Økonomisk uafhængighed som selvstændig

Økonomisk uafhængighed som selvstændig Frinans

Økonomisk uafhængighed som selvstændig er at kombinere aktiv indtjening med passiv indtægt, for at opnå et liv med meget mere frihed.

🔥 Økonomisk uafhængig

Læser du med her, så ved du, at jeg jagter økonomisk uafhængighed. Men tillad mig lige at uddybe den del lidt.

I FIRE-miljøet generelt går folk virkelig meget op i, at bogstavskombinationen skal afspejle dem og deres mål meget præcist. Eksempelvis hører jeg meget ofte, at folk ønsker at opnå FI, men ikke nødvendigvis RE-delen.

Sådan tænker jeg slet ikke på konceptet. For mig er det en overskrift for en bevægelse, et mindset og en livsanskuelse.

Jeg er bedøvende ligeglad med, om folk følger FIRE for i traditionel forstand at gå på pension og ikke arbejde eller om de bare ønsker mere frihed.

For mig at se er det alt sammen under den samme paraply, den samme overskrift.

De små nuancer er ikke super vigtige.

Men alligevel.

Økonomisk uafhængighed som selvstændig kræver lidt mere information.

🕊 Økonomisk friere

Når det så er sagt, så lad os lige skitsere to overordnede strategier, inden vi dykker ned i selve Frinans som virksomhed.

 • FIRE vs. FI

Skal vi kridte banen helt tydeligt op, så ser jeg to grundlæggende strategier i forhold til FIRE.

Den ene går på at opnå total økonomisk uafhængighed.

 • FIRE.

Det vil sige muligheden for at kvitte ens job og ikke have anden indtægt, end passive indtægtskilder a la simpel investering. Vi kender alle sammen 4% reglen og hvordan vi i grove træk kan regne os frem til, hvad det vil kræve for en størrelse portefølje.

Der er en del, der betvivler, hvorvidt det kan lade sig gøre i Danmark. Jeg er ikke en af dem. Jeg tror godt på, at det kan lade sig gøre, men det kommer til at tage noget tid.

Økonomisk uafhængighed som selvstændig FIRE er et marathon

Der er i dén grad tale om et marathon, der skal løbes på den helt disciplinerede facon.

🚀 Økonomisk frihed

Den anden mulighed er at opnå mere økonomisk frihed.

Økonomisk uafhængighed som selvstændig.

 • FI

Det er ikke en total afkobling fra det at have en aktiv indtægt. Det er nærmere en kombination af en aktiv indtægt og en passiv indtægt. Uafhængighedelementet består i ikke at være tvunget til at have et standard fuldtidsarbejde.

Kan du sige op, hvis livet på arbejdspladsen gør dig miserabel? Så er du i nogen grad uafhængig.

Kan du klare dig med et deltidsarbejde, sæsonarbejde eller med at arbejde i perioder af dit liv? Så er du i nogen grad uafhængig.

Og her kommer så mit take på en løsning.

Kan du oparbejde en selvstændig virksomhed ved siden af dit arbejde, så kan du på et tidspunkt leve af en kombination at være selvstændig og passiv indtægt.

 • Det er det, jeg prøver at gøre med Frinans.

Jeg går derfor ikke umiddelbart efter den totale økonomiske uafhængighed, men en kombination af en selvstændig virksomhed og investering.

Aktiv og passiv indtægt.

Jeg håber og tror på, at det kan forkorte den tid, jeg er nødt til at have et mere traditionelt 8-16 arbejde.

Men lad os blive lidt klogere på, hvor jeg arbejder på, at indtægten som selvstændig skal komme fra.

🏃‍♂️ Den selvstændige indtægt

Mit mål er altså at opbygge en virksomhed, som skal udgøre en del af den indkomst, jeg skal kunne leve af og bidrage med til husstandens samlede behov.

Den virksomhed er Frinans.

Men, hvor skal indtægten så komme fra? Det er et rigtig godt spørgsmål og pt. ser verden i den henseende sådan her ud.

Indtægtskilder:

 • Blog
 • YouTube
 • Freelance
 • “Forfatter”

✍️ Blogger

Indtjeningen på bloggen består af flere forskellige dele.

 • Reklameindtægt fra adsense
 • Sponserede indlæg
 • Linkbuilding
 • Affiliatelinks

Adsense er reklamer fra Google. Du er sandsynligvis stødt på en i starten af indlægget, da jeg har lavet en opsætning, der giver mulighed for én og kun én reklame pr. side eller indlæg.

+ en reklame i overkanten af siden på mobil, du kan skubbe væk.

Jeg ved godt, at de er mega irriterende og kan forstyrre læseoplevelsen lidt. Jeg overvejer også helt at fjerne dem. Men der er dog en indtægt derfra og indtil videre har jeg vurderet, at den vinder over brugeroplevelsen.

Det er ikke sikkert, at det bliver ved med at være på den måde.

Ind i mellem udgiver jeg sponserede indlæg. Det kan både være mig, der skriver indlægget eller virksomheden selv. Det betaler de mig for at udgive på frinans.dk.

Linkbuilding er i samme kategori. Et sponseret indlæg er en måde at lave linkbuilding på. Nogle vil dog også bare gerne have et link videre til deres side eller produkt fra frinans.dk og det kan jeg også tjene lidt penge på.

Sidst, men ikke mindst, er der affiliate links.

 • Et affiliate link er et reklamelink for en tjeneste eller et produkt.

Følger mine læsere linket gemmes det i en cookie, at de kommer fra frinans.dk og så tjener jeg noget på, at de køber fra den virksomhed.

Et godt eksempel er NORD.investments.

NORD.investments

reklame

NORD.investments gør investering:

😎 Nemt,
🤑 Billigt &
🔐 Sikkert

Start med en gratis investeringsplan og lær din risikoprofil at kende.

NORD.investments har en nem og god app

Det var sådan den korte version af affiliate marketing.

🤳 YouTuber

YouTube er indtil videre ret ligetil.

 • Reklamer

Der er lidt forskellige reklamer der kan vises i form af en reklamevideo inden, under eller efter en video jeg har lavet. Der kan også være bannerreklamer i bunden af en video eller i forbindelse med en liste over andre videoer.

En anden måde at tjene penge på YouTube er med decideret sponseret indhold. En virksomhed ønsker reklame og jeg omtaler dem i den pågældende video.

Det har jeg ikke prøvet endnu og jeg har ingen anelse om, hvorvidt det er muligt eller realistisk med det indhold jeg laver. Det må fremtiden vise, men det er ikke en prioritet lige nu.

En tredje mulighed er at lave live videoer, hvor folk så kan donere igennem en superchat, som eksempelvis gør, at deres spørgsmål bliver meget tydeligt og derfor besvaret.

Jeg har ikke prøvet at lave noget live endnu, men det ser jeg bestemt som en fremtidig mulighed. Er det noget, du godt kunne tænke dig? Så skriv det meget gerne i kommentaren.

Jeg havde overvejet at lave en række live sessioner om simpel investering.

Det er selvfølgelig også muligt at dele affiliate links i beskrivelsen til videoer, men min erfaring indtil videre er, at det bliver der ikke klikket ret meget på.

👨‍💻 Freelancearbejde

En åbenlys måde at tjene penge som selvstændig er med freelance arbejde. Hver gang det eksemplificeres, bliver det efterfulgt med noget a la “sig dit job op og tilbyd det samme som konsulent”.

Det er svært for mig at sætte ord på, hvor irriteret jeg bliver over den slags.

Det er så ukonkret og virkelighedsfjernt som noget kan blive.

Jeg laver offentlig uddannelsesadministration. Hvordan skal jeg sælge det privat, når der ikke findes private institutioner, der sælger uddannelse på et “længere videregående uddannelsesniveau”?

Så jeg har i lang tid set bort fra freelancearbejde som en mulighed for mig, fordi jeg ganske enkelt ikke har kunnet se nogle kompetencer jeg har, som kan sælges på freelance basis.

Men der tog jeg åbenbart fejl.

Jeg har nu blogget i adskillige år, blandt andet om et ret vanskeligt emne, investering.

 • Det viser sig, at de kompetencer er penge værd.

Så nu har jeg tilføjet freelancearbejde i form af blogindlæg om investering og det kommer forhåbentligt til at bidrage til drømmen om økonomisk uafhængighed som selvstændig.

📚 “Forfatter”

Jeg har udgivet en bog, det gør mig ikke til forfatter. Derfor “”.

Jeg har også startet en virksomhed, det gør mig ikke til iværksætter. Selvstændig, ja. Iværksætter, nej.

Jeg har ganske enkelt for meget respekt for den profession det er at kunne leve af at udgive bøger, til at jeg vil kalde mig selv forfatter, bare fordi jeg har udgivet en bog.

 • At udgive en bog var en personlig drøm.

En milepæl.

Økonomisk uafhængighed som selvstændig udgiv bog

Det var ikke tænkt som værende noget, jeg skulle kunne leve af.

Ikke en profession.

Kaster det lidt indtægt af sig? Ja… lidt. Derfor er det også et ben i Frinansimperiet, men det bliver ikke mit liv som “forfatter”, der kommer til at sikre mig en nævneværdig indtægt i fremtiden. Økonomisk uafhængighed som selvstændig bliver ikke opnået som forfatter.

🔮 Fremtiden

Det var 3-4 forskellige indtægtskilder i Frinansimperiet som led i planen om at blive økonomisk uafhængig som selvstændig. Jeg tjener virkelig ikke meget på min bog, så den bør nok ikke få titlen af et selvstændigt ben i imperiet.

De tre andre er gode indtægtskilder forstået på den måde, at de kan udvides og vækstes. Med to af dem er det endda grundlæggende ret simpelt.

Jo flere læsere der er på bloggen, jo flere ser reklamer, jo mere attraktivt er det at udgive sponserede indlæg og jo mere kan jeg tage for det. Det samme er tilfældet med linkbuilding. Jo flere besøgende, jo flere vil anvende mine affiliatelinks.

Lidt det samme gør sig gældende med YouTube. Faktisk er YouTube endnu simplere end det. Jo flere der ser mine videoer, jo flere reklameindtægter.

 • YouTube er en vanvittigt simpel forretningsmodel.

Freelancearbejde er lidt anderledes i den sammenhæng, fordi det ikke på samme måde kan skaleres. Til gengæld er det en potentiel rigtig god indtægtskilde, måske også lidt mere sikker, men det er stadig lidt svært at vurdere.

Derudover er det ikke utænkeligt at kunne tilføje foredrag til listen af indtægtskilder. Jeg havde faktisk et planlagt i marts eller april 2020, men det ødelagde Corona.

Økonomisk uafhængighed som selvstændig Content Creator

Dertil er der også muligheden for at tilføje kurser eller lignende, men jeg er stadig usikker på, om det giver mening for nu. Jeg tror mere på at lave indholdet gratis på bloggen og YouTube og få skaleret det mest muligt. I hvert fald for nu. Så kan det være, at kurser vil give mere mening senere hen.

Hvad tænker du om at kombinere aktiv og passiv indtægt og har du en plan for at gøre det? Skriv gerne en kommentar!


Reklame

🚀 NORD.investments – Gratis investeringsplan
🇩🇰 Nordnet – Danmarks bedste investeringsplatform
⚡️ Tjenestetorvet – Få tilbud på billig strøm
💵 Firi – Køb krypto sikkert og nemt
📱 Lebara – Mobilabonnement til 19 kr.
🤕 Undo – Billig forsikring
🛜 Fastspeed – Billigt internet
📚 Bookbeat – Billige lydbøger

Sune Frinans anbefaler

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.