Måneden der gik december 2019

Det er d. 1. januar og vanen tro, følger der en opdatering.

December

December har været en god, men travl måned.

Rent arbejdsmæssigt er der en del, der skal klares, inden kalenderåret går på hæld. Jeg tillader mig dog at holde helt fri imellem jul og nytår, så det er dejligt. Her gælder det fri fra mit egentlige arbejde, jeg kan stadig bruge en del tid på Frinans. Det er for eksempel væltet ind med nye medlemmer i FIREdanmark. Jeg forestiller mig, at FIRE har fyldt en del henover julebordet for dem, der for nyligt er begyndt på deres exit fra hamsterhjulet.

I starten af måneden blev jeg inviteret indenfor i studiet hos Jacob og Morten, der har podcasten Tanketid. Jeg skal naturligvis nok linke til episoden, så snart den er tilgængelig. Det var både sjovt og spændende, specielt at formatet er noget anderledes, end når jeg har været i radioen. I en længere podcast er der bedre mulighed for at komme lidt mere i dybden, så det var alt i alt en rigtig god oplevelse. Jeg har sikkert også sagt en del vrøvl, men det hører ligesom med til et langt og mindre forberedt format, så sådan er det. Jeg er jo heller ikke sådan et poleret menneske, der har styr på det hele. Jeg er tværtimod fyldt med modsætninger, så mon ikke det kommer lidt mere til udtryk, når jeg ikke har mulighed for redigere inden mine tanker finder vej ud i æteren. Jeg har dog stadig ikke helt vænnet mig til, at der rent faktisk er en del mennesker, der er interesserede i, hvad jeg har at sige. Det er stadig lidt overvældende ind imellem.

Jeg har oprettet en aldersopsparing, da det er en rigtig fin måde at lave en pension på. Muligheden for denne type pension er efterhånden udhulet i en sådan grad, at der næsten ikke er noget at komme efter, man kan kun overføre 5.200 kr. for 2019, men lidt har også ret. Det gode ved aldersopsparingen er, at man overfører penge, der er betalt skat af (dermed ikke sagt, at skat er godt) og at man derfor ikke skal betale skat på udbetalingstidspunktet. Man skal dog betale PAL skat løbende hvert år. Derudover tæller beløbet ikke imod folkepension og andet, så vidt jeg lige har kunnet orientere mig om. så det er også et lille plus. Jeg tænker bare at overføre det lille maks-beløb hvert år og så må vi se, hvad det kan blive til. Mange bække små og alt det der. Hvis jeg rent faktisk lykkes med at slippe ud af hamsterhjulet, er det nok også meget smart, at der er en investering, der på nogle andre vilkår bliver tilgængelig på det statsbestemte tidspunkt for pension.

Jeg har aldrig været den store jule-entusiast og gaveræset der følger med, er jeg heller ikke udpræget fan af, men min bedre halvdel er i den grad vild med jul og det smitter selvfølgelig. Vi har derfor både haft pyntet gevaldigt op, taget vores årlige julebillede og jeg har efterhånden accepteret, at jeg hører til i en social sammenhæng, hvor gaver er en del af julen. Man skal vælge sine kampe med omhu og ud fra, hvad jeg har kunnet observere og opfange, så er kompromissets kunst en stor del af et lykkeligt ægteskab. Det må også kræve nogle kompromisser at være sammen med sådan en lidt ekstrem type som mig, så det er vist kun fair.

Happy (future) wife, happy life.

Derudover får jeg faktisk også julehilsener fra folk der følger bloggen, endda mennesker jeg ikke har haft nogen form for interaktion med før. Endnu et eksempel på, at min færd ud af hamsterhjulet åbenbart inspirerer andre og at dømme ud fra de meget pæne ord, I skriver til mig, åbenbart mere end jeg lige går og tror. Det er selvfølgelig dejligt, men det forpligter også lidt. Det placerer en form for for ansvar hos mig og det har jeg naturligvis tænkt mig at gøre, hvad jeg kan, for at leve op til. Jeg er ikke typen, der er bange for at gå forrest og hvis det tilmed kan inspirere andre, ja så er det blot yderligere motivation for mig. Det har jeg faktisk gjort mig en hel del tanker om, men det gemmer jeg til lidt et senere indlæg.

Jeg har også lavet siden https://www.firedanmark.dk, som kan bruges til at hente inspiration. Her opsamles links til gode blogs, podcasts og videoer.

Blogindlæg udgivet

Formue

Jeg udgav et indlæg om formuemodellen for ikke så lang tid siden og på baggrund heraf vil jeg, lidt imod, hvad jeg tidligere har skrevet, allerede nu skifte til at vise udvikling i samlet formue, for så at kigge lidt nærmere på den likvide del under overskriften portefølje. Herunder ses, hvad min formue er og hvordan den har udviklet sig siden sidste måned.

Portefølje

Porteføljen inkluderer både investering og opsparing, som fordeler så således:

Mine investeringer består af:

Opsparingsrate

Opsparingsraten for årets sidste måned lød på: 59%

Månedens anbefalinger

The SNI Mempool Crash Course in Bitcoin Political Economy: Masser af læsning til juleferien. Bag linket gemmer sig en række indlæg om forskellige aspekter af Bitcoin. Jeg har personligt haft meget ud af at læse dem og jeg vil anbefale dem her, da det virkelig giver muligheden for at få en bred forståelse for flere økonomiske aspekter af Bitcoin.

Liberalismen er bedre end sit ry: “Liberalismen er ikke kendetegnet ved en særlig økonomisk politik, men ved sin respekt for individet. Det er liberalismens kerne og særlige idehistoriske bidrag, men heraf følger ikke en særlig model for samfundets indretning, hverken politisk eller økonomisk. Liberalisme vil således støtte demokrati, fordi det giver det enkelte menneske medindflydelse over sit liv, men samtidig støtter grundrettigheder, som begrænser flertallets ret til at bestemme.

Liberalisme støtter markedsøkonomi, igen fordi det giver det enkelte menneske indflydelse over sit liv, og er derfor imod, at embedsmænd skal diktere, hvordan vi hver især skal leve.”

Det er ingen hemmelighed, at jeg er udpræget liberal og dette indlæg er blot med til at cementere hvorfor. Det er klart en anbefaling værd.

Jeg håber, at I har haft en dejlig jul og er kommet godt ind i det nye år.Reklame

15 kommentarer til “Måneden der gik december 2019”

 1. “Jeg har dog stadig ikke helt vænnet mig til, at der rent faktisk er en del mennesker, der er interesserede i, hvad jeg har at sige. Det er stadig lidt overvældende ind imellem.”

  Det er i høj grad en mentalitet som denne, der gør, at jeg er fast inde på siden hver måned og lader mig inspirere af dine ord.

  Uden du skal føle dig forpligtet, ser jeg frem til endnu flere guldkorn og anbefalinger i 2020.

   1. Søren Johansen

    Cool. Bruger du månedsopsparing og så bare en MSCI World ETF? Overvejer noget lignende.

    1. Jeg har ikke investeret pengene endnu, men det bliver nok noget i den retning. Jeg overvejer at sætte lidt i et certifikat der tracker værdien af Bitcoin også.

     /Sune

 2. Hej Sune

  Hvordan er du gået fra ca. 750.000 kr. i november til pludselig over 1 mio. i opsparing?

 3. Hej Sune

  Har lige nogle spørgsmål, jeg håber du har lyst til at svare på.

  Obligationen fra Sparinvest, som du har, ser ikke ud til at give noget afkast overhovedet, hvis man kigger over de sidste 3-5 år. Er det stadig en god ide at investere i den, hvis man tager det med i betragtning? Jeg tænker på, om der var nogle bedre obligationer (højere Morningstar rating fx) eller nogle alternativer til obligationer? Hvad tænker du om dine obligationer?

  Mvh. Johan

  1. Hej Johan,

   Det er nogle rigtig gode og meget svære spørgsmål du stiller 🙂

   “Obligationen fra Sparinvest, som du har, ser ikke ud til at give noget afkast overhovedet, hvis man kigger over de sidste 3-5 år. Er det stadig en god ide at investere i den, hvis man tager det med i betragtning?”

   Det kommer lidt an på, hvad formålet er. Ud fra et syn på afkast, så nej. Ud fra et syn på at sænke risiko i porteføljen, så ja. Det der gør det svært er, at vi står i en situation vi ikke har prøvet før. Centralbankerne rundt omkring i verden har basalt set smadret obligationsmarkedet og derfor mener jeg ikke, at der er noget klart svar.

   “Jeg tænker på, om der var nogle bedre obligationer (højere Morningstar rating fx)”

   Det kommer an på, hvad du mener med bedre. Nogle der giver et højere afkast… ja. Men de vil samtidig også have en højere risiko og en udskiftning vil derfor rokke på risikojusteringen af den samlede portefølje. Jeg advokerer jo for, at man skal forstå sin risikotolerance og investerer derefter, hvilket betyder at acceptere det afkast ens risiko giver.

   “eller nogle alternativer til obligationer?” Jeg tænker alternativer her som guld eller simpelthen bare at have pengene stående på en konto. Det gør jeg i forvejen, så det er allerede en del af min strategi, blot i opsparingsdelen i stedet for investeringsdelen.

   “Hvad tænker du om dine obligationer?”

   Jeg er lidt i vildrede fordi markedet basalt set er ødelagt. Så længe de ikke giver et stort minus, gør jeg nok ikke noget. Husk på, at investering er på den lange bane og ikke nu og her.

   /Sune

   1. Hej Sune

    Tak for din ros ift. mine spørgsmål.
    Havde ikke lige overvejet, det med at skulle vurdere ens risikotolerance, og du har helt bestemt ret i det, du skriver, om at man skal tænke på den lange bane. Har lige et sidste spørgsmål, og så skal jeg ikke tage mere af din tid for nu ?
    Hvor meget ville du sætte af til obligationer i procent, hvis du var en ung gut på 24 år?
    Og tak for resten fordi du vil svare på mine spørgsmål.

    Mvh. Johan

    1. Hej Johan,

     “Hvor meget ville du sætte af til obligationer i procent, hvis du var en ung gut på 24 år?”

     Det kan jeg ikke svare på, da det jo netop er resultatet af, hvad ens risikovillighed er 🙂 Men som ung med en lang tidshorisont kan man tillade sig at have en relativt høj risiko.

     /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.