Obligationer Frinans

Obligationer

I din søgen efter viden om investering er du sikkert stødt på obligationer, men, hvad er det og skal du investere i dem? Læs med og bliv klogere…

En obligation er basalt set et lån og der findes tre typer af dem; statsobligationer, realkreditobligationer og virksomhedsobligationer. Obligationer udbetaler en rente og kan handles på en børs, hvor de kan stige og falde i værdi.

Obligationer er en måde at sænke risikoen i porteføljen, helt efter simpel investering.

YouTube

Jeg bliver tit spurgt til, hvorfor man skal have obligationer i porteføljen. Det har jeg delt nogle tanker om her:

💁‍♂️ Hvad er en obligation?

En obligation er basalt set et lån og der findes tre typer af dem:

 • Statsobligation
 • Realkreditobligation
 • Virksomhedsobligation

En statsobligation er et lån til en stat, en realkreditobligation er lån til ejendom og en virksomhedsobligation er et lån til en virksomhed. En obligation er derfor egentlig relativt simpel at forstå.

De bliver komplicerede i den måde de handles på og det faktum, at renten sat af forskellige centralbanker er i evig
ændring. Det afspejler sig i kursen på obligationer, da det naturligvis er mere attraktivt som investor at have en obligation med en rente på eksempelvis 5% end en med en rente på 2%. Centralbankernes veje er uransagelige og derfor er det ekstremt svært at forudsige, hvilken vej renten går.

Obligationer handles, ligesom aktier, som værdipapirer på en børs og kan stige og falde i værdi.

Traditionelt set opfattes obligationer bredt set, som en aktiv klasse med lav risiko og deraf lavere afkast, end eksempelvis aktier.

Old school amerikansk obligation. Se mere her.

Sådan tjener du penge på obligationer

Både aktier og obligationer handles, som kort nævnt, som værdipapirer på en børs. Som investor får du adgang til at købe dem på børsen igennem en børshandler og derefter skal de opbevares i et værdipapirdepot, en konto.

Der findes specifikke børshandlere såsom Nordnet og Saxo Bank, men din egen bank agerer også som børshandler. Hvilken løsning der er bedst, er et spørgsmål om pris og bekvemmelighed. Det er med andre ord op til dig selv. Personligt bruger jeg Nordnet.

Som investor tjener du penge på 2 måder:

 • Renter
 • Kursudvikling

Du tjener penge på renter, som låntageren betaler til långiveren, ejeren af obligationen. Yderligere kan du spekulere i kursen på obligationen, men det vil jeg ikke komme ind på, da det er alt for kompliceret til at være en god idé som almindelig privatinvestor.

🤷‍♂️ Hvorfor skal du eje obligationer?

Du har sikkert hørt om, hvordan renterne de senere år kun er gået én vej, ned. Når renten generelt falder, så vil eksisterende obligationer stige i værdi, fordi de udbetaler en rente, det ikke længere er muligt at få adgang til. Nye obligationer vil derimod opfattes som værende af mindre værdi, fordi renten er lavere.

Det er et helt simpelt spørgsmål om udbud og efterspørgsel.

Købte man obligationer før de store kursfald, har man derfor tjent rigtig godt på at have disse.

Obligationer skal opfattes som yin til aktiernes yang. Fundamentalt set er de forskellige i risiko:

 • Aktier er høj risiko
 • Obligationer er lav risiko

Det betyder, at du ved at kombinere dem kan skabe en balanceret og diversificeret portefølje. Obligationers rolle er derfor ikke at drive afkastet højere, det sørger aktierne for, deres rolle er at kontrollere risikoen.

Obligationer yin til aktiers yang

Med de absurde renteniveauer vi ser i disse år, hvor renten mange steder i verden endda er i minus, er det helt legitimt og på sin plads at overveje, om obligationer stadig har en plads i porteføljen. Mit råd vil være, at du ikke stirrer dig blind på afkast, men tager udgangspunkt i din risikotolerance. 100% aktier er en meget aggressiv portefølje og det passer til de færreste. Alternativt kan du i stedet for sætte pengene på en konto i banken, men her kommer du hurtigt til at betale negative renter og grænsen lader kun til at gå nedad.

🙋‍♂️ Sådan køber du obligationer

Du kan godt købe en enkelt obligation, eller flere, men det kræver mig bekendt nogle ret store beløb og for den almene privatinvestor giver det simpelthen ikke mening. I stedet kan du med fordel anvende fonde og på den måde købe en kurv fuld og samtidigt diversificere i bredden.

Fonde

Når det kommer til obligationer er der ikke ret mange passive fonde at vælge imellem. Der er faktisk kun én, der er frit tilgængelig:

Er du bevidst om forskellen på passiv og aktiv investering, så er det nok den fond, der vil tiltale dig mest. Der er også flere aktive fonde at vælge imellem, men dem har jeg ikke skrevet om.

Et andet bud kan findes imellem Sparindex blandede fonde, hvor den fond med lavest risiko indeholder 75% obligationer.

Er du tvivl om, hvordan du køber fonde? Se denne video fra YouTube:

👉 Konklusion

En obligation er basalt set et lån og der findes tre typer af dem:

 • Statsobligationer,
 • Realkreditobligationer og
 • Virksomhedsobligationer.

Obligationer udbetaler en rente og kan handles på en børs, hvor de kan stige og falde i værdi. Der er derfor to måder at tjene penge på obligationer.

Ejer du obligationer som en del af din portefølje? Hvilke fonde bruger du? Skriv i kommentaren.

Reklamelink

 • 🤖 NORD.investments – Simpel investeringsrobot
 • 💡 GoSwitch – Spar penge på din elregning
 • 🏡 Kameo – Dansk platform til ejendomsinvestering
 • 💵 Coinbase – Simpel app til Bitcoins. Få 10$ i Bitcoin.
 • 💸 Tax Helper – Få penge tilbage i skat på kun 15 min.
 • 👷‍♂️ Findforsikring – Spar penge på dine forsikringer

2 kommentarer til “Obligationer”

 1. Med en positiv rente på 0,1% i Santander, og obligationers sidste 10 års historik, så tænker jeg at pengene står bedre i banken, end i obligationer?? Men man (jeg) kan kun gætte herpå.

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.