Måneden der gik september 2019

Det er igen blevet d. 1. og det betyder en frinans opdatering. Vi er nået til nummer 39 i rækken.

September

September har været en relativt rolig måned på hjemmefronten. Jeg er så småt ved at vende mig til, at jeg nu bor i København. Århus er hyggelig og København er spændende, men ultimativt vil jeg helst på et bjerg ude midt i en skov, så vi får se, hvilket kompromis vi får fundet engang på sigt, når vi sandsynligvis køber en bolig. Foreløbigt holder vi til i hovedstaden.

Centralbankerne opfører sig lige så grotesk og vanvittigt, som man kunne forvente og det bruger jeg også en del tid på at gruble over. De har efterhånden smadret obligationsmarkedet og det må betyde, at der derved opbygger sig en pæn stor risiko i aktier, fordi det er der, investorerne søger hen for at få et afkast. Objektivt set er det alt sammen ret spændende, når man som jeg interesserer sig for penge og økonomi på et teoretisk plan, men det er også temmelig skræmmende, da konsekvenserne af det vanvid der foregår, er svære at gennemskue og kan komme til at påvirke rigtig mange mennesker. Mere om det lige om lidt.

Blogindlæg udgivet

 • Min nye reelle timeløn

Frinanserne

Jeg fortsætter med at spare en del op i stedet for at kaste alt overskydende i investeringer. Dels er jeg temmelig usikker på økonomien generelt, da centralbankerne har valgt at skrue endnu mere op for seddelpresserne og dels ønsker jeg en pæn stor opsparing, da vi så vil kunne købe et hus inden for en overskuelig fremtid uden at skulle tage et banklån.

Herudover overvejer jeg også, om det fortsat giver mening at have obligationer i porteføljen, når nu renten bliver manipuleret endnu længere ned og obligationsforeningen dermed muligvis vil give et negativt afkast. Som altid træffer jeg sjældent hurtigt og overilede beslutninger, så jeg overvejer lidt længere.

Hmm… ja her er mit egentlige problem i forhold til at træffe en beslutning. Vælger jeg at tage obligationer ud af min portefølje, siger jeg i praksis, at jeg ved noget om fremtiden, nemlig, hvilken vej tingene går. Alt forskning siger jo, at det ikke giver mening at prøve at forudse fremtiden, men mine tanker går på, om det mon også gælder i en tid, hvor markedet er så ekstremt manipuleret som det er. Manipuleret skal forstås som, at renterne holdes kunstigt nede, endda så ekstremt, at låntager får penge for at optage et lån hos långiver. Logisk giver det ingen mening og kan kun forekomme, fordi markedet er manipuleret politisk og af centralbankerne. Store spillere, såsom pensionskasser er nødt til at have obligationer, også selvom de giver minus. Det er man dog ikke tvunget til som privatinvestor og derfor overvejer jeg at sælge obligationerne og blot spare pengene op på en konto i stedet.

Så er der måske nogle der tænker, om ikke det giver mere mening at investere dem andetsteds. Det er et godt spørgsmål, men handler mindre om afkast og mere om risikohåndtering. Tager jeg penge ud af obligationsmarkedet og sætter dem over i et mere risikofyldt aktiv, så piller jeg ret meget ved min risikoprofil og det er jeg egentlig ikke interesseret i. Står de på en bankkonto, er de garanteret af staten, så længe den samlede værdi på kontoen er under 750.000 kr. Og så meget opsparing har jeg trods alt ikke endnu.

Obligationer er i det hele taget blevet et mærkeligt aktiv, fordi de stadig er langt mindre volatile end aktier og dermed kan udfylde en rolle som stabiliserende faktor i en portefølje, men nu giver de fleste af dem så til gengæld et stabilt minus-afkast, hvilket jo ikke er brugbart som investor. Gad vide, hvor mange år frem centralbankerne har smadret hele obligationsmarkedet.

Det var en del om mine bekymringer om obligationer, centralbanker og des lige. Men det her er en månedsrapport og derfor skal vi også se se nærmere på selve frinanserne:Handler

Igennem månedsopsparingen har jeg købt:

Samlet portefølje

Her kan du se, hvad min samlede portefølje består af i to overordnede blokke, investering og opsparing.

Investeringsdelen

Opsparingsrate

Sidste måned bød på en af de højeste opsparingsrater og det er selvfølgelig svært at toppe. Denne måned blev opsparingsraten: 55%

Månedens anbefaling

Passion er svært overdrevet som parameter for lykke eller tilfredshed med noget. Det har jeg længe ment, men på det sidste er jeg dykket mere ned i emnet. Det kommer der nok mere om på et tidspunkt, men denne video er rigtig god i forhold hertil:Global Rich List: Er en ret sjov lille service til at sætte tingene i perspektiv. Som de selv skriver:

“Didn’t make it onto the yearly roll call of the mega-wealthy? Now’s your chance to find out where you actually sit in comparison to the rest of the world.”

Man kan simpelthen indtaste ens indkomst eller værdier og se, hvor højt på ranglisten man ligger i verden. Det kan ikke komme som nogen overraskelse, at man ligger ret højt, bare ved at være dansker. Det er sundt at få sat tingene i perspektiv, det kan jeg kun anbefale.

Hvordan er din måned gået?Reklame

6 kommentarer til “Måneden der gik september 2019”

 1. Hej Sune
  Du skriver, at du sparer 55% op denne måned, men hvad inkluderer det? Er det f.eks. inklusiv “tvungen” pension? Må man høre, hvor meget de 55% ca er i kroner(fair nok, hvis det er privat, jeg vil bare gerne kunne sammenligne med min egen økonomi)? Jeg har nemlig selv tvungen” pension på 16,8% og tænker, at det bør vel tælle med.
  Jeg sætter selv ca 7500 kr af pr måned, plus pension.
  På forhånd tak for, at jeg må følge din rejse 🙂

  1. Hej Aage,

   Det er eksklusiv pension. Så det er ren og skær opsparing og investering som procentdel af min udbetalte løn. Jeg har omkring 26.000 udbetalt, så må du selv regne på beløbet investeret 🙂

   /Sune

 2. Hej Sune

  Har du overvejet et blogindlæg omkring det at bo i København? Kunne godt tænke mig at høre, hvilken løsning du har fundet og om dine boligudgifter er steget væsentligt ift. at bo i Aarhus.

  Nu kan jeg godt se du skriver i dette blogindlæg at du sparer op til hus, men har du overvejet at købe lejlighed i København?

  1. Hej,

   Det har jeg da overvejet, men er ikke rigtig nået til det endnu. Det er markant dyrere, end den lejlighed vi boede i før.

   Jeg er ikke helt afvisende overfor køb af lejlighed, men umiddelbart er svaret nej. Det er sindssygt dyrt at købe en lejlighed i København og jeg synes ikke man får ret meget for pengene. I det hele taget vil jeg langt hellere bo mindre tæt og med mere plads til naboerne og det hænger ikke umiddelbart sammen med at bo i en lejlighed.

   /Sune

 3. Hej Sune,

  Tusinde tak for en letforståelig side om investering, den er meget inspirerende.

  Du er ret klar om investering vs spekulering, men det er her jeg bliver i tvivl om hvad jeg selv burde gøre ift. min opsparing.

  Jeg er studerende 2,5 år endnu, men har ca. 350.000 kr. i opsparing. Det er muligt jeg skal bruge pengene fx en udbetaling til en andelsbolig inden for de næste par år, men jeg ved det ikke. Pt. står de til 0,7% i rente på en bankkonto.

  Hvad ville du have af overvejelser i forhold de penge? Jeg ved godt du ikke må komme med direkte vejledning, men jeg ville være taknemmelig for et par generelle forslag til hvad jeg kunne overveje.

  1. Hej Jeanette,

   Alt under 3 år er spekulation, 3-5 år ligger i grænselandet og derover kan der være tale om investering. Overvejer du at skulle bruge pengene på den anden side af studiet, så ville jeg overveje mest i retning af at lade dem stå 🙂

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.