Sådan gør du bæredygtig investering nemt

Bæredygtig investering gjort nemt

Bæredygtig investering behøver ikke at være kompliceret og i dette indlæg ser vi både på en måde at gøre-det-selv og en ekstremt nem løsning.

Siden indeholder reklame i form af affiliatelinks til NORD.investments.

Det er faktisk ikke sværere at sammensætte en bæredygtig portefølje, du skal bare vide, hvad det er for nogle byggeklodser, du skal bruge. Du kan stadig følge alle principperne for simpel investering.

🧠 Hovedpointer

 • Find din risikoprofil
 • Vælg én fond til aktier og én til obligationer
 • Eller brug NORD.investments og slå ansvarlig investering til

👎 Drop den aktive tilgang

Jeg ser oftere og oftere folk på nettet efterspørge bæredygtige investeringer. Det kan jeg sådan set godt forstå. Der er mange, der har et moralsk kompas og en etik de styrer efter og det ønsker de afspejlet i deres investeringer, det er jo på alle måder en ret sund holdning.

Lige så ofte ser jeg så, at de får råd om at købe x virksomhed, som kun kan stige vildt fordi… grøn omstilling eller et eller andet pseudoargument, som ingen rigtig ved noget om.

Det er et dårligt råd!

Det er tydeligt, at mange af dem, jeg ser efterspørge denne type investering, ikke rigtig ved noget om investering og at de derfor måske er lettere at påvirke til at træde forkert, forstået som, at de investerer i noget de ikke ved, hvad er eller hvordan de skal forholde sig til.

Det er ærgerligt, så jeg vil her komme med et ydmygt bud på en anden måde at gøre det bæredygtigt på.

Stadig helt efter principperne for simpel investering.

🏝 Den passive tilgang til bæredygtig investering

Du skal ikke have læst meget af, hvad jeg har skrevet om investering, for at vide, at jeg er stor tilhænger af passiv investering som grundlæggende strategi.

Lave omkostninger og gennemsnitlighed er stærkt undervurderet. De lave omkostninger kommer af, at folkene bag ikke skal betale store lønninger til Gordon Gecko typer, der prøver at slå de andre og gennemsnitligheden kommer af at følge et indeks, eksempelvis verdensindekset.

Den passive tilgang kan også bruges til bæredygtig investering og det kan min opskrift på simpel investering også. Det skal bare lige tweekes en lille smule.

🌊 Find din risiko

Ifølge opskriften er der tre porteføljesammensætninger vi kan gøre brug af alt efter vores risikoappetit:

 • Lav risiko: 75% obligationer og 25% aktier
 • Middel risiko: 50% obligationer og 50% aktier
 • Høj risiko: 25% obligationer og 75% aktier

Reelt set er det de færreste, for hvem det giver mening med den lave risiko. Vi kunne også tilføje 100% aktier og kalde det meget høj risiko.

For at finde din risiko kan eksempelvis lave en investeringsplan hos NORD.investments, det er helt gratis og uforpligtende. Faktisk giver vi også mulighed for en bæredygtig investering, det ser vi på om lidt.

reklame

Gratis investeringsplan


NORD.investments gør investering:

😎 Nemt,
🤑 Billigt &
🔐 Sikkert

Start med en gratis investeringsplan og lær din risikoprofil at kende.

🎁 Den bæredygtige investeringsportefølje

Med en forståelse for risiko i baghånden, kan vi udvælge en passende porteføjlesammensætning, hvilket bringer os videre til indholdet.

Her foreskriver simpel investering, at vi kun har brug for to produkter, en investeringsfond med aktier og en med obligationer.

Aktier er mere volatile, men giver større afkast, hvorimod obligationer er mere stabile og sænker risiko. Derfor kan vi, alt efter vægtningen af de to, sammensætte en portefølje der passer til vores risikotolerance.

Nemt.

📈 Bæredygtige Aktier

Der er stenstikker rigtig mange forskellige muligheder her, men der er bare én fond, som jeg synes slår dem alle sammen.

Det er en bæredygtig udgave af den fond, jeg kalder den ultimative danske indeksfond. Det er den, fordi det er den eneste, der følger verdensindekset.

Derudover er det også lidt nemmere i forhold til skat, hvis der er tale om en dansk passiv fond, der betaler udbytte.

🌎 Sparindex bæredygtige global

Om fonden skriver de selv:

Fondens investeringsunivers er globalt, hvilket inkluderer aktier i både udviklede markeder og emerging market. Fonden investerer i aktier der lever op til høje ESG- og klimahensyn. Fonden følger et klima-benchmark, der matcher Paris- aftalens mål om reduktion af CO2. Klimaaftrykket fra selskaberne i fonden vil allerede fra lanceringen være halvt så stort som investeringsuniverset, og det vil hvert år blive reduceret med yderligere 7 pct.

Afdelingen investerer i selskaber, som indgår i markedsindekset MSCI ACWI ESG Leaders Select Sustainability. Fonden investerer i selskaber, der har en høj ESG-score, hvilket sikrer en høj bæredygtig profil med fokus på miljøet samt god ledelse og social ansvarlighed i de virksomheder, der indgår i fonden. Fonden investerer ikke i selskaber, der lever af aktiviteter inden for fossile brændstoffer, våben, tobak, alkohol og hazardspil. Der foretages ikke valutaafdækning.

🏠 Bæredygtige Obligationer

I forhold til obligationer er det lidt sværere, da der ikke findes et dansk produkt, der har et specifikt bæredygtigt fokus og samtidigt er passivt.

Derfor skal vi enten gå på kompromis med det bæredygtige fokus eller med den passive strategi.

Svært valg.

Hvis du vil investere i en fond, der er passiv, så er der kun én, der er frit tilgængelig for handel:

Her er der mest tale om danske realkreditobligationer og lidt statsobligationer.

Hvis du i stedet ønsker at gå på kompromis med det passive element i stedet for bæredygtigheden, så findes der en aktiv dansk fond til det:

Vær opmærksom på, at den er aktivt styret, hvilket betyder større risiko og højere omkostninger. Det er der dog mange, der er villige til at investere efter, fordi fokus er på noget andet.

💜 NORD.investments – bæredygtig investering gjort nemt

Hos NORD.investments har vi valgt at gøre det muligt for dig at gøre din investering ansvarlig med blot ét klik.

NORD.investments gør bæredygtig investering nemt

Når du har gennemgået spørgsmålene med investeringsrobotten og afdækket din risikoprofil skal du bare klikke på knappen ud for Ansvarlig portefølje.

Bæredygtig investering med ét klik.

Nemt.

Grunden til, at det hedder ansvarlig investering er, at der er fokus på alle tre ESG kriterier.

 • Environmental
 • Social and
 • Governmental

Bæredygtighed er derfor bare ét af de kriterier dine penge bliver investeret efter.

reklame

Gratis investeringsplan


NORD.investments gør investering:

😎 Nemt,
🤑 Billigt &
🔐 Sikkert

Start med en gratis investeringsplan og lær din risikoprofil at kende.

🎯 Opsummering på bæredygtig investering

Det er faktisk ikke sværere at sammensætte en bæredygtig portefølje, du skal bare vide, hvad det er for nogle byggeklodser du skal bruge. Du kan stadig følge alle principperne for simpel investering.

 • Find din risikotolerance
 • Vælg én aktiefond
 • Vælg én obligationsfond

Det er dét for bæredygtig investering. Husk i øvrigt også at rebalancere og alt det andet pleje der hører livet til som investor.

Er du ikke interesseret i at skulle stå for tingene selv, så bruger du bare NORD.investments og aktiverer ansvarlig investering.

Sværere er det ikke.


Reklame

🤑 NORD.investments – Gratis investeringsplan

⚡️ Elbot – Billig el, brug koden frinans25pct og få 25% rabat

🤕 Undo – Billig forsikring

🏡 Kameo – Invester i lån til ejendomsprojekter og virksomheder i vækst

📖 BookBeat – Nyd over 700.000 e-bøger & lydbøger, prøv gratis

4 kommentarer til “Sådan gør du bæredygtig investering nemt”

 1. Pingback: En simpel bæredygtig investeringsportefølje – Frinans.dk – Dagens Penge

 2. Interessante forslag du kommer med som meget hen af vejen ligner noget af det jeg selv overvejer ift. at skabe en simpel bæredygtig portefølje. Jeg synes dog det er svært at gennemskue HVOR bæredygtige/grønne de forskellige fonde er når det kommer til stykket. Jeg synes i hvert fald det nemt går hen og bliver mere green washing end reel impact, men det er nok også hvad man kan forvente af passive fonde.

  Jeg er faldet over en relativt ny fond: Storebrand Global Solutions A5 (https://www.nordnet.dk/markedet/investeringsforeninger-liste/17027504-storebrand-global-solutions). Den kan ikke købes på Nordnets Månedsopsparing og den er akkumulerende hvilket betyder at den bliver lagerbeskattet, men til gengæld er ÅOP ok (0,75%) set ift. andre aktive fonde som fx Nykredit Invest Bæredygtige Aktier (1,4%) og Maj Invest Global Sundhed (1,34%) som dog begge er realisationsbeskattet.

  Kender du Storebrand Global Solutions A5 og er det noget du ville anbefale? Den er måske ikke lige så simpel og biliig som fx Sparinvest DJSI men den ser til gengæld mere bæredygtig ud (og performer også fint pt).

  1. Hej,

   Jeg kender kun fonden fra Storebrand af navn, det er ikke en, jeg har kigget nærmere på.

   Jeg vil ikke anbefale noget andet end en bred og billig verdensfond. Hvis så der er nogen, for hvem det er vigtigt med et specielt filter eller fokus, så må de jo følge det, men de skal bare være klar over, at risikoen er større.

   Jeg har svært ved at gennemskue, hvordan man skulle afgøre om noget er mere bæredygtigt end noget andet. Det ville for det første kræve en klar definition og den kender jeg ikke.

   Mit råd vil altid bare være at købe en billig passiv fond og prøve at ændre verden af andre veje.

   /Sune

 3. Pingback: Verdensindekset - Verden set igennem aktier - 2023 Frinans

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.