Sparindex DJSI Frinans

Sparindex DJSI

Vil du gerne investere simpelt, igennem Nordnets månedsopsparing og med et fokus på bæredygtighed? Så er Sparindex DJSI fonden for dig.

Sparindex DJSI er en passiv fond med et ekstra fokus på bæredygtighed. Den passer fint som aktiefonden til simpel investering og kan tilmed købes igennem Nordnets månedsopsparing.

Sparindex DJSI er en ret populær aktiefond og derfor tager jeg i dette indlæg et nærmere kig på den. Læs med og bliv klogere på, hvad du køber, hvis du investerer i fonden. Fonden passer helt fint til simpel investering.

Jeg investerer ikke selv i denne fond.

🎬 Youtube

💁‍♂️ Om fonden

Sparindex DJSI er en passiv fond, der følger et indeks ved navn Dow Jones Sustainability Index, forkortet DJSI. Som navnet antyder, er fokus på bæredygtighed, omend jeg nok synes, at det lidt er en sandhed med modifikationer. Det skal jeg nok uddybe senere. Fonden indeholder kun aktier.

Sparindex DJSI Frinans

Fonden er tilgængelig i Nordnets månedsopsparing, hvilket gør den ideel til en strategi med disciplineret investering a la dollar cost averaging. Det aspekt samt at være en af de få fonde med et fokus på bæredygtighed samtidig med at være passiv, er nok hovedårsagerne til fondes popularitet.

📜 Central investorinformation

Dokumentet central investorinformation er et godt sted at starte, når du undersøger en fond. Der fremgår flere forskellige informationer, men jeg synes, at der er 3 ting, der er særligt interessante:

 • Fonden er passiv
 • Fonden er udbyttebetalende
 • Fonden har “høj” risiko

Lad os se nærmere på og få en forståelse for hver af de 3 ting.

Fonden er passiv

Fonden er passiv, hvilket betyder, at den indeholder aktier i henhold til et bestemt indeks. Formålet er derfor ikke at prøve at slå markedet, hvilket alligevel er meget usandsynligt, men blot at afspejle udviklingen i det pågældende indeks. Se simpel investering for at forstå passiv investering vs. aktiv investering bedre. Det indeks fonden følger er en afart af verdensindekset, men med et form for filter lagt over, der sorterer bestemte aktier og brancher fra.

Bæredygtighed?

Der står helt ordret om indekset: Benchmark: Dow Jones Sustainability World ex. Alcohol, Gambling, Tobacco, Armaments & Firearms and Adult Entertainment Index.

Det giver en indikation af, hvad det er filteret sorterer fra og dermed også, hvad argumentet er for bæredygtighed ved fonden. Personligt synes jeg mere, at det lugter lidt af politisk korrekthed end reel bæredygtighed, men bæredygtighed er et ofte brugt og dårligt defineret begreb, så det er der helt sikkert mange meninger om.

Af infoarket fremgår lidt mere om selve det indeks fonden følger.

Fonden er udbyttebetalende

Fonden er udbyttebetalende, hvilket dels betyder, at du som investor vil modtage et udbytte en gang om året, typisk i foråret, men det har også indflydelse på beskatningen, hvis du investerer for frie midler. Investerer du for frie midler, vil du med denne fond blive beskattet efter realisationsprincippet og som aktieindkomst. Realisationsprincippet dækker beskatning ved udbytte og når du sælger investeringsbeviser i fonden. Med aktieindkomst gælder det for 2020 at:

 • < 55.300 kr. = 27% i skat
 • > 55.300 kr. = 42% i skat
 • Dobbelte grænseværdier for ægtefæller

Fonden har “høj” risiko

Fonden har “høj” risiko, hvilket vil være tilfældet for alle aktiefonde, da aktier er lig med relativt høj risiko. I dokumentet fremgår det, at den scorer 5 af 7 mulige i forhold til risiko. Det er helt i tråd med, at det er en fond der følger verdensindekset for aktier.

Sparindex DJSI risiko

📝 Infoark

Infoark og faktark er mig bekendt det samme, men det lader til at de forskellige investeringsforeninger skifter imellem brugen af begge begreber for samme type informationsark.

Infoarket er dér, hvor du får mulighed for at se endnu nærmere på fonden. Her er der også 3 ting, jeg synes er interessante at have fokus på:

 • Historisk afkast
 • Fondens indhold
 • Omkostninger

Historisk afkast

Selvom det er vigtigt at have en forståelse for, at fortidens afkast ikke er en garanti for fremtidigt afkast, så er det historiske afkast noget af det mest interessante for potentielle investorer.

Sparindex DJSI afkast

Grafen viser med al tydelighed, hvordan en sådan passiv fond klarer sig bedre end kategorien, som indeholder afkastet for både passive og aktive fonde.

Vi kan også se af grafen og tallene nedenunder, at fonden følger sit benchmark, andet ord for det indeks fonden følger, ret nøje. Det er en vigtig indikator, som også beskrives med begrebet tracking error. En fond der følger et indeks, skal naturligvis være så god som muligt til at følge indekset, det beskrives med begrebet tracking error, som gerne skal være lav.

Vi kan se ret tydeligt af tallene, at der er tale om risiko i den høje ende alene baseret på volatiliteten. Siden 2015 er det gået sådan her for fonden:

 • 2015: +6.87%
 • 2016: +11.32%
 • 2017: +12.11%
 • 2018: -2.76%
 • 2019: +30.32%
 • 2020: -2.22%

Alt i alt er investorerne i dén grad blevet belønnet for at påtage sig risikoen i den her periode.

Fondens indhold

De fleste potentielle investorer vil gerne vide, hvad det er de investerer i. Det er selvfølgelig ikke anderledes med Sparindex DJSI. Det fortæller fondens indhold os noget om:

Sparindex DJSI indhold

Vi kan se, at fonden kun indeholder aktier, foruden en meget lille del kontanter som på dette tidspunkt ikke har været investeret.

Det fremgår, at der mest af alt er tale om såkaldte gigantiske virksomheder, en del store, nogle mellemstore og meget få små virksomheder.

Det er muligt at se de ti største positioner i fonden, aktier der fylder mest, hvoraf Microsoft fylder virkelig meget. Det hæver risikoen betragteligt, da svingninger i Microsofts aktieværdi vil have en stor effekt på fonden. Yderligere kan vi se, at den samlede aktiebeholdning for fonden er 202. Det betyder, at investerer du i denne fond, så bliver du medejer af 202 virksomheder.

Vi kan yderligere se under sektorfordeling, at der mest af alt er tale om virksomheder, der kategoriseres som værende følsomme. Det fremgår, at de fleste virksomheder befinder sig i teknologibranchen, derefter sundhedsbranchen og dernæst finansbranchen.

Det fremgår ligeledes, at det meste af verden er repræsenteret i form af både Amerika, Europa og Asien, omend USA og Europa fylder mest.

Alt i alt er diversificeringen både stor og tydelig.

Omkostninger

Når der er tale om passiv investering, er en af de 3 fokuspunkter, du kan have for at optimere afkastet på den lange bane omkostninger. Til slut i infoarket finder du en omkostningsoversigt:

Sparindex DJSI omkostninger

Omkostninger kan være kompliceret, hvis du ønsker det, men det kan også helt simpelt opsummeres i ét tal, ÅOP. De årlige omkostninger i procent er dét ene tal, der bedst beskriver omkostningerne forbundet med at investere i fonden og med det ene tal i baghånden, gør du det nemt og enkelt for dig selv, at sammenligne med andre fonde.

 • ÅOP: 0.61%

En omkostning i form af ÅOP på 0.61% falder godt i spænd med de andre danske indeksfonde og er derfor ret gennemsnitligt i en dansk sammenhæng. Det er væsentligt lavere end tilsvarende aktive fonde.

👉 Konklusion

Sparindex DJSI er en passiv fond med et ekstra fokus på bæredygtighed. Den passer fint som aktiefonden til simpel investering og kan tilmed købes igennem Nordnets månedsopsparing.

Reklamelink

 • 🤖 NORD.investments – Simpel investeringsrobot
 • 💡 GoSwitch – Spar penge på din elregning
 • 🏡 Kameo – Dansk platform til ejendomsinvestering
 • 💵 Coinbase – Simpel app til Bitcoins. Få 10$ i Bitcoin.
 • 💸 Tax Helper – Få penge tilbage i skat på kun 15 min.
 • 👷‍♂️ Findforsikring – Spar penge på dine forsikringer

17 kommentarer til “Sparindex DJSI”

 1. Henrik Jensen

  Hej
  Hvad har fået dig til at skifte fra tidligere Sparinvest globale aktier minimal risiko indeks fond til denne her.
  Hvad ser du som de største forskelle på disse 2 fonde

   1. Hej Sune.

    Hvorfor/Hvad er årsagen at du udelukkende gøre brug af Sparindex Globale Aktier frem for f.eks de 2 andre som i skrev om?

    1. Hej Hans,

     Med Sparindex Globale Aktier kan jeg opnå eksponering mod det bredest mulige verdensindeks i én fond. Det kan ikke gøres simplere og det er et stort plus i min bog. De andre fonde er i nogen grad et taktisk bet på et bestemt filter lagt ovenpå verdensindekset, det er jeg ikke umiddelbart interesseret i. Jeg vil bare gerne eksponeres mod markedet bred og billigt, ikke ud fra en bestemt tese om udvikling i en særlig retning.

     /Sune

  1. Forskellen er klart fokus for fonden, altså det form for filter der lægges ovenpå et verdensindeks.

   – DJSI har fokus på bæredygtighed
   – Glob. aktier. min. risk har fokus på lav volatilitet

   /Sune

 2. Hej Sune

  Vil Nordnet’ nye fond – Nordnet Indeksfond Global, der følger MSCI World Index med årlige omkostninger på 0,3% ikke være mere attraktiv end Sparindex Globale Aktier?

  Mvh. Ole 🙂

  1. Hej Ole,

   Det synes jeg bestemt ikke. Omkostningerne er lave ja, men:

   – Den beskattes som kapitalindkomst, hvis den bruges i depot for frie midler
   – Den er syntetisk, hvilket betyder, at fonden ikke nødvendigvis ejer aktierne, men bruger instrumenter der tracker værdien
   – Den er lagerbeskattet

   Alle tre ting er noget, jeg ikke ønsker. Jeg kan ikke se, hvad den nye fond skulle kunne, som man ikke kan få med en ETF. De er oven i købet billigere.

   /Sune

  1. Hej Tobias,

   Der er tale om aktive fonde og derfor har det ingen interesse. Fonden du linker til består af andre Sparindex fonde og ETFer, så ville jeg da hellere bare købe ETFerne selv og spare en masse omkostninger eller bruge en af de blandede fonde fra Sparindex.

   /Sune

   1. Tak for svar Sune- jeg synes det er svært at finde rundt i, så det er lækkert at du smider de her forskellige blog indlæg op og gør det mere tydeligt for os andre 😀

    God dag
    Tobias

 3. Søren Østergaard

  Hej Sune

  Kan nedenstående bruges, hvis min søn under 18 år gerne vil starte en månedsopsparing og gøre brug af sit personfradrag? Hvis ikke har du andre bud, hvor du er eksponeret på samme måde og ikke skal bøvle med skat fra en udenlandsk fond/eft?

  https://www.frinans.dk/sparindex-globale-aktier/

  Mvh

  Søren

  1. Hej Søren,

   Det ved jeg ikke. Jeg ved ikke ret meget om beskatning for personer under 18. Har du prøvet at skrive til Sparindex?

   /Sune

 4. Peter Vestergaard

  Hej Sune
  Du virker meget overbevist om at Sparindex Globale Aktier er den bedste investering for dig. Hvorfor vælger du ikke fx Danske Invest Global Indeks, klasse DKK d, der, som jeg læser det har flere fordele; lavere ÅOP, lavere ind- og udtrædelsesomkostninger?

  Jeg kan se at den også følger et MSCI index, der vist ikke tager emerging markets med, men det er vist også det hele

  Er der noget jeg har overset?

  Venlig hilsen
  Peter

  1. Hej Peter,

   Nej du har ikke overset noget, den følger kun de “udviklede” lande og er derfor ikke sådan rigtig global. Jeg ønsker en fond, der følger ACWI, altså hele verden, det er der kun én dansk fond, der gør, derfor investerer jeg i dén.

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.