Krisehåndtering

Krisehåndtering Frinans

Har du overvejet din strategi for krisehåndtering? Hvad skal du gøre som investor, når du pludselig står midt i en økonomisk krise? Læs med og bliv klogere…

Faktisk er svaret på, hvad du skal gøre meget simpelt: Absolut ingenting… Eller faktisk, skal du bare gøre som du plejer, hvis ellers det du plejet at gøre giver god mening.

🙂 An emoji guide to investing

Din strategi for investering skal være sådan, at du reelt set gør det samme uanset, hvordan den økonomiske situation ser ud.

Det er bedst illustreret med denne emoji-guide:

Krisehåndtering an emoji guide

Følger du simpel investering, så har du et koncept og en strategi for investering, der er det samme i krisetider såvel som, når markederne går opad. Basér din investering på en risiko, der passer dig og du kan klare turen ned lige så godt som turen op.

Reklame

Styr på risikoen?

Med en gratis investeringsplan fra Norm Invest sikrer du, at dine investeringer passer til dig og din risikoprofil.

✓ Nemt
✓ Hurtigt
✓ Gratis

👴 John Bogle om krisehåndtering

En anden meget prominent herre, John Bogle, har udtalt sig ret tydeligt omkring det at håndtere kriser som investor. John Bogle er ikke en hr. hvem-som-helst, det er ham, der har sørget for, at indeksinvestering og passive fonde blev muligt for almindelige private investorer, altså dig og mig. Det gjorde han hos Vanguard.

John Bogle er desværre ikke iblandt os længere, men da han både har udgivet flere bøger og givet rigtig gode interviews, så er hans visdom ikke gået tabt. Se eksempelvis dette korte klip, hvor han udtaler de famøse ord: “Don’t do something, just stand there”.

Læresætningen fra John Bogle er altså ret klar:

“Don’t do something, just stand there”

– John Bogle

Det gælder også, hvis der er frygt for en recession.

🙅‍♂️ Du kan ikke time markedet

En meget vigtig læring at gøre sig som investor er, at det er ekstremt usandsynligt, at du kan slå markedet over tid. Det betyder, at du ikke er i stand til at udvælge de aktier, der kommer til at klare sig bedst og på den måde sammensætte en portefølje, der klarer sig bedre end gennemsnittet også kaldet markedet.

Selv de professionelle har ekstremt svært ved dette og investerer du igennem dem, skal du også lige betale deres omkostninger for at gøre forsøget.

En anden vigtig ting at lære er, at det er tæt ved lige så usandsynligt, at du kan time markedet. Det skal forstås som, at det er tæt ved umuligt at identificere en top og en bund på grafen og derved time din investering. Hvis du tror, at du kan købe på bunden og sælge på toppen eller hoppe ud af markedet inden en krise og ind igen bagefter, så er du i bedste fald naiv. Det er langt overlegent bare at blive i markedet og investere disciplineret efter en strategi der er ens, uanset, hvordan bølgerne på markedet er.

Derfor er der endnu en læresætning, vi kan skrive os bag øret:

“Time in the market > timing the market”

Det er derfor, at dollar cost average som købsmetode er så genial. Det sikrer, at vi køber mindre, når markedet er på toppen, uden at vi ved, at det er toppen og mere, når markedet er i bund og billigt.

Genialt.

Du kan nemt opsætte en strategi, der gør brug af dollar cost average med Nordnets månedsopsparing:

👉 Konklusion

Faktisk er svaret på, hvad du skal gøre meget simpelt: Absolut ingenting… Eller faktisk, skal du bare gøre som du plejer, hvis ellers det du plejet at gøre giver god mening.


Reklame

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.