Måneden der gik januar 2020

Det er d. 1. og dermed tid til en opdatering.

Januar

Tilbage på arbejde. Jeg kunne godt have brugt lidt mere ferie, det er der ingen grund til at lægge skjul på, men sådan ville kalenderen det ikke.

Bortset fra ønsket om mere fritid er januar gået ganske fint. Frk. Frinans har haft fødselsdag, den sidste inden det bliver til Fru Frinans. Nej, vi skal ikke have det efternavn, men I ved, hvad jeg mener.

I december var jeg med i en podcast, som er udkommet her i januar, hvilket var en rigtig god oplevelse. Jeg spurgte på et tidspunkt på Facebook, hvad folk var interesserede i mere af, hvis jeg skulle gøre frinans.dk bedre eller mere interessant og her blev en podcast foreslået af flere. Det kan jeg godt forstå og det ville også være rigtig sjovt at kaste sig over, men det er tidskrævende og i forvejen kæmper jeg ind i mellem med at balancere et fuldtidsjob og en selvstændig virksomhed i forhold til også at have tid til andet, så det er ikke så enkelt endda. Jeg leger lidt med idéen om at lave lazy editions af nogle af mine indlæg, inspireret af Morten Münster, hvilket helt simpelt går ud på at indtale dem og udgive dem som en podcast. Jeg kunne eventuelt gøre det, at jeg indtalte et indlæg og efterfølgende reflekterede lidt over det. Det er måske ikke så krævende endda.

Jeg overvejer om crowdlending fortsat skal være en del af min portefølje, da jeg jo prædiker simplicitet og måske burde tage min egen medicin i højere grad, hvilket kunne ske ved at skære crowdlending fra. Det er en overvejelse jeg har gået med i lidt tid, men jeg er ikke endeligt nået frem til noget endnu. Derudover skal jeg jo giftes og i den forbindelse får vi fællesøkonomi og jeg ser jeg en styrke i, at vores investeringer er så simple som overhovedet muligt. Det skulle gerne være sådan, at vi begge to har en relativ god forståelse af, hvor vores værdier er. Derudover har der været en frygtelig masse støj i crowdlendingkredse her i januar, da i hvert fald én, måske endda to platforme har vist sig at være det rene svindel og humbug. Det gælder Kuetzal og Investio. Jeg kender overhovedet ikke til platformene, så det er ikke en diskussion, jeg har været særligt involveret i, men det giver da stof til eftertanke. Jeg er ikke helt afklaret og overvejer, om crowdlending fortsat skal være en del af porteføljen i fremtiden. Men som altid drager jeg ikke forhastede konklusioner, men ser tiden an og tygger lidt på det.

Der er flere og flere på mit kontor, der er blevet interesserede i investering, så vi holder et fyraftens-arrangement om investering i starten af februar. Jeg holder et oplæg og så tænker jeg, at der nok også vil være en del spørgmål. Det plejer der at være til den slags. Jeg kan kun anbefale andre også at begynde at diskutere privatøkonomi på arbejdspladsen. Eksempelvis henover frokosten. Personligt synes jeg, at min billige rugbrøds-mad med leverpostej ryger noget nemmere ned, når jeg kan få lov at snakke om aktier på samme tid. Jeg hat længe gerne ville holde flere foredrag eller oplæg og dette er en god måde at få øvet det yderligere.

Min største udfordring i forhold til at udvide forretningsdelen af min virksomhede er, at jeg har begrænsede timer til rådighed, da jeg jo også lige har et fuldtidsarbejde at passe. Frinans er derfor lidt en fritidsbeskæftigelse og det sætter en naturlig grænse for, hvor mange ting jeg kan lave på én gang. Jeg er i gang med at formulere en mere konkret forretningsstrategi og har i den forbindelse forsøgt mig med at lave en Buy Me a Coffee webshop. Her kan jeg ekstremt simpelt sælge digitale produkter som e-bøger og muligvis også en art kursus ved at inkludere video, som er lidt i støbeskeen. Jeg ville givetvis kunne tjene mere ved at lave et reelt online kursus, men skal jeg det, så skal det gøres ordenligt og det kræver meget tid. Derudover har jeg svært ved at fornemme om der vil være salg nok til, at det er tiden værd. Jeg vil derfor prøve mig ad med et langt simplere og billigere produkt og viser det sig, at der er interesse, så vil jeg arbejde på at lave et større online kursus.

I det hele taget bruger jeg relativt meget krudt på at overveje denne fremtidige forretningsdel. Dilemmaet består i at lave ting der er frit tilgængelige, men krydret med reklame og affiliate indtægter eller at skabe produkter der er hegnet ind, så at sige, altså mod betaling. Første del er der ikke en sikker indtægt på, men kan nå flere brugere og det modsatte gør sig gældende for muligheden bag dør nr. 2.

Jeg er i gang med bogen Stå fast af Svend Brinkmann og udover, at det er en rigtig god bog, så følger jeg ham også på Facebook, hvor han ofte kommer med korte og sjov, men nogle gange tankevækkende opdateringer. Her i Januar kom en af de rigtig gode:

 • Weekend: Tiden, der bruges på at lade op til arbejdet
 • Arbejde: Tiden, der bruges på at tjene penge til weekenden
 • Tid til eftertanke og systemkritik: Udsat til pensionsalderen
 • Pensionsalderen: Flyttes stadig længere ud i fremtiden
 • Fremtiden: Tvivlsom pga. manglende tid til eftertanke

Det er vel et ret godt svar på spørgsmålet “hvorfor FIRE”?

Blogindlæg

Porteføljen ligner relativt meget sig selv. Jeg har overvejet om det bedst giver mening at vise både investering og opsparing eller jeg blot skal vise investeringer. Hvad tænker du?

Opsparingsraten for januar lød på: 59%

Sidst, men ikke mindst, så stiger formuen støt og roligt.

Anbefalinger

Sune Andersen (Frinans) om rigdomsformlen, at stå af hamsterhjulet og slippe fri af dine pengeproblemer: Jeg har været med i en podcast og det er selvfølgelig en anbefaling herfra at høre afsnittet. Det var både sjovt og spændende at være med, men især det længere format med mulighed for at komme lidt i dybden, var en god oplevelse.

Fire dages arbejdsuge og seks timers arbejdsdag: Når jeg ser sådan en overskrift, så springer jeg naturligvis over historien hurtigst muligt. Det er åbenbart en del af kravet fra koalitionen, der har bragt de finske socialdemokrater til magten, at der skal laves forsøg med kortere arbejdstider. De påtænker en ordning med en fire dages arbejdsuge og seks timers arbejdsdage. Lidt hurtig hovedregning viser, at det svarer til en 24 timers arbejdsuge. Ja tak! Kan man få lov at være med her fra Danmark?

The Beginner’s Guide to Bitcoin Part 2: What Is Money with Parker Lewis: Sublimt podcastafsnit i en serie for begyndere i forhold til Bitcoin. I dette afsnit prøver de at besvare spørgsmålet, “hvad er penge”. Der er ikke meget i den her verden, jeg synes er mere interessant eller vigtigere.

Udbytte fra Sparindex fonde: Udbytterne forventes udbetalt til investorernes konti tirsdag den 25. februar 2020.

ISINFondUdbytte
DK0010297464Sparindex Dow Jones Sustainability World KL4,6
DK0060300762Sparindex Emerging Markets KL1,9
DK0010297548Sparindex Europa Growth KL2,1
DK0010297621Sparindex Europa Small Cap KL10,3
DK0010297704Sparindex Europa Value KL0,0
DK0060747905Sparindex Globale Aktier – Etik KL4,8
DK0060747822Sparindex Globale Aktier KL10,2
DK0060031847Sparindex Globale Aktier Min. Risiko KL6,4
DK0060748713Sparindex Høj Risiko KL5,0
DK0010297977Sparindex Japan Growth KL5,9
DK0010298009Sparindex Japan Small Cap KL0,0
DK0010298199Sparindex Japan Value KL5,6
DK0060748556Sparindex Lav Risiko KL3,4
DK0060748630Sparindex Mellem Risiko KL4,8
DK0060442556Sparindex OMX C25 KL5,4
DK0060057487Sparindex Stabile Obligationer KL0,4
DK0010298272Sparindex USA Growth KL8,4
DK0010298355Sparindex USA Small Cap KL14,2
DK0010298439Sparindex USA Value KL6,3

Hvordan er din måned gået?

Reklame

👉 Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
👉 Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs
👉 TaxHelper+ Undgå en skatteregning til næste år
👉 Nordnet – Automagisk investering med månedsopsparingen
👉 YouGov – Din mening er penge værd
👉 Freedom24 – Stort udvalg af aktier til lave priser

Reklame: DigitalAfbetaling.dk

17 kommentarer til “Måneden der gik januar 2020”

 1. Hej Sune,
  Tak for en god blog!
  Jeg ramte ligesom dig 59% i opsparingsrate i januar. Det skyldes udgifter til boligkøb senere i år at jeg ligger i den lave ende ift. det seneste år. Men det går støt fremad!

 2. Det er interessant 🙂 Er der noget nyt om pensionsordningen ‘aldersopsparing’ ?

   1. Hej Sune,

    Er der en grund til du holder dig til Sparindex, og ikke køber fx. iShares Core MSCI WORLD UCITS EFT? Er det ikke at foretrække de lavere omkostninger i ETF’erne, når det er pensionsopsparing?

    Vh
    Mathias

    1. Hej,

     Jo, men den dækker ikke lige så bredt som Globale Aktier, der dækker ACWI og ikke bare World. Så skal jeg købe to fonde og det er lidt svært at få strukket pengene til det med 5.200 kr. som er det jeg maksimalt må indbetale pr. år. Derudover ønskede jeg at have Globale Aktier, så den er mere inde på mi radar, da jeg overvejer at inkludere den i min almindelige portefølje.

     /Sune

 3. Hej Sune!
  Jeg har netop startet en månedsopsparing i 3 forskellige Sparindex INDEX på Nordnet. Der står dog type: ETF… Ved du om det så lagerbeskattes? Det er lavet på et frimiddel depot.

  1. Hej Kristoffer,

   Disclaimer: Jeg er ikke skatte-ekspert.

   Danske fonde med en overvægt af aktier og som er udbyttebetalende, beskattes ikke efter lagerprincippet. Jeg ved ikke, hvorfor der står ETF. Har du spurgt Nordnet?

   /Sune

 4. Hej Sune

  Jeg er ret ny i “FIRE-kulten” 🙂 Mit primære fokus er på FI-delen, da jeg delvis er lidt skeptisk på om Retire Early-delen er realistisk under DK-forhold, med min alder på +40 år, nuværende formue og familiære-forpligtigelser med 2 børn, hus og 2 (betalte) biler.
  Har altid været meget sparsommelig og købt “næsten” alt uden at låne. Efter at have opdaget FIRE er mit fokus yderligere skærpet omkring reduceret forbrug og ikke mindst investeringer.

  Podcasts syns jeg er geniale, så det kunne være spændende hvis du begiver dig mere ud i det. Jeg har hørt stort set alle podcasts fra Mad Fientist. De kan anbefales. En ret stor del af dem omhandler det at ”finde lykken” før og efter FIRE. Ret tankevækkende lytning. Og genialt at han udfører dem som en slags dialog/interview med mennesker man kan lære noget af.

  Et par spørgsmål til din januar-opdatering:

  1) Din nye Frinans-rapport viser ikke stigning fra December til Januar. Jeg syns selv det er spændende at følge og har lavet mit eget dashboard i Google Sheets.
  Er det bevidst at du ikke har Januar-udviklingen med?

  2) Indberegner du din og din arbejdsgivers pensionsindbetalinger i din månedlige formueudvikling og opsparingsrate?

  Og et mere generelt spørgsmål:

  Bruger du 4 %’s reglen og de 25 x årligt forbrug i forhold til dit FIRE-mål? Eller korrigerer du for DK-skatteforhold?

  Tak for inspirationen 🙂

  Mvh. Dan

  1. Hej Dan,

   1) Din nye Frinans-rapport viser ikke stigning fra December til Januar. Jeg syns selv det er spændende at følge og har lavet mit eget dashboard i Google Sheets.
   Er det bevidst at du ikke har Januar-udviklingen med?

   Jeg har efterhånden været igang så længe, at det rent visuelt fylder for meget, hvis alle månederne skal med. Jeg er derfor nok på vej over i at opgøre det i kvartaler i stedet.

   2) Indberegner du din og din arbejdsgivers pensionsindbetalinger i din månedlige formueudvikling og opsparingsrate?

   Formueudvikling, ja, da jeg betragter det som en del af min formue. Opsparingsrate, nej, da det ikke kan bruges til FIRE, men først efter den statsligt bestemte pensionsalder.

   Bruger du 4 %’s reglen og de 25 x årligt forbrug i forhold til dit FIRE-mål? Eller korrigerer du for DK-skatteforhold?

   Både og. Jeg bruger 4% reglen fordi den er nem at forstå og giver et prej.

   I forhold til inklusion af skat, har jeg skrevet disse to indlæg, du måske kan finde lidt inspiration i:

   pensionsporteføljen del 1
   pensionsporteføljen del 2

   /Sune

 5. Hej Sune,
  Først vil jeg sige at det er fedt at følge det du gør og det er en stor inspiration.
  Jeg vil høre om du har overvejet maj invest globale obligationer (som også kan købes via månedsopsparingen) i stedet for sparindex stabile obligationer som giver tæt på nul i afkast?

  /Peter

  1. Hej Peter,

   Mange tak.

   Overvejet ja, men jeg er ikke interesseret i den fond. Den er aktivt forvaltet og der findes ikke noget belæg for, at de ekstra omkostninger kan betale sig over tid. Jeg har ikke obligationer for afkastets skyld, deres rolle er risikojustering.

   /Sune

 6. Hej Sune,
  Først og fremmest, mange tak for at formidle alt denne information så godt, for en nybegynder som mig!

  Spar index Globale Aktier SPVIGAKL har helt klart fanget min interesse, men jeg er nysgerrig på, hvad dine argumenter er for, hvorfor man ikke hellere bør vælge enten Sparindex INDEX DJSI World KL (SPIDJWKL) eller Sparindex INDEX USA Growth KL (SPIUSGKL)?

  BH,
  Sally

  1. Hej Sally,

   Er glad for, at du kan bruge det til noget.

   Svaret er simpelt, men nok svært at forstå uden at kigge lidt videre. De følger ikke verdensindekset og derfor er de ikke interessante for mig.

   Start her: Verdensindekset

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.