Krisehåndtering

Hvad skal man gøre som investor, når man pludselig står midt i en økonomisk krise? Hvad skal din krisehåndtering være?

Absolut ingenting…

Eller faktisk bare gøre som du plejer.

An emoji guide to investing

Din strategi for investering skal være sådan, at du reelt set gør det samme uanset, hvordan den økonomiske situation ser ud.

Det er bedst illustreret med denne emoji-guide:

Krisehåndtering an emoji guide

Reklame

NORD.investments

Er du mere til, at andre gør-det-for-dig end, at du gør-det-selv, når det kommer til investeringer, så er NORD.investments løsningen for dig.


John Bogle

En anden meget prominent herre, John Bogle, har udtalt sig ret tydeligt omkring det at håndtere kriser som investor. John Bogle er ikke en hr. hvem-som-helst, det er ham, der har sørget for, at indeksinvestering blev muligt for almindelige private investorer, altså dig og mig. Det gjorde han hos Vanguard.

John Bogle er desværre ikke iblandt os længere, men da han både har udgivet flere bøger og givet rigtig gode interviews, så er hans visdom ikke gået tabt. Se eksempelvis dette korte klip, hvor han udtaler de famøse ord: “Don’t do something, just stand there”.

Læresætningen fra John Bogle er altså ret klar:

“Don’t do something, just stand there”

– John Bogle

Du kan ikke time markedet

En meget vigtig læring at gøre sig som investor er, at det er ekstremt usandsynligt, at man kan slå markedet over tid. Det betyder, at du ikke er i stand til at udvælge de aktier, der kommer til at klare sig bedst og på den måde sammensætte en portefølje, der klarer sig bedre end gennemsnittet også kaldet markedet. Selv de professionelle har ekstremt svært ved dette og investerer du igennem dem, skal du også lige betale deres omkostninger for at gøre forsøget.

En anden vigtigt lære er, at det er tæt ved lige så usandsynligt, at du kan time markedet. Det skal forstås som, at det er tæt ved umuligt at identificere en top og en bund på grafen og derved time ens investering. Hvis du tror, at du kan købe på bunden og sælge på toppen eller hoppe ud af markedet inden en krise og ind igen bagefter, så er du i bedste fald naiv. Det er langt overlegent bare at blive i markedet og investere disciplineret efter en strategi der ens, uanset, hvordan bølgerne på markedet er.

Derfor er der endnu en læresætning, vi kan skrive os bag øret:

“Time in the market > timing the market”

Det er derfor, at dollar cost average som købsmetode er så genial. Det sikrer, at vi køber mindre, når markedet er på toppen, uden at vi ved, at det er toppen og mere, når markedet er i bund og billigt.

Genialt.


Det læser andre lige nu

Portefølje - Hvad er det?
Madbudgettet
Sparindex DJSI
Måneden der gik juni 2020
Passive fonde - Se de bedste passive fonde her
Sparindex Globale Aktier
Dollar Cost Average
Emissioner og tegningsretter

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.