Måneden der gik #65 december 2021

December er forbi og et nyt år i gang, men I skal ikke snydes for en opdatering for december.

December er forbi og et nyt år i gang, men I skal ikke snydes for en opdatering for december.

December

Sikke en måned at slutte året af med. Corona tog i dén grad alle overskrifter igen. Mange smittede, også nogle dér, hvor jeg arbejder. Det betød lidt mere hjemmearbejde og en tilbagevenden til tests og masker. Sidstnævnte er virkelig irriterende, når man som jeg, bruger briller.

Enten kan jeg ikke se noget igennem brillerne eller også kan jeg ikke se så meget uden.

Sådan er det.

Det har været jul, hvilket jeg bestemt har et lidt anstrengt forhold til. Som relativt minimalistisk anlagt er det ikke en højtid, der siger mig ret meget. Hyggen ved det hele er okay, men der er godt nok også mange ting, jeg ikke er udpræget fan af.

Det er min hustru til gengæld.

Inden jeg mødte Katrine var det næsten lykkedes mig at få min familie med på, at jeg ikke gav gaver og ikke ønskede nogle selv.

Den går ikke længere.

Jeg kunne nok godt sætte foden ned og kræve min ret til at få tingene på min måde, men man skal vælge sine kampe med omhu og det her bliver ikke en af dem. Så jeg er med på det hele, giver gaver og modtager gaver, hvilket først kræver, at jeg laver en ønskeseddel over ting, jeg godt kunne tænke mig.

Sidste del er svær, for der er ikke ret meget. Jeg skal virkelig anstrenge mig for at finde på noget. Her ses en af hovedårsagerne til, at jeg helst så mig fri af gaveræset. Det virker mærkeligt for mig, at skulle anstrenge mig for at finde på gaver at ønske mig, når der ikke rigtig er noget, jeg mangler.

Jeg vil gerne eje få ting og det hænger ikke så godt sammen med at finde på ting at ønske sig.

Men jeg vil på ingen måde ødelægge eller bidrage negativt til julestemningen, så jeg går på kompromis og er med på det hele.

Det kan være lidt tricky at skrive eller fortælle om den slags her, når så mange følger med. Apropos mit ønske om ikke at ødelægge den gode stemning.

Vi lader den bare ligge ved, at jul og hele gaveræset ikke helt er min kop the, men jeg accepterer, at det er sådan, det er.

Investeringsordbogen

Jeg får også stille og roligt udbygget investeringsordbogen. Jeg har længe syntes, at det var svært at opbygge en god side, når forskellige blogindlæg om evigt gyldige emner forsvandt i rækken. Det gælder især investeringsemner.

Da jeg oprindeligt skrev ti indlæg om investering for begyndere, som senere blev til simpel investering og en bog, sluttede jeg af med indlæg nr. 10, som var en ordbog.

Tanken var, at der for nybegyndere er ufatteligt mange ord, de færreste har hørt før eller ved, hvad betyder og derfor mister man hurtigt overblikket.

Nu har jeg fra forsiden linket lige dele til min strategi, simpel investering, min portefølje, som jo kan findes i alle de her månedlige indlæg, men alligevel spørger folk efter den og så investeringsordbogen, som passer sammen med at gå igennem simpel investering.

Jeg kalder det en investeringsordbog, men der sniger sig nok nogle emner fra økonomisk uafhængighed ind også.

Tanken er, at den skal fungere som et opslagsværk på ord. Lad mig give et eksempel på forskellen imellem en side i ordbogen og et blogindlæg.

Ordet portefølje er i ordbogen. Det går basalt set ud på at besvare spørgsmålet, hvad er en portefølje?

Hertil kunne jeg eksempelvis skrive et blogindlæg om mine tanker bag min portefølje eller om, hvordan og hvorfor det giver god mening at sammensætte en portefølje af både obligationer og aktier.

Et klart mål for 2022 bliver at udbygge ordbogen betydeligt.

Indtægter

Indtægterne har været lidt højere end normalt for december. I starten af måneden overførte jeg 3.000 kr. fra Frinans, da Bitcoin tog et stort dyk og jeg tænkte, at jeg gerne ville bruge lidt af af indtægten dér.

Senere overførte jeg yderligere 10.000 kr. til vores fælles konto, så der var lidt ekstra hen over jul og nytår og fordi vores konto var skrumpet lidt.

IndtægtskildeBeløb
Løn50.005 kr.
Frinans0 kr.
Andet13.000 kr.
Samlet indtægt63.005 kr.

En samlet indtægt på 63.000 kr. efter skat er jo ikke helt dårligt. Som jeg skrev om i Året der gik 2021, har 2021 generelt været et år med større indtægter, end vi havde regnet med.

Uforudsete indtægter er ordet for 2021.

Udgifter

Udgifterne for december blev også noget større end budgetteret. Vi holdt nytår i Århus og gjorde en tur ud af det over nogle dage.

Det kunne sikkert godt gøres på FIRE manér, men det gjorde vi altså ikke. Vi boede på hotel og spiste ude hver dag. Vi hyggede os super meget, så no regrets, som Tøfting ville have sagt.

Jeg ved ikke, om man kan sige, at jeg ikke er helt så lean FIRE som tidligere i jagten på økonomisk uafhængighed. Jeg har i hvert fald et lidt mere afslappet forhold til at bruge ekstra en gang i mellem.

På den anden side har vi jo fællesøkonomi, så det handler ikke kun om, hvad jeg vil eller synes, vi skal finde ud af det sammen.

KategoriForbrug
Bolig13.894 kr.
Dagligvarer5.404 kr.
Forsikringer1.623 kr.
Abonnementer828 kr.
Transport950 kr.
Diverse3.217 kr.
Lommepenge3.500 kr.
Samlede udgifter29.416 kr.

Det er i virkeligheden lidt misvisende, at posten hedder Dagligvarer. For december måned indeholder den en del restaurantbesøg. Som nævnt flere gange før, overgår vi til Luksusfældens budgetmodel i 2022 og så bliver det nok lidt mere retvisende.

Vi må nok også hellere være lidt mindre optimistiske på budgettets vegne.

Vil du også gerne have mere styr på dine udgifter, men gider du ikke besværet med at stå for det selv?

Investering

Året sidste måned med mulighed for investering. Vanen tro skød vi 30.000 kr. i markedet og som allerede nævnt, lidt ekstra i Bitcoin.

Frie midlerVærdi
Sparindex Globale Aktier1.688.000 kr.
Sparindex Stabile Obligationer211.500 kr.
Bitcoin XBTE14.900 kr.
Norm Invest (Risiko 20)32.700 kr.
Samlet portefølje1.947.100 kr.

I december er porteføljen steget med 53.200 kr., hvis vi korrigerer for de 30.000 kr., der er blevet indskudt. Det betyder, at afkastet for december måned lød på +2.81%.

Et meget flot afkast at slutte af med, hvilket runder et rigtig godt aktieår af. Det er altid lidt tricky med den slags, for i virkeligheden skal der jo egentlig korrigeres for inflation, hvis vi ønsker at forstå den reelle rigdomsforøgelse. Det gør vi ikke i dag.

Vi nærmer os de to millioner kroner i porteføljen, hvilket naturligvis er noget af en milepæl. Den glæder vi os til at opnå, måske det sker allerede til næste opdatering.

Er du ikke interesseret i at stå for det selv, men vil du gerne i gang med at investere?

Reklame

👉 Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
👉 Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs
👉 TaxHelper+ Undgå en skatteregning til næste år
👉 Nordnet – Automagisk investering med månedsopsparingen
👉 YouGov – Din mening er penge værd
👉 Freedom24 – Stort udvalg af aktier til lave priser

6 kommentarer til “Måneden der gik #65 december 2021”

 1. Hej Sune,

  Er lidt forvirret over at du skriver du har købt Bitcoin gennem Coinbase, men kun har Bitcoin XBTE i din portefølje? Man kan vel ikke købe Bitcoin XBTE gennem Coinbase, eller?

  Mvh.
  Jakob

  1. Hej Jakob,

   Jeg har Bitcoin XBTE delvist for at vise, at det er muligt at investere i Bitcoin der, hvor du normalt ville handle aktier og lignende.

   De Bitcoins jeg køber igennem Coinbase viser jeg ikke nogle steder.

   Og nej, det et ikke muligt at købe Bitcoin XBTE igennem Coinbase.

   1. Okay, hvordan kan det være du ikke viser dine Bitcoins købt gennem Coinbase nogen steder? Det er vel et investeringsaktiv på nøjagtigt samme basis som Bitcoin XBTE?

    1. Det er der to hovedårsager til. Den ene grund er sikkerhed. Den anden er, at jeg helt fra starten har ikke har opfattet Bitcoin i sig selv som en investering, men en opsparing. Det har jeg skrevet om siden jeg første gang begyndte at interessere mig for det. Vi har også en opsparing til et hus, men den viser jeg heller ikke i den her sammenhæng. Så nej, opfatter bestemt ikke Bitcoin og et værdipapir der følger prisen på Bitcoin som det samme.

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.