Måneden der gik maj 2019

Det er blevet d. 1. juni og det er dermed tid til endnu en opdatering.

Maj 2019

Det er svært at snakke om maj måned uden også at tænke på valg. Nu er det her ikke en blog, hvor jeg skriver voldsomt meget om politik, men der kan ikke herske tvivl om, at jeg er temmelig kritisk overfor politikere og politik generelt. Jeg synes ganske enkelt, at politik fylder for meget i samfundet og at politikere har for meget magt.

Til det vil jeg lige tilføje, at jeg faktisk er ret glad for det danske vejr. Så fik vi det politiske af vejen.

Jeg har været en tur i Berlingske i maj måned, hvilket har givet en del besøg på bloggen, som det også fremgår af den nye opdaterings-infografik i toppen. Artiklerne er desværre bag betalingsmur, men kan tilgås her:

Derudover sker der simpelthen det, at min kæreste Katrine og jeg flytter til København og det betyder bl.a., at jeg skifter job. Så fra 1. august er jeg ansat på Københavns Universitet, hvilket jeg glæder mig til at prøve kræfter med. At flytte til København er ikke umiddelbart det smarteste træk i forhold til at blive økonomisk uafhængig, idet vores udgifter kommer til at stige, især på boligposten, men til gengæld stiger jeg også pænt i løn, så det kompenserer en del. Nu er økonomisk uafhængighed, jo heller ikke det eneste der fylder i mit liv og vi glæder os sammen til at starte på et helt nyt kapitel i vores liv. Der har været et relativt stort indskud, der skulle betales og det har jeg taget af opsparingen, som ellers er talt med i opsparingsraten, men jo nu reelt er gået til forbrug. Det gør, at jeg lige skal have justeret opsparingsraten for april og maj, så historikken reflekterer det faktiske. I praksis har jeg bare sparet temmelig meget op i to måneder for på den måde hurtigst muligt at få selve opsparingen tilbage på det samme og udnytte de gode renter cashback hos Luner Way.

Det bliver nok noget af en omvæltning sådan at flytte tværs over landet og dertil starte i nyt job, men mest af alt, synes jeg det er spændende. Oprindeligt er jeg fra det nordlige Sjælland, så der løber ikke jysk blod i årene, om end jeg har boet størstedelen af mit liv i Århus. Så må vi se, hvad det får af betydning for Frinans og bloggen her. Det bliver lidt nemmere for mig at blande mig i samfundsdebatten, så det er da værd at overveje, men, at bo i Jylland i mange år, har været med til at sikre, at mine ben er solidt plantet på jorden og at jeg ikke har travlt. Det åbner sikkert bare nogle andre døre, at bo i København og så må vi se, hvilke døre det viser sig at være og om det er nogle jeg vælger at gå igennem.

Blogindlæg udgivet denne måned

Frinanserne

Som noget nyt vil jeg lave en kort infografik til hver månedsrapport. Det er stadig et work in progress, så det kan godt være, at den vil ændre sig lidt med tiden. Jeg tror det vil fungere godt, at der er en art grafisk opsummering.Jeg har ikke investeret så meget som jeg plejer i denne måned, grundet udgifterne til indskud, men samlet er min networth stadig steget.


Handler

Igennem månedsopsparingen har jeg købt:

Så alt er som det plejer i forhold til simpel investering, køb det samme hver måned. Se evt. den korte opskrift på simpel investering for inspiration:

Samlet portefølje

Herunder kan du se, hvad min samlede portefølje består af.

Investeringsdelen

Opsparingsdelen

 • Kontanter/indlån
 • Guld og sølv

Fordelingen fremgår af grafikken ovenover.

Bitcoin er skudt en del i vejret den forgangne måned, så det fylder lidt mere i porteføljen end det seneste års tid. Jeg er egentlig ret ligeglad med prisen på den korte bane, men det er da svært ikke at få et lille smil på læben, når jeg ser kursen stige. Det er også ret sjovt at se, hvordan stort set samtlige medier kun interesserer sig for Bitcoin, når prisen stiger en del. Det fundamentale, egenskaber og de potentielle konsekvenser er der ikke rigtig nogen, der forstår eller beskæftiger sig med. De skal nok blive klogere.

Opsparingsrate

Grundet den store udgift i april, er denne måneds opsparingsrate også noget lavere end normalt, da jeg har delt udgiften ud på flere måneder.

Denne måneds opsparingsrate lød på: 26%

Månedens anbefalinger

ETF’er hos Nordnet: Bruger man Nordnet og ønsker man at investere i ETF’er, er dette et rigtig godt værktøj. Det er en ETF screener og det er således muligt, at filtrere i listen af ETF’er, som det er muligt at købe på Nordnets platform.

Firelife: Der dukker flere og flere blogs op, som i en eller anden grad kredser om emnet økonomisk uafhængighed. Det kan være svært at vide, hvem der lige skriver på en måde, der taler til en eller har interesserer, der stemmer overens med en selv. Firelife er en blanding af økonomisk uafhængighed, minimalisme og en stor interesse for at sejle. Tag et kig og se om det er noget for dig.

The Measure of a Plan: Super spændende side med amerikansk aktiedata langt tilbage i tiden. Se eksempelvis den her graf:Den viser os at afkastet på den korte bane er volatilt og kan gå begge veje. Det viser os også, at afkastet på den lange bane kun har været positivt. Det understøtter meget godt dette gode citat:

“The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient.” 

– Warren Buffett

Hvordan er din maj måned gået?Reklame

✔️ Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
✔️ YouGov – Tjen penge på at udfylde undersøgelser
✔️ Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs

12 kommentarer til “Måneden der gik maj 2019”

 1. Peter Edward Gravesen Cox

  Fortsæt med infografikken. Virker rigtigt godt. Tillykke med jobbet!

 2. Hej Sune,
  Hvor fedt at du kommer til København! Jeg er selv flyttet fra Århus til København tilbage i 2012 og har ikke fortrudt 🙂
  I maj ramte jeg en opsparingsrate på 70,8%, hvilket jeg er rigtig godt tilfreds med. Både indtægter og udgifter var lidt højere end sædvanligt i maj; indtægter grundet ferietillæg og udgifter grundet udgifter til gaver.
  Mine enkeltaktier faldt en del i maj og mit samlede afkast siden jeg begyndte at investere er stadig negativt grundet disse. De fylder dog pt. kun 5% af porteføljen.
  /Gabriel

 3. Jonas Christoffersen

  Hej Sune,
  Må man høre hvad du skal lave i dit nye job på KU?
  Mvh. Jonas

 4. Hej Sune
  Det er en spændende blog du har dig! Jeg følger med og finder det inspirerende. Du skriver at din networth er omkring de 600.000 kr. pt – men hvad med bolig? Er du lejer eller ejer du bolig/andel?

    1. Hej,

     Ja, det kan jeg godt forstå. Indtil videre lejer vi, blandt andet fordi vi lige er flyttet til København og da jeg ikke kommer herfra og ikke kender København så godt, ved jeg intet om, hvor jeg i så fald godt kunne tænke mig at eje en bolig. Derudover, ønsker vi ikke noget banklån og vi skal dermed have de 20% af boligværdien samt ca. 50.000 kr. til omkostninger forbundet med køb, før det er relevant at tænke i de baner. Jeg holder mig til en art tommenfingerregel der går på, at jeg først ønsker at eje, hvis jeg skal bo et sted i mere end 10 år. Det har ikke være tilfældet endnu og derfor har jeg og efterfølgende vi lejet i stedet.

     /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.