Måneden der gik november 2018

Det er blevet d. 1. december og selvom året lakker mod enden, er vi der altså ikke helt endnu. Det er blevet tid til endnu en opdatering.

November 2018

November har været en rigtig spændende måned i frinansregi. Jeg er begyndt at indtale mine indlæg, så det er muligt at høre dem i stedet for at læse dem. Om min stemme egner sig til det, vil jeg lade andre vurdere, men selv synes jeg, at det er ret sjovt at lave. Det er også en måde at øve sig i forhold til måske at føje en podcast til på et tidspunkt. Det er dog svært at nå det hele, når jeg også har et fuldtidsarbejde at passe ved siden af.

Derudover har jeg også lavet et par videoer til Youtube-kanalen, som hænger sammen med de to indlæg:

 • Sådan bruger du månedsopsparingen på Nordnet
 • Sådan køber du en aktie på Nordnet

Jeg synes også det er rigtig sjovt at lave videoer, så det kunne jeg godt tænke mig at lave mere af. 

Det mest spændende for mig personligt, har dog været, at jeg har tilføjet guld til den samlede portefølje. Når jeg skriver det på den måde, er det fordi, at jeg ikke betragter guld som en investering, men en opsparing. Målet er ikke at købe guld i dag for at sælge det med fortjeneste om 10 år. Det er derimod en måde at bevare købekraft især, hvis der skulle komme en del inflation på baggrund af den massive tilførsel af penge, der er foregået siden finanskrisen.

Blogindlæg udgivet denne måned

Investering og opsparing

Ikke helt en standard måned, da jeg nu har tilføjet guld til den samlede portefølje af investeringer og opsparinger. Jeg bruger en del tid på at forstå guld i øjeblikket, så det har været en ret spændende måned. 

Generelt set har aktiemarkederne også klaret sig rigtig fint, så det er jo dejlig positivt. Husk, at du altid kan se min aktie- og obligationsportefølje på Shareville.

Handler

Jeg har købt globale aktier og emerging markets aktier, helt som jeg plejer. Det gør jeg igennem månedsopsparingen, som jeg har skrevet om.

Derudover har jeg sparet op på en almindelig opsparingskonto og så har jeg altså købt guld.

Samlet portefølje

Den samlede portefølje er en smule ændret og fordelingen ligeså nu, hvor jeg er begyndt at tilføje guld. Det er stadig i det små, så noget grundlæggende er det ikke. Jeg skal nok nå til at skrive mere om guld, både i forhold til, hvorfor, men også, hvor meget, altså, hvor meget jeg ønsker det skal fylde i porteføljen. 

I øvrigt er der noget på vej i Politiken omkring investering eller opsparing i guld, hvor jeg også har deltaget med mine tanker herom. Jeg ved endnu ikke præcist, hvornår det bliver udgivet, men det følger jeg selvfølgelig op på. 

Samlet værdi: 482.000 DKK. 

Månedens anbefalinger

Som noget nyt, vil jeg begynde at give anbefalinger med til videre inspiration. Det kan være blogs, bøger, youtube-kanaler eller andet.

 • Økonomikongen.dk: Følg Kaspers vej mod økonomisk uafhængighed. Jeg synes, at Kaspers blog virker rigtig lovende og personligt glæder jeg mig til at følge med i Kaspers rejse mod nogenlunde samme mål som jeg selv. 
 • EconStories: Super underholdende og lærerig Youtube-kanal i forhold til økonomi. Specielt deres EconPop, som er økonomisk læring ud fra forskellige film er virkelig sjov. At man så også kan lære noget er en ekstra bonus.

Opsparingsrate

Hvis man kan sige, at der eksisterer et form for tal på månedsbasis, der siger noget om rejsen mod FIRE, så må det være opsparingsraten. 

 • November måneds opsparingsrate: 75%

Ja, det er lidt en højdespringer. Som jeg skrev i sidste måned, så havde jeg gemt nogle penge, fordi jeg overvejede at begynde at betale mere aggressivt af på min SU gæld. De penge gik i stedet til guld, så derfor var opsparingsraten ret høj for november måned.

Mit mål for 2018 i forhold til opsparingsraten var at opnå et gennemsnit på 60%, så det bliver spændende at se, om det er lykkedes, når jeg når til Året der gik indlægget for 2018.

Jeg overvejer om jeg skal gøre det til et mål for 2019 at udrydde min gæld fuldstændigt. Det kunne være et godt mål. 


Reklame

18 kommentarer til “Måneden der gik november 2018”

 1. Anders Holst

  Hej Sune,

  Som altid, følger nysgerrigt med herinde.

  Guld, er det i fysisk format? Eller er det værdipapir du har tilføjet?

  Jeg er begyndt at investerer i antik og moderne møbler, som jeg opmarganiserer og værdien når det engang i fremtiden skal sælges gerne skulle holde – går kun efter de rigtige navne som Wegner, Arne Jacobsen osv., som jeg ikke kan forestille mig blir mindre værd med tiden. Det er samme tanke som du har med guld?

  Mvh

  Anders Holst

  1. Hej Anders,

   Det er kun dejligt, at der er nysgerrige folk der følger med. Det er fysisk guld. Nej, det er ikke de samme tanker. Først og fremmest køber jeg det ikke som investering, men opsparing. Min tanke er altså ikke at købe det nu, for at sælge med fortjeneste senere. Min tanke er at have det som sikring mod inflation og en måde at bevare købekraft. Det er lidt af samme grund, at jeg har bitcoins. Jeg skal nok få skrevet meget mere om det.

   Det lyder spændende med møblerne, det håber jeg viser sig at være en rigtig god forretning for dig!

   /Sune

   1. Helt forståeligt, at du vil holde opbevaring for dig selv. Men det er et parameter, man som invester i fysiske ædelmetaller skal have med i sin beregning.

    Hvad med forsikring – er det et issue?

    1. Hej,

     Det er helt klart et parameter, så det skal man naturligvis tage med i ens betragtninger. Det samme kan man dog sige om at have penge i banken eller alt andet, hvor andre reelt har kontrol over ens konti.

     Der kan jo være stor forskel på forsikringer, så jeg ved ikke, om det er muligt at sige noget generelt herom. Det bør man nok undersøge hos eget forsikringsselskab.

     /Sune

     1. Må jeg spørge om det er gold-as-a-service? Altså hvor du har købt en færdigpakke løsning, hvor opbevaring og forsikring er inkluderet?

       1. Det er fordi, at jeg selv overvejer det som et element i investerings-porteføljen på sigt, men selv mest er tiltrukket af idéen omkring en pakkeløsning fremfor selv efterfølgende at skulle stå for det uden om, som fysisk sikkerhed og forsikring.

        Derfor spørger jeg indtil dine erfaringer med det – hvis det er fortroligt, så er det helt fint.

        1. Hej,

         Jeg kender ikke til ret mange gold-as-a-service løsninger, men jeg er ikke kategorisk imod dem. Jeg følger eksempelvis spændt med i udviklingen af Vaultoro.
         Men nej, der er ikke tale om gold-as-a-service for mit vedkommende, endnu.

         /Sune

 2. Nick @ TotalBalance.blog

  Spændende, med guld, Sune!
  Jeg har selv overvejet det samme. Vi har en sammenlignelig porteføljestørrelse, men jeg har fortsat meget fokus på forrentning af formuen – jeg synes måske, at det er lidt tidligt at begynde og “konsolidere” sig i Guld, selvom jeg godt kunne se mig selv have det i porteføljen på sigt.

  Er der nogen speciel grund til, at du gør det netop nu? Og hvor stor en andel forestiller du dig, at guld/sølv skal udgøre af din portefølje long term?

  1. Hej,

   Mit fokus er måske lidt anderledes. Den bedste måde jeg kan beskrive det er, at jeg ikke fokuserer på afkast, men på risiko. Jeg går således efter at have en portefølje der afspejler min risikovillighed og så tager jeg det afkast der følger med. Der er ikke noget fundamentalt ændret siden jeg begyndte at investere og til nu, som gør, at det lige blev nu, at jeg begyndte på guld. Jeg er nået frem til, at jeg ønsker at guld skal være en del af min portefølje og derfor er jeg gået i gang.

   Umiddelbart tror jeg, at guld og sølv skal fylde 5%-10%. Det er jeg dog stadig i færd med at finde ud af, så det kan godt ændre sig.

   /Sune

 3. Spændende med guld! Kommer du til at holde fast i at investere i Bitcoin hver måned, og lægger du stadig den samme andel af dine investeringer i Bitcoin som tidligere?

  Et ikke-økonomisk spørgsmål; jeg kan se på din video, at du spiller musik eller synger. Hvad spiller du?

  1. Hej Carl,

   Ja det er spændende med oldscool penge 🙂

   Jeg har købt bitcoins for ca. 500 kr. hver måned de sidste 4-5 måneder og det tænker jeg umiddelbart at blive ved med. Jeg stoppede med at købe, da priserne eksploderede fuldstændigt sidste år ved denne tid og nogle måneder frem. Min tanke er egentlig bare at dollar-cost-average købe. Lad mig også lige korrigere her, jeg investerer ikke i bitcoins, jeg sparrer op. Forskellen her skal findes i formål med købet. Betragtes det som en investering, er formålet at købe nu og i en eller anden grad sælge på sigt. Jeg køber bitcoins med to formål; at bruge dem som penge på sigt og at sparre op i noget der ikke på samme måde som vores statslige FIAT-penge, er inflationære.

   Det du ser i baggrunden er faktisk ikke mit, men min kæreste Katrines. Hun spiller lidt af hvert, men lige det du ser er til saxophonen. Vi har også begge spillet guitar, så dem har vi nogle stykker af til sammen. Det er dog svært at få tid til, når man rammer fuldtidsarbejdet og bor i lejlighed, hvor det ikke er super kotume og give gas efter fyraften 🙂

   /Sune

   1. Sejt at du har holdt fast – bliver interessant at følge cryptos udvikling, og om man i en bredere kontekst kommer til at kunne bruge dem som penge på sigt 🙂 og ja, der er også andre skatteregler, så vidt jeg forstår, hvis man investerer vs. sparer op, så det kan vise sig at blive positivt for dig.

    Sejt at I er musikalske. Min kone og jeg spiller også musik begge to – men du har ret, det kan være svært at få tid til det og at krænge sjælen ud, når der er naboer 🙂

 4. Hej Sune,

  Jeg undre mig lidt over din investering, i forhold til hvordan du er tilfreds med en portofølge stigning over de seneste 5 år.på 16% i forhold til dine handler på nordnet når index i samme periode har givet 50%??

  1. Hej Andreas,

   Jeg har ikke investeret i 5 år, så så lang tid tilbage ville jeg ikke sammenligne. Det giver mening at se 3 år tilbage. Fra jeg startede med at investere i starten af 2015 og året frem, prøvede jeg en masse forskellige ting af og skulle lige finde min strategi.

   Når du skriver index? Hvilket index refererer du så til?

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.