En simpel bæredygtig investeringsportefølje

Jeg ser meget ofte folk efterspørge bæredygtig investering, så jeg tænkte, at jeg ville skrive et kort indlæg om, hvordan det kan gøres simpelt.

Indledende

Jeg ser oftere og oftere folk på nettet efterspørge bæredygtige investeringer. Det kan jeg sådan set godt forstå. Der er mange, der har et moralsk kompas og en etik de styrer efter og det ønsker de afspejlet i deres investeringer, det er jo på alle måder en ret sund holdning. Lige så ofte ser jeg så, at de får råd om at købe x virksomhed, som kun kan stige vildt fordi… grøn omstilling eller et eller andet pseudo argument, som ingen rigtig ved noget om. Det er tydeligt, at mange af dem jeg ser, efterspørge denne type investering, ikke rigtig ved noget om investering og at de derfor måske er lettere at påvirke til at træde forkert, forstået som, at de investerer i noget de ikke ved, hvad er eller hvordan de skal forholde sig til det. Det er ærgerligt, så jeg vil her komme med et ydmygt bud på en anden måde at gøre det på.

Den passive tilgang

Man skal ikke have læst meget af, hvad jeg har skrevet om investering, for at vide, at jeg er stor tilhænger af passiv investering som grundlæggende strategi. Lave omkostninger og gennemsnitlighed er stærkt undervurderet. De lave omkostninger kommer af, at folkene bag ikke skal betale store lønninger til Gordon Gecko typer, der prøver at slå de andre og gennemsnitligheden kommer af at følge et indeks. Den passive tilgang kan også bruges til bæredygtig investering og det kan min opskrift på simpel investering også.

Simpel investering

Har du ikke tidligere læst om min tilgang til investering under overskriften simpel investering, så er her en kort opskrift:

Derudover har jeg udgivet en bog under titlen Simpel investering:Porteføljesammensætning og risiko

Ifølge opskriften er der tre porteføljesammensætninger vi kan gøre brug af alt efter vores risikoappetit:

  • Lav risiko: 75% obligationer og 25% aktier
  • Middel risiko: 50% obligationer og 50% aktier
  • Høj risiko: 25% obligationer og 75% aktier

Er du i tvivl, kan du tage en test hos diverse banker eller børsmæglere, som kan hjælpe dig med at spore dig ind på, hvordan din risikotolerance er. NORD.investements* har en rigtig god en som jeg også har lavet en videogennemgang af:Indhold

Med en forståelse for risiko i baghånden, kan vi udvælge en passende portefølesammensætning, hvilket bringer os videre til indholdet. Her foreskriver simpel investering, at vi kun har brug for to produkter, en investeringsforening med aktier og en med obligationer. Aktier er mere volatile, men giver større afkast, hvorimod obligationer er mere stabile og sænker risiko. Derfor kan vi, alt efter vægtningen af de to, sammensætte en portefølje der passer til vores risikotolerance.

Aktier

Der er sikkert flere muligheder, men jeg kender umiddelbart til to, hvis det skal være danske produkter der ikke ydereligere komplicere skatteforhold:

Den første, etik, er globale aktier der indgår i et verdensindeks, men som er særligt etisk screenede i forhold til eksempelvis ISS- Ethix’ ulovlige våben-liste og norm-baserede liste samt selskaber, der er CCC ESG-ratede af MSCI ESG Research. Du kan læse mere i selve prospektet.

Den anden, DJSI, spejler et indeks der hedder Dow Jones Sustainability Index, deraf navnet. Om indekset står blandt andet: “Benchmark-indekset fokuserer på verdens 2.500 største virksomheder. De måles på deres økonomiske, sociale og miljømæssige fremtræden. Virksomhederne repræsenterer top 10 % af de ledende sustainability- selskaber i 57 industrigrupper fordelt på51 lande. Alle selskaber screenes for en række kriterier, som bygger på et ansvar for udviklingen af samfundets værdier. Efter optagelse bliver selskaberne fortsat overvåget for deres “corporate sustainability performance”. Det skal sikre, at de overholder de udstukne retningslinjer. Samtidig er der anvendt en etisk screening der indebærer at selskaberne ikke har aktiviteter inden for en række uetiske forretningsområder, som blandt andet våben, tobak og alkohol. Der foretages ikke valutaafdækning.”

Hvilken du vil vælge er op til dig.

I forhold til obligationer er det lidt sværere, da der ikke findes et dansk produkt, der har et specifikt bæredygtigt fokus. I hvert fald ikke, hvad jeg ved af. Der findes i det hele taget ikke ret mange passive danske fonde med obligationer. Derfor må man nøjes lidt, eksempelvis med en fra samme leverandør som aktiefondene:

Her er der mest tale om danske realkreditobligationer og lidt statsobligationer.


Reklame

Jeg bruger Nordnet til at bygge min frihedsportefølje.

Brickshare er en dansk fremadstormende platform for ejendomsinvestering.

Fremtidens bank er digital, fremtidens bank er Lunar.


Løbende pleje

Nu har vi styr på risikoen og deraf fordelingen. Yderligere har vi valgt en fond til aktier og en fond til obligationer. Løbende skal vi så rebalancere porteføljen, hvilket blot betyder, at vi skal sørge for at fordelingen aktier og obligationer bibeholdes. Det kan vi passende gøre en gang om året, når der alligevel udbetales udbytte, hvilket typisk er en gang i foråret. Er vores risikotolerance 50/50, men porteføljen i løbet af året har udviklet sig, så aktierne fylder 60% og obligationerne 40%, så sørger vi for efter udbetaling af udbytte, at sælge lidt af aktierne og købe ind af obligationerne, så fordelingen igen er 50/50.

Det er det, sværere behøver det ikke være. Det sværeste er faktisk, at det i sig selv er ret kedeligt, så vi skal måske slås lidt med os selv for ikke indimellem at ville gøre noget aktivt. Vi bør følge præcis den samme tilgang med rebalancering en gang om året, uanset om markederne går godt og værdien af porteføljen styrer opad eller om der er finanskrise og røde tal på bundlinjen. Det er denne strategi der i det lange løb giver os det bedste resultat.

Du kan åbne et investeringsdepot i din egen bank eller hos eksempelvis Nordnet eller Saxo Bank.

Den aktive tilgang

Den aktive tilgang til investering, når det handler om bæredygtighed, er der to argumenter for:

  1. Du tror du ved mere end de fleste andre og kan slå markedet
  2. Du ønsker nøje at udvælge, hvilke virksomheder dine penge investeres i

Er grunden til at vælge aktiv investering den første, så vil jeg bare ønske dig held og lykke ude i den ekstremt barske verden aktiv investering med målet om merafkast er. Det er de færreste med en millionløn på Wall Street der lykkes, men mon ikke du fra din Macbook med adgang til Børsen, finans.dk og happy-go-lucky facebooksider kan klare dig bedre. Valget er dit, men tonen burde indikere, at det er ekstremt usandsynligt.

Er din tilgang derimod, at du ønsker at udvælge virksomhederne i din portefølje nøje, baseret på andre kriterier end blot afkastpotentiale og profit, så er det en anden snak. Ønsker du en art aktivistisk tilgang, hvor du køber dig ind i virksomheder ud fra andre parametre, såsom om de er helt i front på grøn omstilling, er fuldt cradle-to-cradle tænkende eller noget tredje, så kan en aktiv tilgang til investering måske være det rigtige. Her kan jeg dog ikke hjælpe og du vælger at gå ud af en investeringsvej, som på ingen måde er simpel.

Afsluttende

Det var mit indspark til det at lave en simpel, men bæredygtig portefølje. Skulle du vælge at lave en sådan simpel porteføle, så husk, at du altid senere kan gøre komplicere tingene yderligere, hvis du skulle få lyst. Det kunne eksempelvis være igennem crowdlending og udlån af dine penge til specielt bæredygtige projekter.

Husk også på, at jeg ikke er finansrådgiver og at dette indlæg bør betragtes som inspiration og ikke direkte finansiel rådgivning.

Held og lykke med investeringerne.


1 tanke om “En simpel bæredygtig investeringsportefølje”

  1. Pingback: En simpel bæredygtig investeringsportefølje – Frinans.dk – Dagens Penge

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.