Sparindex Emerging Markets

Dagens indlæg skal handle om en fond jeg selv tidligere har investeret i, det gælder Sparindex Emerging Markets.

Dagens indlæg skal handle om en fond jeg selv tidligere har investeret i, det gælder Sparindex Emerging Markets.

Sparindex Emerging Markets er en dansk passiv fond, der investerer efter indekset MSCI Emerging Markets Index. Indekset består af fremvoksende markedet ude i verden og er forbundet med relativt stor risiko, stor volatilitet og derfor stort afkastpotentiale. Fonden bør ikke stå alene i en diversificeret investeringsportefølje.

Dagens hovedperson er nok ikke en fond, der kan stå alene i en simpel investeringsportefølje, men den kan være en del af en portefølje.

Reklame

Indekset

Som det næsten fremgår af navnet for fonden, så har vi at gøre med en passiv fond, der investerer ude i den store verden, nærmere betegnet de fremvoksende markeder.

Det indeks, benchmark, fonden søger at spejle er MSCI Emerging Market.

Det er et indeks, der er temmelig volatilt sammenlignet med forskellige typer af verdensindekset:

Sparindex Emerging Markets graf

Det fremgår også ret tydeligt af dokumentet Central Investorinformation, at der er tale om en fond med relativt høj risiko:

Sparindex Emerging Markets risiko

Det vil altid være tilfældet med en fond, der kun består af aktier, men risikoen skrues lige yderligere i vejret, da det kun er virksomheder ude i de fremvoksende markeder.

Indhold

I inforarket indgår information om indholdet i fonden:

Sparindex Emerging Markets aktier

I øverste del af midten kan vi se, at der hovedsageligt er tale om gigantiske virksomheder, en del store virksomheder, nogle mellemstore og enkelte små.

Nederst til venstre kan vi se top 10 aktier, hvoraf den største position er Alibaba, hvor et lille ikon fortæller os, at der er tale om en aktie der kategoriseres som cyklisk forbrug.

I midten nederst kan vi se sektorfordelingen, som er overvejende cyklisk og følsom, hvilket bidrager til den større volatilitet.

Helt til højre fremgår den geografiske fordeling, hvor det er tydeligt, at vi har at gøre med emerging markets økonomier.

Ydermere er det muligt at se, at fonden i alt indeholder 339 aktier.

Omkostninger

Noget af det der har størst indflydelse på det fremtidige afkast, er omkostninger. Derfor er det selvfølgelig vigtigt at holde dem lave, hvilket i nogen grad næsten automatisk er gjort ved, at fonden er passiv.

Der er dog lige det med emerging markets, at investering dér er lidt dyrere at foretage, end når det gælder den vestlige verden. Det er i hvert fald den gængse forklaring. Omkostningerne er derfor en kende højere, end med andre danske passive fonde, der eksempelvis investerer i et verdensindeks, som Sparindex Globale Aktier gør.

Skal det gøres simpelt, så skal du som investor nøjes med at koncentrere dig om ét tal, når det kommer til omkostninger. Det er ÅOP, årlige omkostninger i procent. De fremgår nederst af infoarket blandt flere andre tal:

Sparindex Emerging Markets omkostninger
  • ÅOP for fonden: 0.82%

Yderligere kan fonden købes igennem Nordnets månedsopsparing, hvor det er muligt helt at spare kurtagen væk og automatisere Dollar Cost Average købsmetoden.

Reklame

GIF EN 300x250

12 thoughts on “Sparindex Emerging Markets”

  1. Per Nielsen

    Tak for gode opslag!

    Hvordan betales omkostningerne egentlig i en indexfond?

    Er de indeholdt i kursværdien eller kommer der en regning i en eller anden form, som skal dækkes med kontanter/frasalg?

  2. Du skriver at du bruger Emerging Markets som et supplement til Globale Aktier min risk.
    Hvordan er din relative fordeling mellem de to?

  3. Hej Sune. Ved du hvordan fortjeneste ved salg opgøres? Hvis jeg fx køber en aktie til kurs 1 i år 0 og en nye aktie til kurs 2 i år 1, og så sælger 1 aktie i år 2 til kurs 3, kan min fortjeneste jo både opøres til 1 eller 2 – alt afhængig hvilken af mine to aktier, man tager udgangspunkt i. Dermed kan beskatningen også variere. Ved du, om der er nogle principper for dette? Antages der fx at man altid sælger sine ældste aktier?

    Håber det giver meningen – tak 🙂

    Vh Johan

    1. Hej,

      Det opgøres som gennemsnit af prisen købt. har du købt til 1 og 3, så er din gennemsnitspris 2. Sælger du en til 3, er fortjenesten 3-2 = 1.

      /Sune

  4. Hej 🙂
    Tak for den interessante gennemgang.
    Jeg har på fornemmelsen at der kommer flere gennemgange af fonde 😉 Kunne du ikke komme ind på ETF’ere på et tidspunkt ? Altså hvordan man i Danmark kan bruge dem på en simpel måde i forbindelse med skat og lignende praktiske ting.

  5. Hej Sune, tak for din simpel forklaring og kritisk tilgang til passiv investering. Kan se du ikke har emerging markets ind på shareville, men stabile obligationer og globale aktier, til at supplere globale aktier min risk. Vil du sige nogle ord om hvorfor du har rebalanceret på denne måde? 🙂

    Vh Jonathan

  6. Hej Sune,

    Tak for indlægget.

    Hvordan står der til med at “komme ud af” sådan en fond som denne? Kan du give et ca. beløb for, hvornår at man ikke bare lige kan komme ud af investeringen, hvis man skulle ønske dette på et tidspunkt? Jeg er klar over at man kan tjekke fondens markedsværdi, men jeg er ikke så skarp i at tjekke daglige handler, mm. (ved ikke hvad der er relevant at kigge på). Min frygt er blot at jeg anvender månedsopsparingen via en lang årrække og derefter ikke kan realisere værdien til kontant, hvad tænker du om dette?

    Mange tak og god dag.

    /Carsten

    1. Hej Carsten,

      Når ikke hele verden er ved at falde fra hinanden, er danske fonde meget likvide, fordi investeringsforeningerne har aftaler med banker, der er market makers. For Sparindex er det Jyske Bank pt., men mon ikke Nykredit tager over på et tidspunkt. Det betyder i praksis, at de hele tiden har både købs- og salgsordre i markedet og således er der “altid” likviditet. Altid kommer lige i “” fordi det kræver, at indre værdi kan udregnes og i øjeblikket med de ekstreme udsving, er det svært. Jeg kan ikke give dig et beløb, jeg ville ikke vide, hvordan jeg skulle udregne det, men det må være temmelig højt.

      /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.