Måneden der gik #64 november 2021

Frinans november 2021

November er slut og december begyndt, hvilket betyder en ny måneden der gik, denne gang nr. 64 i rækken.

November

Her i november har der været godt gang i aktiemarkederne. Først den ene vej og så den anden. Det er et godt tidspunkt til lige at mærke efter, om risikoen i porteføljen er den rigtige, det kommer vi tilbage til senere.

Jeg har også fundet ud af, at jeg skal betale lidt topskat.

Øv!

Det gælder 4.000 kr. eller sådan noget, så jeg gider ikke indbetale ekstra til en pension.

Jeg har også en del feriepenge til gode fra mit tidligere arbejde, men fordi jeg ikke arbejder der længere, kan jeg vente med at få dem udbetalt til næste år, hvilket jo er smart, når nu jeg har bevæget mig nord for topskattegrænsen.

På arbejdet er der fuld fart på, så jeg har svært ved at nå vildt meget med Frinans i øjeblikket, men sådan er det. Jeg er dog begyndt på en investeringsordbog, som skal supplere simpel investering. Der er mange nye og svære ord og begreber, når det gælder investering og derfor var det 10. indlæg i den oprindelige investering for begyndere serie, som senere blev til en bog, hvori sidste kapitel også var en… investeringsordbog.

Den tror jeg bliver ret brugbar for mange.

Indtægter

Det har været en ret gennemsnitlig måned i forhold til indtægterne.

Vi har fået vores løn og så var der en lille ekstra betaling tilbage fra sygesikring Danmark.

IndtægtskildeBeløb
Løn50.005 kr.
Frinans0 kr.
Andet1.059 kr.
Samlet indtægt51.064 kr.

Som det fremgår har jeg stadig ikke udbetalt mere fra Frinans. Jeg ændrede min forskudsopgørelse i november, fordi min indtægt fra Frinans har været væsentligt større end, jeg havde antaget i starten af året.

Jeg kunne selvfølgelig bare vente med at betale skatteregningen til årsopgørelsen, men jeg kan bedst lide, at det passer nogenlunde. En del af pengene på Frinanskontoen gik derfor til skat.

Desværre.

Der står stadig lidt på kontoen i Frinansregi, så måske der kommer en lille ekstra investering inden året er gået.

Der er dog typisk også lidt ekstra udgifter i december, så måske de bare går dertil.

Udgifter

Forbruget er jo vigtigt at holde øje med, når det gælder jagten på økonomisk uafhængighed. For november så det således ud.

KategoriForbrug
Bolig13.903 kr.
Dagligvarer2.854 kr.
Forsikringer1.623 kr.
Abonnementer843 kr.
Transport1.279 kr.
Diverse4.015 kr.
Lommepenge3.500 kr.
Samlede udgifter28.017 kr.

Transporten er lidt højere end normalt og det samme gælder diverse posten. En del af forklaringen er en tur til Århus i fremtiden, som vi har betalt for.

Diverse posten bliver nok også højere næste måned grundet en større tandlægeregning til Katrine. Hun skal have opereret en visdomstand ud og gjort noget ved, at hun skærer tænder i søvne.

Det skriver jeg ikke, for at hænge min hustru ud på nettet, men for at illustrere, hvor vigtigt og angstdæmpende det er at have penge på kontoen. Når der kommer sådan en regning, kan vi bare betale den. Der er ikke noget med at overveje, om det kan lade sig gøre eller andet.

Det er en stor frihed at have så meget styr på økonomien at større regninger ikke på nogen måde er et problem. Det har vi snakket en del om herhjemme og det giver os en stor ro. Der er sikkert mange mennesker derude, der ville have svært ved lige at sluge en ekstraregning på 7.000-8.000 kr.

November på aktiemarkedet

Aktiemarkedet havde rigtig god fart på i starten af november, lige indtil fredag d. 26. november, så skal jeg da lige love for, at det gik den anden vej.

Min del af porteføljen endte med et minus for dagen i nærheden af 26.000 kr.

Det er mange penge.

Den slags skal man jo selvfølgelig kunne klare som investor og det kan jeg heldigvis. Vi havde julefrokost på arbejdet samme dag og om det var fordi, det var en god fest eller jeg bare har vænnet mig til markedernes op- og nedture, ved jeg ikke, men jeg skænkede det ikke en tanke.

En dårlig dag på markedet har derfor ikke den store effekt på mig rent psykisk og det er et vigtigt tegn. Det siger nemlig noget om min risikotolerance og derfor min risikoprofil.

Så her kommer lige et kort råd til dig som investor. Du lærer dig selv allerbedst at kende, når markedet falder meget og på kort tid. Mærk oprigtigt efter, hvordan det føles og hvordan du reagerer.

Alle har det fint, når det går opad.

Det er på vejen ned, at du lærer dig selv rigtigt at kende.

Jeg snakker med mange, der er nye investorer og et fællestræk for mange af dem er, at de jagter afkast.

Hvorfor ikke bare have 100% aktier, det giver jo det største afkast på den lange bane?

Svaret er, at det ikke handler om isoleret set at maksimere afkast. Det handler om det bedst mulige risikojusterede afkast.

Først skal du lære at forstå din risikoprofil og derefter skal den afspejles i dine investeringer. Afkastet er resultatet af den risiko, du kan tåle og er komfortabel med at tage.

Tager du for meget risiko, er der større sandsynlighed for panik, angst og dårlig nattesøvn.

Investering

Okay, så november har været en vild måned på markederne, men, hvad har det betyder for vores investeringer?

Samlet set fordeler de sig sådan her:

Frie midlerVærdi
Sparindex Globale Aktier1.603.700 kr.
Sparindex Stabile Obligationer211.400 kr.
Bitcoin XBTE18.200 kr.
Norm Invest (Risiko 20)31.600 kr.
Samlet portefølje1.864.900 kr.

I november er porteføljen steget med 9.900 kr., hvis vi korrigerer for de 30.000 kr., der er blevet indskudt. Det betyder, at afkastet for november måned lød på +0.53%. Det så længe ud til, at det igen skulle være oppe i nærheden af de 4%, men sådan gik det altså ikke.

Jeg troede derfor en stor del af november, at investeringerne skulle kravle over de 1.9 millioner kroner, men det må vente. Måske det bliver inden året er omme, hvis aktiemarkedsguderne er med os.

Reklame

👉 Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
👉 Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs
👉 TaxHelper+ Undgå en skatteregning til næste år
👉 Nordnet – Automagisk investering med månedsopsparingen
👉 YouGov – Din mening er penge værd
👉 Freedom24 – Stort udvalg af aktier til lave priser

4 kommentarer til “Måneden der gik #64 november 2021”

 1. “Jeg har også en del feriepenge til gode fra mit tidligere arbejde, men fordi jeg ikke arbejder der længere, kan jeg vente med at få dem udbetalt til næste år, hvilket jo er smart, når nu jeg har bevæget mig nord for topskattegrænsen”

  Er du sikker? Jeg tror, at uafhægigt af om du får dem udbetalt eller ej, så ryger de på 2021 indtægten

  1. Hej Jens,

   Sikker. Nej. Men jeg fik at vide, at jeg kunne få dem udbetalt i 2022 og så er jeg gået ud fra, at de tæller med i det år. Svar på den slags spørgsmål er meget svære at finde og de svar man får, når man spørger skal også lige en tur igennem en slags oversætningsmaskine.

   /Sune

 2. Hej Sune, tak for alt dit gode indhold. Det har givet mig så meget, jeg gad dog virkelig godt at der kom lidt flere indlæg vedrørende disciplinen i at spare. Jeg ved godt at du altid skriver at det ligger dig naturligt ikke at forbruge. Men det kunne være interessant at vide, hvad der går igennem hovedet på dig, når der socialt bliver talt om nyt elektronik, el biler, osv, når højtiderne som jul rammer, og hvad der ellers kan skubbe forbruget udover planen. Du har før skrevet ‘hvad der er sparet er tjent er en undervurdering’ og ‘dont break the chain’. Jeg har et juleønske om flere af den slags i fremtiden.

  Tak for alt og god jul

  1. Hej Allan,

   Velbekomme. Det kan jeg godt forstå, hvis du gerne vil vide lidt mere om. Her skiller jeg mig måske nok lidt ud fra mængden og det er jo typisk på de punkter, at det kan være interessant at høre tankerne bag. Sådan har jeg det da i hvert fald selv med andre.

   Så det skal jeg da have gjort, det skriver jeg bag øret.

   God jul Allan!

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.