Måneden der gik #61 august 2021

Måneden der gik #61 august 2021

Endnu en måned er gået i jagten på økonomisk uafhængighed. Lad os se tilbage på august måned.

🥳 Opsummering august

Vi starter ud med en opsummering.

 • 💵 Indtjening: 48.439 kr.
 • 💸 Forbrug: 46.853 kr.
 • 💰 Investering: 30.000 kr. + 750 kr. i Bitcoin
 • 📈 Opsparingsrate: 63%
 • 📊 Samlet investeringsportefølje: 1.718.000 kr.

🎬 YouTube

👨‍💻 August

Vi lagde ud med at fejre vores første bryllupsdag og det var en god følelse. Jeg kan godt lide at være gift.

August er for mange en måned, hvor de vender tilbage til arbejdet efter ferien og dermed nogle ugers fri. Det samme har gjort sig gældende for os.

For mig gjaldt det så bare en ny hverdag med et nyt job hos Norm Invest.

Jeg er blevet taget godt imod og har nogle meget søde kollegaer. Der er en god stemning på kontoret og det er sjovt at kunne snakke investeringslingo hele dagen.

Jeg er i fuld gang med diverse optimering af Norms blog og udgivelse nye indlæg. Optimering er sådan noget med at gennemgå tags, optimere gamle indlæg der trender og linke internt imellem de mange indlæg.

Det er stadig lidt surrealistisk, at det der har været min hobby i flere år, nu er mit egentlige arbejde.

Jeg rykker indholdet om, hvordan det går med Frinans som en forretning ud af denne faste måneden der gik og over i sin egen serie. På den måde kan jeg fokusere lidt mere på at skrive om det at drive en lille forretning, hvilket jeg tror, at en del er interesserede i.

Lad os kigge på rigdomsformlen i praksis igennem indtægter, udgifter og investering.

💰 Indtægter

Det var sidste måned med indtægten fra Københavns Universitet. Næste opdatering er med lønnen fra Norm, som også betyder, at Katrine bliver den, der har den højeste løn.

Vi er en meget moderne familie åbenbart.

IndtægtskildeBeløb
Løn48.439 kr.
Frinans0 kr.
Andet0 kr.
Samlet indtægt48.439 kr.

Det har været en måned uden uforudsete indtægter, som ellers har været lidt et tema for 2021. Jeg har heller ikke trukket nogle penge ud af Frinans, så indtægten er ren og skær løn denne gang.

Lad os gå videre til udgifterne.

💸 Udgifter

I sidste måned skrev jeg, at det havde været en dyr måned på grund af udgifter til bryllupsfest. Jeg havde ikke lige tænkt over, at en del af regningerne først skulle betales i august.

Så lad os bare sig, at næste måned bliver mindre voldsom på forbrugssiden.

Det er godt, at vi har råd til det.

KategoriForbrug
Bolig13.927 kr.
Dagligvarer2.178 kr.
Forsikringer1.623 kr.
Abonnementer600 kr.
Transport1.175 kr.
Diverse24.350 kr.
Lommepenge3.000 kr.
Samlede udgifter46.853 kr.

Det har været en ret heftig måned i forhold til udgifterne, som det tydeligt ses.

Next up, investeringsdelen.

📈 Investering

Det blev en god måned på investeringssiden, hvor vi i vanlig stil indbetalte 30.000 kr. på hver vores månedsopsparing. Simpel investering og alt det der.

Yderligere har vi købt bitcoins for ca. 750 kr. og jeg har tilmed solgt lidt obligationer for at kunne købe en ETN, der følger prisen på Bitcoin. Det har jeg dels gjort af nysgerrighed, dels for at prøve mig ad med at få eksponering mod Bitcoin i en almindelig portefølje og sidst, men ikke mindst, for at kunne viser jer, hvordan det gøres.

Porteføljen ser ved indgangen til september således ud:

Frie midlerVærdi
Sparindex Globale Aktier1.461.000 kr.
Sparindex Stabile Obligationer212.000 kr.
Bitcoin XBTE14.300 kr.
Norm Invest (Risiko 20)30.700 kr.
Samlet portefølje1.718.000 kr.

I august er porteføljen steget med 41.000 kr., hvis vi korrigerer for de 30.000 kr., der er blevet indskudt. Det betyder, at afkastet for august måned lød på +3.28%.

Med en samlet porteføljeværdi på 1.718.000 kr. kan vi i følge 4% reglen hive 68.720 kr. ud om året, skulle vi have lyst til det.

📊 Opsparingsrate

I forhold til opsparingsraten har det været så tæt på en standardmåned, som det burde kunne blive. Vi har kun haft indtægter fra løn og vi har investeret de faste 30.000 kr. + lidt i Bitcoin.

Opsparingsraten lå derfor lige over de 60%.

MånedOpsparingsrate
Januar66%
Februar66%
Marts39%
April41%
Maj72%
Juni92%
Juli67%
August63%
Gennemsnit61%

Gennemsnittet for året ser stadig rigtig fint ud.

Hvordan er din måned gået?


Reklame

19 kommentarer til “Måneden der gik #61 august 2021”

 1. Hej Sune,

  Hvordan beregner du opsparingsrate på 63%, når I har indtæger på DKK 48k og udgifter på DKK 47k? Medregner du afkast på investeringer?

  Mvh.
  Jakob

  1. Bare mine 2¢ : Opsparingsraten er et uendeligt ligegyldigt tal. Dels ved du i mange tilfælde ikke hvordan den er udregnet. Dels kan du ikke bruge tallet til noget som helst praktisk (andet end at måle hvis er størst).

   1. Folk er vilde med den slags, hvor de kan sammenligne sig med andre. Jeg tror også, at der er mange, der finder værdi i at se, hvordan de klarer sig i forhold til andre.

   1. Men hvor kommer de 30.000kr fra? Det er jo det folk ikke forstå (inklusiv undertegnede).
    I har fået 43.439kr udbetalt i løn, og har brugt 45.853kr. Forskellen på de to er ikke 30.000kr, så vi forstår det ikke? 😆

      1. Mikael Ærgerligt dit meget relevante spørgsmål besvares eller nærmere ikke besvares på en sådan måde.
       Tror jeg må se at finde mig en ny blog, uden sådan en stemning der er begyndt at komme her den seneste tid.

       Tak for denne gang Frinans.

       1. Jeg svarer 5-10 gange på det samme spørgsmål hver måned og har adskillige gange meget tydeligt skrevet det i indlæggene også. På et tidspunkt bliver det simpelthen for trættende at bruge tid på det samme spørgsmål igen og igen.

        /Sune

   1. Du skal da ikke droppe det, hvis du synes det giver mening. Vi andre syntes bare ikke, at det giver den store mening? De 30.000kr må jo komme fra 1. En indtægt et sted som du ikke viser, 2. En opsparing et sted som du heller ikke viser? Hvis det er tidligere opsparede midler, bør det jo fremgår af månedsopdateringen? Hvis det er en indtægt, bør det vel fremgå som en indtægt (udover lønnen).

 2. Ja, din måde at udregne opsparingsraten har også undret mig. Normalt ville nogen gøre det således: (indtægt minus udgift) divideret med indtægt, og så er opsparingsraten ca. 3%, og en indikation på et par måneder med livsstilsinflation, så det batter 🙂
  Det fede ved disse opdateringer er, at man gør det som man vil, og som motiverer en. Og hvis det at sætte investeringer i forhold til indtægt motiverer, så skal du da bare blive ved. Du er jo pænt åben om det hele – måske pånær, hvor de 30k kommer fra, når de nu ikke kommer fra forskellen mellem indtægt og udgift.

 3. I de 46.853 kr. er også udgifter til bryllup,som vist ikke bliver betalt direkte ud af løn,men af en opsparing.

 4. Hej Sune

  Hvordan er dine erfaringer med Celcius? Er det udelukkende for at skabe en rente på dine bitcoins?
  Og hvordan er sikkerheden i det?

  1. Hej Uffe,

   Som jeg skriver, fungerer det upåklageligt. Jeg får en rente hver mandag og kan løbende følge med i, hvad det samlet set er løbet op i.

   Det er et eksperiment for at finde ud af, om jeg synes, at det er en god løsning til løbende at få renter på mine bitcoins.

   Jeg synes, at sikkerheden er svær at vurdere, men deres forretningsmodel synes jeg umiddelbart giver god mening. De tilbyder lån mod pant i bitcoins, hvilket jo betyder, at de får et aktiv på bogen, hver gang de låner ud.

   /Sune

   1. Hej Sune

    Tak for svar – og tak for din i øvrigt glimrende blog. Det der bare undrer mig er at de kan tilbyde så god en indlånsrente ift. almindelige banker. Jeg er godt klar over at Celcius heller ikke er en almindelig bank.

    Men nu har jeg også oprettet mig via din ref.code, så vil jeg prøve det an 🙂

    1. Jeg tror det helt simpelt handler om udbud og efterspørgsel. Der er efterspørgsel på at kunne låne med pant i ens krypto. Det er der ingen banker, der tilbyder.

     Men som sagt, det er lidt et eksperiment fra min side. Jeg prøver ind i mellem forskellige tjenester af for at se, om det er noget for mig og måske også for andre. 🙂

     1. Hej

      Indtægter på 48.438
      Udgifter på 46.853

      Med de oplyste indtægter og omkostninger er der et overskud på 1.568 kr. for denne måned svarende til 3,3 %.

      Nu der mange forskellige måder at opgøre ting på i det her fire community, men at sige opsparingsraten for den her måned er andet end 3,3 % finder jeg mærkværdig.

      Bh. Rune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.