Sparindex Globale Aktier Minimum Risiko Frinans

Sparindex Globale Aktier Minimum Risiko

Dagens indlæg skal handle om en fond, endda en særdeles populær en af slagsen, Sparindex globale aktier minimum risiko.

Sparindex Globale Aktier Minimum Risiko er en dansk fond, der følger en passiv investeringsstrategi. Den følger et bredt verdensindeks med et lavt volatilitets-filter, hvilket er populært blandt mange investorer.

Fonden kan fint bruges som din aktiefond til simpel investering og dermed som led på vejen mod økonomisk uafhængighed.

🤔 To udgaver af fonden

Vi starter med noget af det svære, nemlig forskellen på de to. Det gør vi, så vi i resten af indlægget kan nøjes med at forholde os til én fond, den udbyttebetalende.

 • Den udbyttebetalende fond udbetaler et udbytte til dit depot med udgangspunkt i reglerne herfor. Det kommer fra udbytte fra de underliggende aktier og kapital fra køb og salg af de underliggende aktiver for at tracke indexet bedst muligt.
 • Den akkumulerende fond udbetaler intet udbytte og udbytterne fra de underliggende aktier bliver derfor i fonden.

Den væsentligste forskel som investor er, at de to typer af fonde beskattes forskelligt, når der investeres for frie midler. Når det gælder pension beskattes alt på samme måde og det kan derfor være en fordel at gøre brug af den akkumulerende fond, da man som investor ikke selv skal stå for at geninvestere udbytte.

Den udbyttebetalende fond er at foretrække, når det gælder investering for frie midler. Læs indlægget om skat og bliv klogere på hvorfor.

Den udbyttebetalende udgave af fonden kan købe på Nordnets månedsopsparing.

🌎 Indekset

Det indeks, benchmark, fonden søger at spejle er en afart af verdensindekset: MSCI World Minimum Volatility Optimized in EUR

Sparindex Globale Aktier Minimum Risiko Frinans

Indekset er skabt med henblik på at opnå lavere volatilitet, men de seneste mange år, har det faktisk også klaret sig bedre end verdensindekset:

Sparindex Globale Aktier Minimum Risiko MSCI World Min Vol

Der et kort og godt tale om en form for verdensindeks med et filter. Filteret skal sikre lavere volatilitet, men de seneste mange år, har det faktisk også klaret sig bedre end det generelle verdensindeks.

🎁 Indhold

Se faktaarket for yderligere oplysninger om indhold.

Sparindex Globale Aktier Minimum Risiko aktier

Ovenover ses en fordeling af indholdet i fonden, aktierne, på forskellige sektorer og regioner. Det er selvfølgelig svært at gennemskue noget som helst ud af det her, hvis man ikke er vant til at forholde sig til det eller sammenligner med noget andet.

Jeg kan afsløre, at der i forhold til MSCI World er skruet ned for indholdet af følsomme aktier og op for indholdet af de defensive. Det giver også god mening, hvis formålet er mindre volatilitet.

Sammenlignet med MCSI World er der hovedsageligt skruet ned for Asien og især nye markeder, men op for Europa. Igen, set i lyset af fokus på mindre volatilitet giver det god mening.

Det fremgår også, at der samlet set er 318 aktier i fonden.

Jeg kan klart anbefale at kigge lidt nærmere på sådan nogle faktaark for forskellige fonde. Det er en rigtig måde at blive klogere og forstå, hvad det er man køber.

💰 Omkostninger

Der findes forskellige omkostninger, du skal holde dig for øje ved investering i en fond. Dem vil vi ikke gå i dybden med her. I stedet vil jeg henlede din opmærksomhed på ét tal.

Det står ud for ÅOP.

ÅOP, årlige omkostninger i procent er en form for samlede omkostninger ved investering i fonden. Du kan derfor nøjes med at kigge efter dette tal og sammenligne med andre fonde. Det står gemt blandt andre tal helt nede i bunden af faktaarket:

ÅOP for Sparindex Globale Aktier Minimum Risiko er 0.59%, hvilket er meget standard, når det gælder en dansk passiv fond med aktier.

Se også indlægget Liste over passive fonde for at se nærmere på eventuelle konkurenter til dagens hovedperson.

👉 Konklusion

Sparindex Globale Aktier Minimum Risiko er en dansk fond, der følger en passiv investeringsstrategi. Den følger et bredt verdensindeks med et lavt volatilitets-filter, hvilket er populært blandt mange investorer.

Sparindex Globale Aktier Minimum Risiko er en meget populær passiv og dansk aktiefond. Dette er ikke uden grund.

 • Den er passiv
 • Den følger et globalt indeks
 • Den er relativt billig

Alle tre dele er ingredienser til en god langsigtet investering.

Jeg har tidligere investeret i fonden kombineret med Sparindex Emerging Markets, for at samle noget der mindede mest om verdensindekset. Men da Sparindex nu har lavet Sparindex Globale Aktier, som groft sagt kan siges at være en blanding af de to, hele verdens aktiemarkedet i én fond, så gør jeg blot brug af den nu.

Vi slutter af med en video fra Ben Felix, der handler om aspektet vedrørende lav volatilitet, også kaldet low beta.

Investerer du i fonden Sparindex Globale Aktier Minimum Risiko? Skriv i kommentaren.

Reklame

19 kommentarer til “Sparindex Globale Aktier Minimum Risiko”

 1. Hej Sune. Du nævner kort, at du har en aldersopsparing. Kan du fortælle lidt om, hvorfor du har oprettet en sådan – herunder overvejelser omkring, hvor stor en del af din indkomst, der går til aldersopsparing vs. din investering for frie midler. Tak 🙂

  1. Hej Johan,

   Det er en type pension der ikke beskattes ved udbetaling og derfor er anderledes end min arbejdsgiverpension. Hvis jeg forlader arbejdsmarkedet før tid tænker jeg, at denne pensionsordning vil være et fint supplement til min økonomi, når jeg engang rammer en statsbestemt pensionsalder. Den fylder meget lidt, da man kun må indbetale lige over 5.000 kr. om året.

   /Sune

   1. Tak – det giver god mening. Har du overvejet, at benytte dig af ETF’er på aldersopsparingen? Vh Johan

 2. Så på din shareville, og det ser ud til, at du har begge Sparindex globale aktier? Er det til måneds opsparing og aldersopsparing?

  1. Hej Rasmus,

   Nej. Jeg har begge i porteføljen. Jeg købte et par Globale Aktier den anden dag, da jeg skulle lave noget videomateriale til et kursus. Jeg overvejer om jeg skal splitte mine aktier imellem de to, da de har forskelligt fokus.

   /Sune

  1. Hej,

   Nej. Pt har jeg bare globale aktier fonden. Jeg ville gerne have den, så den er lidt inde på mon radar. Jeg kommer nok til bare at bruge ETFer fremover.

   /Sune

 3. Hvad er årsagen til, at du køber “globale aktier min risiko” i steder for “globale aktier”? Er din tidshorisont ikke lang nok til, at det ville give mening med større risiko? 🙂

 4. Du har skiftet til global aktier i stedet for global min risk. Er det udelukkende grundet den yderligere eksponering eller hvorfor har du valgt at bytte denne ud? Kan du komme med en uddybende forklaring andet end det som fremgår af din ellers fine beskrivelse? Mvh Mikkel

  1. Hej,

   Det jeg prøvede at gøre før, var at kombinere Globale Aktier Min Risk og Emerging Markets for at ramme noget a la Globale Aktier. Det gjorde jeg fordi, at Globale Aktier ikke eksisterede, da jeg lavede strategien. Jeg kan ramme det jeg gerne vil i forhold til eksponering meget nemmere ved blot at bruge én fond. Derudover er jeg meget glad for at holde tingene så simple som muligt og det bliver ikke simplere end én fond. Nu kan den oven i købet handles på Nordnets månedsopsparing.

   /Sune

   1. Det giver god mening. Har du gjort dig nogen overvejelser om Sparindex DJSI World KL?

 5. Fonden følger MSCI WorldMinimum Volatility (EUR Optimized) indekset.
  Hvad betyder EUR Optimized helt præcis ?

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.