Årets mest populære investeringsfonde og ETF’er

Hvert år udgiver Nordnet en liste over de mest populære aktier, ETF'er og investeringsfonde. Lad os se lidt nærmere på danskernes aktievaner.

Hvert år udgiver Nordnet en liste over de mest populære aktier, ETF’er og investeringsfonde. Lad os se lidt nærmere på danskernes aktievaner.

Det er på en og samme tid ligegyldigt og ret interessant. Det er jo ligegyldigt for dig og mig eller enhver anden med en passiv investeringsstrategi, hvad de andre reelt render rundt og køber.

Når det er sagt, så er det dog også meget interessant lige at få et indblik i, hvad de andre gør. Så det skal vi dykke lidt ned i, i dagens indlæg.

Jeg vil ikke beskæftige mig med, hvilke enkeltaktier danskerne har købt, da jeg ikke har noget fornuftigt at sige herom.

Reklame

Norm Invest

Norm Invest gør investering:
👉 Nemt
👉 Billigt
👉 Enkelt

Norm - Nem investering

Listen over ETF’er

Listen domineres af iShares, så vi må konstatere, at de sidder solidt på tronen for ETF’er i dansk sammenhæng.

 1. iShares Global Clean Energy
 2. iShares Core S&P 500 (Acc)
 3. iShares Core MSCI World
 4. iShares Automation & Robotics
 5. iShares Electric Vehicles and Driving Technology
 6. iShares Core MSCI EM IMI
 7. Xact OMXC25
 8. iShares Core S&P 500 (dist)
 9. iShares S&P 500 Information Technology Sector
 10. iShares Healthcare Innovation

Der gemmer sig et par interessante nedslag her, men især ét skiller sig ud. Det vender vi tilbage til om lidt.

Jeg synes, at det er sjovt, at sådan noget som det amerikanske S&P på 2. pladsen er mere populært end en global fond på 3. pladsen. Mons tro, at investorerne bliver meget inspireret af amerikanske investorer og nyhedsmedier? Jeg har i hvert fald svært ved at finde et argument for at vælge noget rent amerikansk over en global eksponering.

Det lyder lidt af sådan en “Warren Buffet siger, at man bare skal købe S&P 500, så det gør vi.” Det havde jeg ikke gættet på, var så populært.

Dernæst fremgår det også, at der er flere tematiske ETF’er i spil, hvilket er ret interessant. Folk bruger i høj grad også ETF’er til aktiv investering. De udvælger bare aktivt dele af markedet i stedet for enkelte aktier.

Og lad os så gå lidt i dybden med 1. pladsen.

iShares Global Clean Energy

Listen toppes af en ETF, der har været meget hypet igennem både 2020 og 2021. Hvis nogen skulle være i tvivl, så fylder den grønne dagsorden meget for investorerne og især de nye af dem.

Fonden har i skrivende stund givet et negativt afkast på -17,83% for året. Det er meget lavt i et år, hvor eksempelvis nr. 3 på listen, en global fond, har givet +31,34%.

De mange investorer der har flokkedes til den nyeste dille på ETF markedet, har derfor oplevet enorme tab.

Mange, men især nye investorer, har den forståelse, at fremtiden må være mere grøn og bæredygtig og det er ensbetydende med, at virksomheder indenfor det felt, vil give et højere afkast.

 • Hvor kommer den helt forskruede forståelse for aktiemarkedet mon fra?

Det har jeg tit tænkt over. Folk har et meget mærkeligt billede af, hvordan prissætning og frie markeder fungerer.

Aktier er prissat ud fra den information krydret med lidt tro for fremtiden, der findes i markedet. Hvis vi kollektivt er enige om, at den grønne omstilling og bæredygtighed er fremtiden, vil aktierne allerede være prissat derefter.

Der er derfor ikke noget, der tilsiger, at de aktier skulle stige mere end det brede marked i fremtiden. Faktisk nærmere tværtimod.

Men det er ikke sådan, de fleste nye, eller rutinerede, investorer tænker.

At udvælge en grøn eller bæredygtig sektor fremfor det brede globale marked er et udtryk for aktiv investering. Fred være med det, hvis det er det, du gerne vil, men forvent ikke et højere afkast af den grund.

Listen over investeringsfonde

Listen af fonde er præget af Sparindex og Nordnets egne fonde.

 1. Sparindex INDEX OMX C25 KL
 2. Sparindex INDEX DJSI World KL
 3. Sparindex INDEX Emerging Markets KL
 4. Nordnet Indeksfond Danmark A
 5. Sparindex INDEX Globale Aktier KL
 6. Nordnet Indeksfond Global ESG
 7. Nordnet Indeksfond USA ESG
 8. Nordnet Indeksfond Europa ESG
 9. Nordnet Indeks Nye Markeder ESG
 10. Danske Invest Danmark Indeks kl DKK d

Noget der umiddelbart springer i øjnene er, at det er lykkedes Nordnet ret godt at markedsføre deres egne fonde. Jeg ville ikke have gættet på, at de ville være at finde på listen i dén grad.

Jeg kan ikke se, hvorfor nogen skulle være interesseret i at investere i dem. Skattemæssigt sidestilles de fleste af dem med en ETF, men du kan få tilsvarende ETF’er, der har lavere omkostninger.

Er du ikke interesseret i at blive lagerbeskattet, så kan de ikke bruges og du skal have fat i en dansk udbyttebetalende indeksfond i stedet.

Netop det område domineres af Sparindex og det er ikke nogen overraskelse. Det overraskende er måske, hvilke indeksfonde danskerne kaster sig over.

For det første fisker vi meget i egen andedam. Vi har i dén grad en præference for at købe dansk, hvilket betyder, at investorerne holder sig til en meget lille del af det globale aktiemarked.

Dernæst kunne noget tyde på, at investorerne foretrækker at sammensætte en global eksponering ved at kombinere en filtreret fond til developed markets med en emerging markets fond.

Den del har jeg svært ved at finde et godt argument for andet end enten uvidenhed eller et decideret ønske om den type eksponering DJSI giver. Jeg synes dog, at den del klares langt bedre med Sparindex Bæredygtige Global. Den er måske ikke så kendt blandt investorerne?

Nede på 5. pladsen finder vi det, jeg kalder den ultimative danske indeksfond, i form af Sparindex Globale Aktier. Det er jo dér, vi mere eller mindre lægger alle vores sparekroner.

Generelt for begge lister kan vi sige, at folk der er nervøse for, at vi alle sammen bare køber en global indeksfond og bruger tiden på noget andet, ikke skal være nervøse.

Aktiv investering lever i bedste velgående og det forsvinder nok ikke lige foreløbigt.

Jeg holder mig til den passive del med et globalt fokus og lave omkostninger.

Er du ude efter en fond med fokus på innovation, så tjek indlægget om Horizon 3.

Reklame

👉 Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
👉 Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs
👉 TaxHelper+ Undgå en skatteregning til næste år
👉 Nordnet – Automagisk investering med månedsopsparingen
👉 YouGov – Din mening er penge værd
👉 Freedom24 – Stort udvalg af aktier til lave priser

2 kommentarer til “Årets mest populære investeringsfonde og ETF’er”

 1. “Jeg synes, at det er sjovt, at sådan noget som det amerikanske S&P på 2. pladsen er mere populært end en global fond på 3. pladsen. Mons tro, at investorerne bliver meget inspireret af amerikanske investorer og nyhedsmedier? Jeg har i hvert fald svært ved at finde et argument for at vælge noget rent amerikansk over en global eksponering.”

  Jeg tror, at det er den lave ÅOP på 0,07, som tiltrækker.

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.