et investeringsprodukt og alt investering er forbundet med risiko. Det skal du være bevidst om.

      Læs det med småt under*, som står alle steder, hvor de beskriver afkastet:

      “* Capital at risk. Investments made with Bondora are not guaranteed, nor is the preservation of value invested guaranteed. Please note that the yield achieved in past periods does not guarantee the rate of return in future periods. The yield of Go & Grow is up to 6.75% p.a. Before deciding to invest, please review our risk statement and consult with a financial advisor if necessary.

      It may not be possible to liquidate assets or withdraw money immediately from Go & Grow. In this scenario, we will make partial payouts of your total withdrawal amount. Read more about partial payouts here.”

      Det er ikke risikofrit.

      Inflation er en bitch, det er der ingen vej udenom. Opsparing taber værdi, når der er inflation, det er der heller ingen vej udenom. Eneste mulighed er at konvertere opsparing til investering, men det er lig med mere risiko, uanset, hvordan du vender og drejer det.

      Det korte af det lange, vi gør ikke noget.

      /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.