Bæredygtig investering Frinans

Bæredygtig investering

Du vil gerne investere, men det er vigtigt for dig, at der er tale om bæredygtig investering. Lyder det som dig? Læs med og find ud af hvordan…

Det er faktisk ikke sværere at sammensætte en bæredygtig portefølje, du skal bare vide, hvad det er for nogle byggeklodser du skal bruge. Du kan stadig følge alle principperne for simpel investering.

Indledende

Jeg ser oftere og oftere folk på nettet efterspørge bæredygtige investeringer. Det kan jeg sådan set godt forstå. Der er mange, der har et moralsk kompas og en etik de styrer efter og det ønsker de afspejlet i deres investeringer, det er jo på alle måder en ret sund holdning. Lige så ofte ser jeg så, at de får råd om at købe x virksomhed, som kun kan stige vildt fordi… grøn omstilling eller et eller andet pseudoargument, som ingen rigtig ved noget om.

Det er tydeligt, at mange af dem jeg ser efterspørge denne type investering, ikke rigtig ved noget om investering og at de derfor måske er lettere at påvirke til at træde forkert, forstået som, at de investerer i noget de ikke ved, hvad er eller hvordan de skal forholde sig til. Det er ærgerligt, så jeg vil her komme med et ydmygt bud på en anden måde at gøre det bæredygtigt på.

Stadig helt efter principperne for simpel investering.

Den passive tilgang

Man skal ikke have læst meget af, hvad jeg har skrevet om investering, for at vide, at jeg er stor tilhænger af passiv investering som grundlæggende strategi. Lave omkostninger og gennemsnitlighed er stærkt undervurderet. De lave omkostninger kommer af, at folkene bag ikke skal betale store lønninger til Gordon Gecko typer, der prøver at slå de andre og gennemsnitligheden kommer af at følge et indeks, eksempelvis verdensindekset. Den passive tilgang kan også bruges til bæredygtig investering og det kan min opskrift på simpel investering også.

Sammensætningen af en bæredygtig investering

Ifølge opskriften er der tre porteføljesammensætninger vi kan gøre brug af alt efter vores risikoappetit:

 • Lav risiko: 75% obligationer og 25% aktier
 • Middel risiko: 50% obligationer og 50% aktier
 • Høj risiko: 25% obligationer og 75% aktier

Er du i tvivl, kan du tage en test hos diverse banker eller børsmæglere, som kan hjælpe dig med at spore dig ind på, hvordan din risikotolerance er.

Reklame

NORD.investments

NORD.investments er en investeringsrobot til private, pension eller virksomhed.

👍 Nemt
👍 Billigt
👍 Automatisk

Indhold

Med en forståelse for risiko i baghånden, kan vi udvælge en passende porteføjlesammensætning, hvilket bringer os videre til indholdet. Her foreskriver simpel investering, at vi kun har brug for to produkter, en investeringsfond med aktier og en med obligationer. Aktier er mere volatile, men giver større afkast, hvorimod obligationer er mere stabile og sænker risiko. Derfor kan vi, alt efter vægtningen af de to, sammensætte en portefølje der passer til vores risikotolerance.

Aktier

Der er sikkert flere muligheder, men jeg kender umiddelbart til tre, hvis det skal være danske produkter der ikke ydereligere komplicerer skatteforhold, når det gælder frie midler:

Den første, etik, er globale aktier, der indgår i et verdensindeks, men som er særligt etisk screenede i forhold til eksempelvis ISS- Ethix’ ulovlige våben-liste og norm-baserede liste samt selskaber, der er CCC ESG-ratede af MSCI ESG Research. Du kan læse mere i selve prospektet. Det er an afart af fonden Sparindex Globale Aktier.

Den anden, DJSI, spejler et indeks der hedder Dow Jones Sustainability Index, deraf navnet. Om indekset står blandt andet: “Benchmark-indekset fokuserer på verdens 2.500 største virksomheder. De måles på deres økonomiske, sociale og miljømæssige fremtræden. Virksomhederne repræsenterer top 10 % af de ledende sustainability- selskaber i 57 industrigrupper fordelt på 51 lande. Alle selskaber screenes for en række kriterier, som bygger på et ansvar for udviklingen af samfundets værdier. Efter optagelse bliver selskaberne fortsat overvåget for deres “corporate sustainability performance”. Det skal sikre, at de overholder de udstukne retningslinjer. Samtidig er der anvendt en etisk screening der indebærer at selskaberne ikke har aktiviteter inden for en række uetiske forretningsområder, som blandt andet våben, tobak og alkohol. Der foretages ikke valutaafdækning.”

Sydinvest Morningstar Sustainability Leaders Index er en relativt ny fond, som ved første indtryk lader til at gå ret seriøst til værks, når det kommer til bæredygtighed.

Ret beset har Nordea Invest også et produkt til formålet:

Her er der dog tale om en aktiv fond, hvilke betyder væsentligt forhøjet risiko og langt større omkostninger.

Hvilken du vil vælge er op til dig.

Obligationer

I forhold til obligationer er det lidt sværere, da der ikke findes et dansk produkt, der har et specifikt bæredygtigt fokus og samtidigt er passivt. I hvert fald ikke, hvad jeg ved af. Der findes i det hele taget ikke ret mange passive danske fonde med obligationer. Derfor må man nøjes lidt, eksempelvis med en fra samme leverandør som aktiefondene:

Her er der mest tale om danske realkreditobligationer og lidt statsobligationer.

Eller du kan gøre brug af en aktiv fond og her har Maj invest et bud på en fond specifikt til formålet:

Vær opmærksom på, at den er aktivt styret, hvilket betyder større risiko og højere omkostninger. Der er der dog mange, der er villige til at investere efter, fordi fokus er på noget andet.

Konklusion på bæredygtig investering

Det er faktisk ikke sværere at sammensætte en bæredygtig portefølje, du skal bare vide, hvad det er for nogle byggeklodser du skal bruge. Du kan stadig følge alle principperne for simpel investering.

Det var mit indspark til det at lave en simpel, men bæredygtig portefølje. Skulle du vælge at lave en sådan simpel porteføle, så husk, at du altid senere kan komplicere tingene yderligere, hvis du skulle få lyst. Det kunne eksempelvis være igennem crowdlending og udlån af dine penge til specielt bæredygtige projekter.

 • Find din risikotolerance
 • Vælg én aktiefond
 • Vælg én obligationsfond

Det er dét for bæredygtig investering. Husk i øvrigt også at rebalancere og alt det andet pleje der hører livet til som investor. Tjek simpel investering, hvis du er i tvivl. ?

Hvordan investerer du bæredygtigt? Skriv i kommentaren.

Reklamelink

 • 🤖 NORD.investments – Simpel investeringsrobot
 • 💡 GoSwitch – Spar penge på din elregning
 • 🏡 Kameo – Dansk platform til ejendomsinvestering
 • 💵 Coinbase – Simpel app til Bitcoins. Få 10$ i Bitcoin.
 • 💸 Tax Helper – Få penge tilbage i skat på kun 15 min.
 • 👷‍♂️ Findforsikring – Spar penge på dine forsikringer

3 kommentarer til “Bæredygtig investering”

 1. Pingback: En simpel bæredygtig investeringsportefølje – Frinans.dk – Dagens Penge

 2. Interessante forslag du kommer med som meget hen af vejen ligner noget af det jeg selv overvejer ift. at skabe en simpel bæredygtig portefølje. Jeg synes dog det er svært at gennemskue HVOR bæredygtige/grønne de forskellige fonde er når det kommer til stykket. Jeg synes i hvert fald det nemt går hen og bliver mere green washing end reel impact, men det er nok også hvad man kan forvente af passive fonde.

  Jeg er faldet over en relativt ny fond: Storebrand Global Solutions A5 (https://www.nordnet.dk/markedet/investeringsforeninger-liste/17027504-storebrand-global-solutions). Den kan ikke købes på Nordnets Månedsopsparing og den er akkumulerende hvilket betyder at den bliver lagerbeskattet, men til gengæld er ÅOP ok (0,75%) set ift. andre aktive fonde som fx Nykredit Invest Bæredygtige Aktier (1,4%) og Maj Invest Global Sundhed (1,34%) som dog begge er realisationsbeskattet.

  Kender du Storebrand Global Solutions A5 og er det noget du ville anbefale? Den er måske ikke lige så simpel og biliig som fx Sparinvest DJSI men den ser til gengæld mere bæredygtig ud (og performer også fint pt).

  1. Hej,

   Jeg kender kun fonden fra Storebrand af navn, det er ikke en, jeg har kigget nærmere på.

   Jeg vil ikke anbefale noget andet end en bred og billig verdensfond. Hvis så der er nogen, for hvem det er vigtigt med et specielt filter eller fokus, så må de jo følge det, men de skal bare være klar over, at risikoen er større.

   Jeg har svært ved at gennemskue, hvordan man skulle afgøre om noget er mere bæredygtigt end noget andet. Det ville for det første kræve en klar definition og den kender jeg ikke.

   Mit råd vil altid bare være at købe en billig passiv fond og prøve at ændre verden af andre veje.

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.