Banalitet

Banalitet Frinans

I dagens indlæg skal det handle om noget, der for mange har et ilde rygte. Det skal handle om banalitet.

Hvad er banalitet

Skal vi ikke starte med simpelthen lige at ty til Den Danske Ordbog og få styr på begrebet her. 

Den Danske ordbog om ordet banal: enkel, simpel; hverdagsagtig især om noget der er kedeligt eller uoriginalt

Når det gælder det banale, har vi altså at gøre med noget der er ordinært, trivielt og ganske uoriginalt. Det er bestemt ikke ophidsende læsning, så jeg lover, at hvis du hænger i, så skal jeg nok gøre mit til, at det kommer til at stå klart for dig, hvorfor det er så brugbart og derfor vigtigt.

Banalitet er undervurderet i jagten på økonomisk uafhængighed.

Reklame

Styr på risikoen?

Med en gratis investeringsplan fra Norm Invest sikrer du, at dine investeringer passer til dig og din risikoprofil.

✓ Nemt
✓ Hurtigt
✓ Gratis

Innovation og andre buzzwords

Buzzwords har det med at ændre sig med tiden og der kan ikke herske nogen tvivl om, at innovation, originalitet og nye løsninger, er ord såvel som begreber, der meget in pt. Alt skal være innovativt og alle skal innovere. Jeg har beskæftiget mig en del med begrebet innovation i løbet af mine år som studerende på universitetet og det fyldte endda så meget i mit speciale, at det indgik i titlen, så jeg tillader mig lige at have en holdning til emnet her, bl.a. som fagperson.

Stort set alt, hvad der benævnes som innovation, har intet med innovation at gøre. Det er ofte bare udtryk for, at der ønskes noget nyt og forhåbentligt effektivt. Der er bestemt en samfundstrend i øjeblikket, hvor nyt og originalt er lig med godt. Er noget trivielt, enkelt og ordinært, er det lige dele for kedeligt og ikke brugbart i en smart kampagne, så det må vige til siden for tiden. Det er en skam fordi en ny original løsning, ikke altid er det bedste.

Er du ude efter en fond med fokus på innovation, så tjek indlægget om Horizon 3.

Banalitet som kompleksitetsreduktion

Det kan næppe komme som en overraskelse, at jeg er vild med simplicitet og deraf også nogle af de ord, der kan bruges til at beskrive det banale. Jeg mener, at det banale simpelthen er totalt undervurderet. Det er undervurderet, fordi vi i stigende grad lader til at søge komplekse, originale og nye løsninger på såvel gamle som nye problemer i en hastigt mere kompleks verden. I takt med, at alt omkring os bliver mere og mere komplekst, er det undervurderet, hvor meget godt det kan gøre for os, at få noget uoriginalt, ordinært og trivielt ind i denne komplekse virkelighed. Det kan vi gøre, ved at være banale.

Faktisk er det banale, langt hen af vejen, det jeg søger at udøve igennem min blog og kommunikation generelt. At tage noget som er komplekst og svært og gøre det banalt. Et eksempel kunne være at tage noget som for mange, inklusiv mig selv til at starte med, er meget svært og uoverskueligt, investering. Jeg er nu nået så langt med min forståelse for investering og min egen strategi, at den kan stå på en post-it. Strategien og forståelsen heraf samt selve udførslen er stille og roligt blevet mindre og mindre kompleks indtil, at den var så banal, at den kan stå på en post-it. En post-it kan vel i sig selv siges at være banal, så der er virkelig tale om meta-kommunikation. Den ser sådan her ud, for dem der ikke er stødt på den før:

Banalitet Frinans

Banalitet sikrer handling

Det at blive rig må da være enormt komplekst og kræve en forfærdelig masse specialviden samt at være født med en guldske i munden. Eller hvad? Er det en meget kompleks proces at blive rigere? Kan man kun blive det, hvis man netop er original og speciel? Svaret er selvfølgelig nej. Den del har jeg også arbejdet med at forsimple, så den bliver meget banal. Det kommer til udtryk i rigdomsformlen, som om noget er banal:

Rigdomsformlen

Du bliver rig(ere) ved at:

 • Tjene mere, 
 • Forbruge mindre &
 • Investére

Er det muligt at gøre noget banalt, er det min påstand, at det bliver nemmere at lykkes. Det er simpelthen mere ligetil at sikre handling, hvis noget er banalt. Det er oftere lettere at gå til og en løsning mere lige til at udføre. Det er mere forståeligt og vejen fra tanke til handling er ganske enkelt kortere.

Et andet eksempel kunne være en plan for at tabe sig. Hvad virker mon bedst og er lettest at komme i gang med. En komplekst juice-kur der kræver maskiner du ikke ejer og ingredienser du aldrig har hørt om eller to gode råde, spis mindre og bevæg dig mere. Sidstnævnte er super banal og i virkeligheden ret lige til at gå i gang med.

I en kompleks verden giver det ganske enkelt mening at søge flere banale løsninger. Der er så rigeligt kompleksitet at skulle forholde sig til i forvejen. Måske det er derfor, at det simple liv søges af flere og flere.

En kompleks problemstilling er bedst løst med en banal løsning

Har du en god banal løsning på et komplekst problem? 


Reklame

✔️ Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
✔️ YouGov – Tjen penge på at udfylde undersøgelser
✔️ Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs

Reklame: Indlægget er sponseret af https://mrfinans.dk/ 

2 kommentarer til “Banalitet”

 1. Er meget enig i dine observationer. Det er nærmest absurd at læse med i diverse investeringsgrupper for tiden. Går markedet 5% op/ned så stiger panikken straks. Folk køber og sælger som om de ved præcist hvad der kommer til at ske imorgen. Det er bare ikke sjovt at lave den samme investering hver måned åbenbart. Det kan være svært at få det banale til at lyde “sexet” uden at forklæde det i diverse fine gloser.

  Hvad er dine erfaringer med at forklare din investeringsstrategi til dine bekendte? Det er lidt min erfaring til tider, at folk ikke tror jeg ved, hvad jeg taler om, hvis jeg bare anbefaler at oprette en månedsopsparing og investere i passive indeksfonde med lave omkostninger.
  De er sikre på, at der er bedre og mere komplicerede måder at få højere og hurtigere afkast på.

  1. Hej Kasper,

   Ja, panikken er total. Der er mange hovedløse kyllinger og det er tydeligt, at det ikke må være kedeligt eller disciplineret. Det kan også tænkes, at det bare opfattes sådan, fordi dem der råber højt, skriver og deltager i debatten, netop er dem der investerer spekulerer på den måde.

   Min umiddelbare erfaring er, at folk tager mig ret seriøst. Om det er fordi jeg har Frinans og har holdt oplæg, de bare virker sådan eller at jeg generelt har en ret høj troværdighed er svært at svare på. Mon ikke det er en blanding af flere ting. Jeg tror, at en krise og et bear-marked kun vil være med til at cementere min strategi og taktik som en særdeles stærk en. Nu har vi efterhånden været i et bullmarked så længe, at mange investorer ikke har prøvet andet og det må alt andet lige også være med til, at mange tror, at de gode tider varer evigt. Simpliciteten vil vinde på den lange bane og det vil vise sig over tid. Jeg er meget tålmodig af natur, så jeg har ikke travlt med at skulle overbevise andre på den korte bane.

   Fed side du har I øvrigt!

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.