Sparindex Emerging Markets

Dagens indlæg skal handle om en fond jeg selv tidligere har investeret i, det gælder Sparindex Emerging Markets.

Sparindex Emerging Markets opsummering

Links

Herunder finder du links til to simple og overskuelige dokumenter om fonden:

Investeringsforeningen bag

Bag fonden står Sparindex, som er en selvstændig enhed af Sparinvest. Sparindex er en investeringsforening der tilbyder investering i en række passive fonde og en af disse er altså Sparindex emerging markets. Sparindex er klart den investeringsforening med flest forskellige passive fonde.

Indeks og indhold

Det indeks, benchmark, fonden søger at spejle er MSCI Emerging Market

Det er et indeks der er temmelig volatilt sammenlignet med forskellige typer af verdensindekset:

Sparindex Emerging Markets graf

I inforarket indgår også information om indholdet i fonden:

Sparindex Emerging Markets aktier

I øverste del af midten kan vi se, at der hovedsageligt er tale om gigantiske virksomheder, en del store virksomheder, nogle mellemstore og enkelte små. Nederst til venstre kan vi se top 10 aktier, hvoraf den største position er Alibaba, hvor et lille ikon fortæller os, at der er tale om en aktie der kategoriseres som cyklisk forbrug. I midten nederst kan vi se sektorfordelingen, som er overvejende cyklisk og følsom, hvilket bidrager til den større volatilitet. Helt til højre fremgår den geografiske fordeling, hvor det er tydeligt, at vi har at gøre med emerging markets økonomier.

Ydermere er det muligt at se, at fonden i alt indeholder 339 aktier.

Beskatning

I indlægget her ser vi på beskatningen ved frie midler.

Frie midler er betegnelsen betegnelsen for et investeringsdepot, hvor der er betalt skat af indbetalingen til depotet. Det er med andre ord din lønindkomst efter skat.

Fonden er udbyttebetalende, hvilket betyder, at den beskattes som følger:

 • Aktieindkomst
 • Realisationsprincippet

Skattesatser aktieindkomst (2020)

 • < 55.300 kr. årligt beskattes med 27%
 • > 55.300 kr. årligt beskattes med 42%

Husk: Grænserne er det dobbelte for ægtefæller.

Her skal du betale skat af udbetalt udbytte og fortjeneste ved salg. Sælger du med tab, kan det trækkes fra i anden aktieindkomst.


Reklame

NORD.investments

Er du mere til, at andre gør-det-for-dig end, at du gør-det-selv, når det kommer til investeringer, så er NORD.investments løsningen for dig.


Omkostninger

Der findes tre omkostninger, du skal holde dig for øje ved investering i en fond:

 • Depotomkostninger
 • Handelsomkostninger
 • Løbende omkostninger 

Depotomkostninger har intet med fonden at gøre, men hvad det koster dig at have et depot hos en bank eller børshandler. 

Handelsomkostninger består i princippet af tre ting:

 • Kurtage
 • Engangsomkostninger
 • Valutaveksling

Kurtagen bestemmes af handelsplatformen og har derfor intet med fonden at gøre. Valutaveksling er omkostningerne forbundet med at købe et aktiv i en anden valuta og da fonden her er dansk og kommer du fra Danmark, er det også irrelevant. Det efterlader engangsomkostningerne. Læs mere om dem i indlægget omkostninger.

 • Maks. emissionstillæg 0,59%
 • Maks. indløsningsfradrag 0,55%
 • Årlig omk. i pct. (ÅOP) 0,82%
 • Indirekte handelsomkostninger 0,00%
 • Seneste adm. omk. 0,67%
 • Løbende administrationsomk.(CI) 0,65%

Det bliver hurtigt meget teknisk og en øvelse i at have tilstrækkelig rygdækning for investeringsforeningen. Når jeg alligevel dykker lidt ned i det, så er det for, at du kan få en lidt bedre forståelse og bredere viden om, hvad det er du køber. 

Skal det gøres simpelt, så skal du som investor i en fond blot koncentrere dig om ét tal, ÅOP.

ÅOP for fonden: 0.82%

Kort opsummering

Hvorfor investererede jeg i fonden

Jeg tænker, at det vil være god stil lige at sætte et par ord på, hvorfor jeg selv investerede i fonden.

Som jeg beskriver med simpel investering, er det alt rigeligt, at benytte en enkelt global fond for at få eksponering mod aktiemarkedet. Da jeg begyndte at investere, var der ikke ret mange andre muligheder end Sparindex Globale Aktier Minimum Risiko, hvis jeg ønskede at benytte en passiv fond med et globalt fokus. Dog ønsker jeg også eksponering mod større dele af verden, ACWI fremfor bare World, og derfor supplerede jeg med fonden Sparindex Emerging markets. På denne måde kombinerede jeg to fonde for at få et mere globalt fokus end med blot Sparindex globale aktier minimum risiko.

Fonden er tilgængelig for handel igennem månedsopsparingen hos Nordnet og jeg slap derfor for at skulle betale kurtage ved køb.

I dag er jeg skiftet til at bruge Sparindex Globale Aktier, som desværre ikke er tilgængelig igennem månedsopsparingen. Den fond dækker MSCI ACWI IMI, hvilket er et meget bred global indeks.

Hvordan købes fonden

Fonden er tilgængelig for handel hos en bank eller en børshandler som Nordnet. Jeg har ikke hørt om en dansk bank, hvor det ikke skulle være muligt at købe fonden. Det kræver, at du åbner et investeringsdepot og køber investeringsbeviser i fonden derigennem.

En anden metode er at oprette et investeringsdepot igennem sparindex.dk. De samarbejder med Saxo Bank, så i praksis bliver dit investeringsdepot oprettet hos Saxo Bank, men du kan tilgå det igennem sparindex.dk. Ulempen er, at du kun kan investere i fonde fra Sparindex.


Det læser andre lige nu

Portefølje - Hvad er det?
Madbudgettet
Sparindex DJSI
Måneden der gik juni 2020
Passive fonde - Se de bedste passive fonde her
Sparindex Globale Aktier
Dollar Cost Average
Emissioner og tegningsretter

12 tanker om “Sparindex Emerging Markets”

 1. Tak for gode opslag!

  Hvordan betales omkostningerne egentlig i en indexfond?

  Er de indeholdt i kursværdien eller kommer der en regning i en eller anden form, som skal dækkes med kontanter/frasalg?

 2. Du skriver at du bruger Emerging Markets som et supplement til Globale Aktier min risk.
  Hvordan er din relative fordeling mellem de to?

 3. Hej Sune. Ved du hvordan fortjeneste ved salg opgøres? Hvis jeg fx køber en aktie til kurs 1 i år 0 og en nye aktie til kurs 2 i år 1, og så sælger 1 aktie i år 2 til kurs 3, kan min fortjeneste jo både opøres til 1 eller 2 – alt afhængig hvilken af mine to aktier, man tager udgangspunkt i. Dermed kan beskatningen også variere. Ved du, om der er nogle principper for dette? Antages der fx at man altid sælger sine ældste aktier?

  Håber det giver meningen – tak 🙂

  Vh Johan

  1. Hej,

   Det opgøres som gennemsnit af prisen købt. har du købt til 1 og 3, så er din gennemsnitspris 2. Sælger du en til 3, er fortjenesten 3-2 = 1.

   /Sune

 4. Hej 🙂
  Tak for den interessante gennemgang.
  Jeg har på fornemmelsen at der kommer flere gennemgange af fonde 😉 Kunne du ikke komme ind på ETF’ere på et tidspunkt ? Altså hvordan man i Danmark kan bruge dem på en simpel måde i forbindelse med skat og lignende praktiske ting.

 5. Hej Sune, tak for din simpel forklaring og kritisk tilgang til passiv investering. Kan se du ikke har emerging markets ind på shareville, men stabile obligationer og globale aktier, til at supplere globale aktier min risk. Vil du sige nogle ord om hvorfor du har rebalanceret på denne måde? 🙂

  Vh Jonathan

 6. Hej Sune,

  Tak for indlægget.

  Hvordan står der til med at “komme ud af” sådan en fond som denne? Kan du give et ca. beløb for, hvornår at man ikke bare lige kan komme ud af investeringen, hvis man skulle ønske dette på et tidspunkt? Jeg er klar over at man kan tjekke fondens markedsværdi, men jeg er ikke så skarp i at tjekke daglige handler, mm. (ved ikke hvad der er relevant at kigge på). Min frygt er blot at jeg anvender månedsopsparingen via en lang årrække og derefter ikke kan realisere værdien til kontant, hvad tænker du om dette?

  Mange tak og god dag.

  /Carsten

  1. Hej Carsten,

   Når ikke hele verden er ved at falde fra hinanden, er danske fonde meget likvide, fordi investeringsforeningerne har aftaler med banker, der er market makers. For Sparindex er det Jyske Bank pt., men mon ikke Nykredit tager over på et tidspunkt. Det betyder i praksis, at de hele tiden har både købs- og salgsordre i markedet og således er der “altid” likviditet. Altid kommer lige i “” fordi det kræver, at indre værdi kan udregnes og i øjeblikket med de ekstreme udsving, er det svært. Jeg kan ikke give dig et beløb, jeg ville ikke vide, hvordan jeg skulle udregne det, men det må være temmelig højt.

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.