Måneden der gik oktober 2019

Det er d. 1. og dermed tid til en opdatering. Læs med og find ud af, hvordan det går med frinanserne i denne månedsopdatering nr. 40.

Oktober

Det har været en ret standard måned. I regi af Frinans har jeg hjulpet en studerende med et bachelorprojekt, i form af et interview til en podcast. Det er ikke første gang, at mit projekt har været genstand for en eksamen og har jeg mulighed for det, så hjælper jeg altid studerende. Det er lidt et princip. Jeg kan godt selv huske, hvor meget det betød, når nogle ville hjælpe med empiri til et projekt, så jeg gør, hvad jeg kan på den front. Synes de, at min historie er blevet fortalt, så hjælper jeg med at finde en anden “case”.

Ellers har vi været lidt i sommerhus, tænkt lidt over, hvordan vi i praksis skal indrette vores økonomi som ægtefolk, vi har ikke fundet formlen endnu og jeg har fået skrevet lidt flere blogindlæg end jeg plejer.

Jeg har deltaget i en workshop, som intet havde med frinans at gøre, men gik på at designe dashboards. Det fik mig til at tænke over en videreudvikling af FIRE-månedsrapporten til et lidt andet format. I dagens indlæg vil jeg bruge nogle af de elementer, jeg har kig på.

Derudover skriver jeg på en ny og forbedret udgave af min bog Simpel investering og jeg er også igang med udgivelse nr. 2, der går under arbejdstitlen økonomisk uafhængig. Det kommer der mere om snart.

Blogindlæg udgivet

Net WorthOvenover ses en af de ting jeg roder med til et dashboard. Det viser samlet net worth og udviklingen siden sidste måned.

Det har været en ret normal måned i forhold til frinanserne. Aktiemarkedet er gået lidt sidelæns, obligationer giver ikke ret meget afkast, crowdlending går rigtig fint, guld og sølv er gået lidt sidelæns, men dog mest ned og Bitcoin er faldet/steget og alt der i mellem den seneste måneds tid.

Handler

Igennem månedsopsparingen har jeg købt:

Så alt er som det plejer i forhold til simpel investering, køb det samme hver måned. Se evt. den korte opskrift på simpel investering for inspiration:

Derudover har jeg investeret yderligere i crowdlening, sparet en pæn del op og købt lidt bitcoins.


Her kan du se, hvad min samlede portefølje består af i to overordnede blokke, investering og opsparing.

Investeringsdelen

Opsparingsrate

Det blev til en rigtig fin opsparingsrate denne måned. som det fremgår af billedet ovenover lød den på 55%. Det er meget tæt på mit gennemsnit, som er 56%, men der er også noget indtægt fra frinans.dk, jeg ikke har talt med.

Månedens anbefalinger

Fear the boom and bust: Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg også går temmelig meget op i både penge og økonomi på et mere teoretisk plan. Econ stories har tidligere lavet en ret fed rap battle imellem Keynes og Hayek. Der er faktisk utroligt meget lærdom pakket ind i denne video. Stort set alle nationaer, stater og centralbanker løber i dag Keynes ærinde med at forsøge at kontrollere økonomien og kunstigt hæve efterspørgslen. Det er jeg imod, jeg er langt mere på Hayeks hold, den østrigske skole.Du kan finde mere fra Econstories her.

Sjov sidenote. Jeg har fået nye briller og da jeg så videoen igennem lagde jeg mærke til, at de minder virkelig meget om Hayeks 🙂

Fight of the Century: Keynes vs. Hayek – Economics Rap Battle Round Two:The March og History: Mises vs. Marx: På baggrund af succesen fra Fear the Boom and Bust blev en indsamling startet til endnu et økonomisk rap-battle imellem Mises og Marx. Hvis man godt må have helte som voksen, så er Mises en af mine.Du kan læse yderligere her,.

Hvordan er din måned gået?Reklame

12 kommentarer til “Måneden der gik oktober 2019”

 1. Hej Sune!
  Rigtig spændende at følge med på din rejse! Jeg har selv nogle penge til overs hver måned – og har fået inspiration fra denne blog til at opspare endnu mere.

  Jeg har læst at du investere gennem Nordnets månedsplatform og her har jeg to spørgsmål:
  1. Er der kommet styr på fejlen således købskursen ikke er urealistisk høj?
  2. Hvad sker der med Sparindeks investeringerne såfremt markedet falder? Bibeholder de deres beholdning eller sælger de ud og køber op ved en lavere kurs?

  Jeg håber du kan hjælpe og glæder mig til at læse dine fremtidige indlæg.

  1. Hej Kristoffer

   Tak for de pæne ord! Det glæder mig, at du får noget ud af at følge med.

   1. Mig bekendt er der ikke en fejl. Jeg har oplevet en enkelt måned, at Nordnet ikke var så gode til at få købt jævnt op, således, at købskursen nok var lige i overkanten, men efterfølgende lavede de faktisk handlen om, så prisen blev presset ned. At det er sket én, gang tolker jeg ikke som en fejl. Men det er selvfølgelig en risiko ved at benytte månedsopsparingen.

   2. Ja og nej eller ingen af delene 🙂 de forsøger at tracke et indeks bedst muligt. Der sker naturligvis hele tiden forskydninger de forskellige aktier imellem og derfor køber og sælger de, for således at replikere indekset bedst muligt. Men det er klart, at falder aktierne i værdi, så falder værdien af et bevis i fonden også.
   Har du brug for en præcis forklaring på, hvordan de forvalter fondene, så er du nok nødt til at spørge dem 🙂 jeg har efterhånden sendt en del spørgsmål deres vej og de er altid meget flinke til at svare.

   /Sune

  2. Hej Sune

   Hvordan er fordelingen af dine aktier i procent ift.

   INDEX Globale Aktier Min. Risiko
   INDEX Emerging Markets
   Sparindex Stabile Obligationer

   Den obligation som du også har, er det også en, du kan anbefale?

   1. Hej Johan

    INDEX Globale Aktier Min. Risiko 69%
    INDEX Emerging Markets 9 %
    Sparindex Stabile Obligationer 22%

    Jeg vil helst ikke direkte anbefale specifikke fonde, det synes jeg kan være en smule problematisk i forhold til min troværdighed. Jeg vil anbefale, at man bruger en passiv fond til obligationer og da listen af danske fonde er meget kort, så giver muligheden næsten sig selv 🙂

    /Sune

    1. Okay, tak for hjælpen. Er nybegynder så det er dejligt at kunne læne sig lidt op ad nogle med erfaring ??

  1. Hej Jane,

   Det bliver det også, men jeg tænker mere i forhold til, hvordan vi rent teknisk har tænkt os gøre. Bank, antal konti osv.

   /Sune

   1. Ah, det giver fint mening 🙂 Vi har egne konti med “lommepenge”, en fælles budget/opsparingskonto og en fælles handlekonto. Kh jane

    1. Hej Jane,

     Ja det er noget af det samme vi tænker i. Jeg synes man bør have en lommepengekonto selv, hvor den anden ikke kan blande sig, Mest for Katrines skyld 🙂 Alle ved jo mere eller mindre, hvordan jeg bruger mine penge 🙂

     /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.