Hvordan klarede aktiverne sig i 2019?

Hvordan klarede aktiverne sig i 2019? Frinans

Jeg tænkte, at det kunne være en sjov øvelse at udforske spørgsmålet: Hvordan klarede aktiverne sig i 2019?

Jeg har jo købt løbende igennem året og derfor har jeg også investeret penge, der ikke har nået at kunne yngle hele året. Således har min faste månedlige investering i januar selvfølgelig bidraget med mere til den samlede portefølje, end investering foretaget i december. Det gør det også svært at se isoleret på, hvordan min portefølje har klaret sig i løbet af 2019, for hvordan skulle man udregne det præcist på tværs af aktivklasser og opsparing, hvor der løbende er spyttet flere penge i puljen. Hvis der er nogen, der har en god idé til, hvordan det kan klares, så kommentér endelig på opslaget. Slutteligt har jeg lavet en fiktiv portefølje med en fordeling af aktiverne jeg gør brug, som et tankeeksperiment på, hvordan sådan en portefølje ville have klaret sig.

Her følger en kort oversigt, der viser, hvordan de forskellige aktiver har klaret sig i løbet af 2019.

Reklame

Norm Invest

Norm Invest gør investering:
👉 Nemt
👉 Billigt
👉 Enkelt

Norm - Nem investering

Investering

Opsparing

Kun en enkelt har givet et minus, nemlig min eneste enkeltaktie, som jeg endnu ikke er kommet helt af med. Jeg solgte halvdelen af dem, for at kunne trække tabet fra i tilsvarende gevinst i form af udbytte fra investeringsfondene. Det bliver nok nogenlunde samme øvelse næste år og så burde jeg faktisk være fri for enkeltaktier.

Reelt set, er der nok også et minus på obligationerne, fordi der er udbetalt udbytte, som der skal betales skat af og dette er sandsynligvis et større minus, end det ekstremt lille plus på 0.01%. Vi snakker nok et par hundrede kroner eller noget i den dur, så der er ingen grund til panik, men det er da en absurd situation, at korte og stabile obligationer giver et minus. Det må alt andet lige betyde, at mange investorer påtager sig ekstra risiko, for at opveje det sløje afkast. Det kan vi takke alverdens centralbanker for. Eksempelvis er der krav om, hvor stor en del pensionskasser skal have i obligationer og da de er nødt til at opnå et minimum i afkast, da de skal kunne udbetale penge, så er de nødt til at løbe en tilsvarende større risiko med andre aktiver.

Aktierne har med al tydelighed klaret sig rigtig godt og det giver selvsagt et rigtig godt boost til investeringerne. Mintos er faldet en smule, men det skyldes især, at jeg har lavet lidt om på min autoinvest og kun investerer i nogle af de absolut bedst ratede lån. Dermed løber jeg en mindre risiko og det giver helt naturligt et lavere afkast. Bondora giver præscis, hvad det lover, så det er jeg meget tilfreds med.

Opsparingen har paradoksalt nok klaret sig virkelig godt i form af værdistigninger. Både guld og sølv er steget pænt i værdi, hvilket jeg synes virker helt naturligt, når nu der rundt om i verden i den grad er gang i seddelpressen. Årets højdespringer er Bitcoin, der er steget rigtig meget i værdi.

Eksempelportefølje

Herunder følger et eksempel på en diversificeret portefølje med de samme aktiver, jeg har i min. Det er en fiktiv portefølje.

Startbeløb: 100,000 kr.
Slutbeløb: 119,702 kr.
Samlet udvikling: 19.70%
AktivFordelingStartbeløbUdvikling Slutbeløb
Globale aktier50%50,000 kr.26.33% 63.125 kr.
Emerging markets aktier10%10.000 kr.22.35% 12.235 kr.
Obligationer20%20.000 kr.0.01% 20.002 kr.
Mintos2.5%2.500 kr.9.62%2.741 kr.
Bondora2.5%2.500 kr.6.75%2.669 kr.
Guld5%5.000 kr.19.84%5.992 kr.
Sølv2.5%2.500 kr.15.72%2.893 kr.
Bitcoins2.5%2.500 kr.92.22%4.806 kr.
Lunar opsparing5%5.000 kr.4%5.200 kr.

Det ville ikke have været et helt dumt afkast for en ret diversificeret portefølje.

Hvordan har dine investeringer og eventuelt opsparing klaret sig i 2019?

Reklame

👉 Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
👉 Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs
👉 TaxHelper+ Undgå en skatteregning til næste år
👉 Nordnet – Automagisk investering med månedsopsparingen
👉 YouGov – Din mening er penge værd
👉 Freedom24 – Stort udvalg af aktier til lave priser

33 kommentarer til “Hvordan klarede aktiverne sig i 2019?”

 1. Jeg har investeret 3000 pr mdr siden august, hvor jeg læste din bog, i sparindex globale aktier min. Risiko. Det har givet mig 176 kr afkast på 15000, da jeg også mistede en del på obligationer. Dem er jeg dog kommet fra at investere i, da jeg tænker at når nu min investering i aktier skal stå maaaange år endnu – jeg er 29 – så vil jeg hellere køre efter aktierne 🙂

  Jeg synes dog det er svært at finde selvtilliden i det jeg laver.. jeg synes, at det gav god mening at jeg ikke skal slå markedet, men hellere følge dets udvikling. Men så ved jeg heller ikke mere. Det er svært at se om jeg i stedet skulle købe aktier med større risiko, når nu jeg har mange år at investere i. Og hvis jeg skulle hvilke sgu jeg så ha fat i.

  Så kommer jeg også til at tænke i, at der er kommet nye regler for udenlandsk investeringsfonde, så måske er de nu værd at se på?

  Men dejligt at se, at du vokser din økonomi 🙂

  1. Hej Martin,

   Hvis du kun har aktier, så har du pr. definition en portefølje med høj risiko, så måske det er nok for dig.

   Det er rigtigt, at nogle ETFer nu beskattes anderledes, så måske det er værd at se på for dig.

   /Sune

 2. Hej Sune 🙂

  Jeg kigger lidt på Sparindex INDEX Lav Risiko, Sparindex INDEX Mellem Risiko og Sparindex INDEX Høj Risiko. De indeholder alle både aktier og obligationer, som er i andre ETF’ere eller andre af sparindex produkter.

  Måske kunne du erstatte Sparindex Stabile Obligationer med fx Sparindex INDEX Lav Risiko ?

  1. Hej,

   De tre fonde synes jeg er rigtig spændende og meget gode bud på investeringsløsninger. Men du siger faktisk noget rigtig interessant her. Jeg har ikke på noget tidspunkt overvejet, at jeg kunne bytte en ren obligationsfond ud med en overvejende obligationsfond. Det er en ret spændende tanke, det vil jeg virkelig overveje og tænke over.

   Tak for det!

   /Sune

       1. Hej Mikael N.
        Hvor ser du at den beskattes som kapitalindkomst ? Der står at “Afdelingen udlodder udbytte én gang årligt.”

        1. Hvis en fond indeholder 50%+ af aktier, beskattes den som aktieindkomst
         Hvis en fond indeholder 50%+ af obligationer, beskattes den som kapitalindkomst

         1. Takker 🙂 Ok, så er selv “sparindex mellem risiko” i farezonen, da den kun har 50.9 % i aktier

          1. Hej,

           Fra Sparindex egen side, ved tryk på kom i gang:

           De tre blandede investeringsfonde på Sparindex.dk har følgende skattestatus:

           INDEX Lav Risiko KL – obligationsbaseret
           INDEX Mellem Risiko KL – aktiebaseret
           INDEX Høj Risiko KL – aktiebaseret

         2. Lige præcis, det fremgår af afdelingens prospekt, at den maximalt må indeholde 49% aktier, og derfor beskattes som kapitalindkomst. Hvad der også kan være en fordel i frie midler, afhængigt af øvrige skatteforhold, og aldeles ligegyldigt i en pensionsordning.

 3. Hej,

  Skrev du ikke et sted at du har købt en Maple Leaf guldmønt? De koster da en del mere end 5000kr.

  Derudover forstår jeg ikke, at du ikke investerer i aktier via ETF. Du kan få en world fund til omkring 0,3% i løbende omkostninger og det er da noget lavere end de 0,5 du giver ved Sparindex.

  Mvh

  1. Hej Max,

   “Skrev du ikke et sted at du har købt en Maple Leaf guldmønt? De koster da en del mere end 5000kr.”

   Jo. Der er gået noget galt med den udgave af indlægget, der er blevet udgivet. Den opstilling jeg laver er en fiktiv portefølje.

   “Derudover forstår jeg ikke, at du ikke investerer i aktier via ETF. Du kan få en world fund til omkring 0,3% i løbende omkostninger og det er da noget lavere end de 0,5 du giver ved Sparindex.”

   Fordi det indtil for 14 dage siden ikke var fordelagtigt for mig grundet skatten. Pt. afventer jeg udviklingen og ser, om ikke konkurrencen fra ETFerne kan få omkostningerne på de danske fonde lidt ned. Der er flere af ETF udbyderne jeg er lidt nervøs ved, da de bruger derivater, gearing og swap lån i deres replikering af indeks. Det er ikke noget jeg ønsker at være eksponeret mod, så et eventuelt fremtigigt ryk over i ETFer kræver lidt ekstra research og overvejelser.

   /Sune

   1. Ok,så også i et andet indlæg, at du har 27k i ædelmetal og det stemmer med et par guld- og sølvmønter.

    Ja jeg er heller ikke vild med swap og er gået uden om det. Man kan sagtens få en rigtig fornuftig diversificeret ETF portefølje uden swap etc.

    Og hvis du ender med at sælge hele baduljen skulle du se nærmere på Smart portfolios af Robert Carver. Det er en top down approach og hvis jeg skal være helt ærlig, så ville din portefølje blive mere diversificeret.

    1. Hej,

     Smart portfolio kender jeg ikke, det må jeg lige se nærmere på. Jeg er dog ret godt tilfreds med Simpel investering 🙂

     /Sune

  1. Hej Johan,

   De udbetaler udbytte i februar og det bliver du beskattet af, så det er for at undgå beskatning af penge, der kun har været investeret i ganske kort tid. Jeg gør personligt ikke noget anderledes.

   /Sune

   1. Okay, det giver mening, og fedt du lige fortæller, hvordan du forholder dig til det – tak for det! ?

 4. Jeg troede, at der først bliver udbetalt, når jeg realiserer beløbet?
  Så tænkte jeg, at de bare blev ved at stå og vokse eller mindskes indtil jeg valgte at sælge..

   1. Ja, jeg har ikke fået citatet med, som jeg spurgte ind til 🙂

    “Hej Johan,

    De udbetaler udbytte i februar og det bliver du beskattet af, så det er for at undgå beskatning af penge, der kun har været investeret i ganske kort tid. Jeg gør personligt ikke noget anderledes.

    /Sune”

    Hertil spørger jeg om det så er forkert forstået, at jeg kun betaler skat og modtager penge fra aktier, når jeg realiserer dem? Mine er nemlig gennem en månedsopsparing i Sparindex på Nordnet.

    Mvh
    Martin

    1. Hej Martin,

     Nu giver det mere mening 🙂

     “Hertil spørger jeg om det så er forkert forstået, at jeg kun betaler skat og modtager penge fra aktier, når jeg realiserer dem?”

     Ja, det er forkert forstået. Du beskattes ved udbetaling af udbytte og hvis du sælger og dermed realiserer en gevinst. Hvis altså der er tale om aktier eller udbyttebetalende aktiefonde.

     /Sune

     1. Tak 🙂
      Hvad sker der så med mit overskud på mine aktier i Sparindex globale aktier min. risk? Altså.. jeg mener.. nu står der, at jeg har forøget med x antal kroner. Efter det her reset i februar, så står der bare 0,00 kr, og så tager man den derfra?

      Hvad så hvis de er negative?

      Synes slet ikke det giver mening for mig nu. Jeg troede, at jeg handlede til en pris (indkøb) og så solgte igen til en anden pris, og først der, ville jeg få penge.

      Måske du har et link til hvor jeg kan læse nærmere om det, så du ikke skal forsøge at forklare mig en længere smøre.

      Mvh
      Martin

     2. Se bort fra min besked ovenfor, Sune, jeg fandt svaret ved at Google kapitalindkomst vs aktieindkomst, hvis andre også er i tvivl 🙂

      Jeg undrer mig dog over om,
      1) ikke man ender med at betale skat af penge, man betalte af forrige år?

      2) Der må da virkelig være mange penge at spare ved blot at sætte den på pause i februar så? Hvis den er på pause i februar, så sparer man de 27 til 42% beskatning? Gør man det hvert år, så betaler man først skat ved realisering?

      Eller misforstår jeg igen? Dette kan jeg ikke lige finde et svar på 😉

      Mvh
      Martin

      1. Hej,

       1. Det kan jeg ikke se, at man skulle gøre. Du betaler skat af udbytte og realiseret gevinst, hvis du anvender aktier eller danske aktiebaserede fonde. Det kan du ikke slippe uden om 🙂

       2. Det gælder jo kun for det du ville have købt i februar. Resten af din portefølje som betaler udbytte, skal du stadig betale udbytteskat af. Alternativt skal du sælge og betale skat af realiseringen for så at købe efter udbetaling af udbytte, men jeg kan ikke forestille mig, at du sparer noget i skat dér, tværtimod. Det korte af det lange, du slipper ikke for skat.

       Måske den her kan hjælpe dig skatteoversigt især nederst er der en grafisk oversigt.

       /Sune

 5. Hej Sune. Hvordan køber du Sparindex Stabile Obligationer? Jeg synes ikke, at jeg kan finde den i Nordnets månedsopsparing. Køber du den manuelt? Vh Johan

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.