Sparindex blandede fonde

Investeringsforeningen Sparindex udbyder tre blandede fonde, der både består af aktier og obligationer. På den måde, kan du købe hele din portefølje i én fond.

Med de tre blandede fonde fra Sparindex behøver du kun købe én fond. Investering kan ikke blive nemmere. Det her er en løsning for dig, der ønsker, at din investering er så nem som overhovedet muligt. Det kræver dog, at du er villig til at gå lidt på kompromis med omkostningerne.

Om de tre blandede fonde

De tre fonde er sammensat til at matche tre grader af risiko. Hvad enten du er til lav risiko, mellem risiko eller høj risiko, så er der en fond til dig.

Alle tre fonde er passive indeksbaserede investeringsfonde, hvilket vi jo godt kan lide. De består begge af aktier og obligationer, men i forskellig sammensætning. I praksis er det gjort ved, at fondene indeholder andre fonde. Der er tale om en blanding af Sparindex’ egne fonde og udenlandske ETFer.

Fordelingen af aktier er meget lig verdensmarkedet for alle tre fonde, se eksempelvis Sparindex Lav Risiko her.

Sparindex blandede fonde regionsfordeling

Obligationerne består hovedsageligt af tre typer:

 • Statsobligationer,
 • Virksomhedsobligationer &
 • Dækkede obligationer (realkredit)

Sparindex Lav Risiko

Med fonden Sparindex Lav Risiko er vi i den mere forsigtige ende af risikospektret. Det er utrykt ved, at fonden forventeligt scorer 3 i risiko, ifølge dokumentet Central Investorinformation.

Den består af 25% aktier og 75% obligationer, hvilket er hovedårsagen til den lave risiko. Lav risiko er dog også lig med et forventet lavt afkast, som det fremgår af afkasthistorikken.

Sparindex blandede fonde afkasthistorik

Det er værd at bemærke, at dit afkast i fonden med lav risiko bliver beskattet som kapitalindkomst, grundet overvægten af obligationer. For mange vil det være en ulempe, men, hvis du har negativ kapitalindkomst andetsteds, udgifter til renter, så kan de trækkes fra i overskuddet fra fonden. Ejer du eksempelvis en bolig og har renteudgifter til lån, så kan disse udgifter trækkes fra i overskuddet fra fonden, da dette er kapitalindkomst.

Fondens omkostninger opsummeres i ÅOP, som for denne fond lyder på: 0.65%, som det fremgår af infoarket.

Sparindex Mellem Risiko

Når det kommer til fonden Sparindex Mellem Risiko bevæger vi os lidt mod højere risiko. Den scorer 4 i forventet risiko, ifølge dokumentet Central Investorinformation.

Fonden består af 50% aktier og 50% obligationer, hvilket er grunden til, at den har en højere risiko end den første fond vi så på.

Denne fond beskattes som aktieindkomst, da den består af flest aktier. I praksis sørger Sparindex for, at fordelingen tipper lidt over mod aktier a la 50.1% aktier og 49.9% obligationer.

I infoarkene for de tre fonde, kan du også se sådan noget som sektorfordeling for aktiedelen og obligationsfordelingen.

Sparindex blandede fonde sektorfordeling

Det fortæller lidt om sammensætningen af aktier og obligationer i fonden.

Omkostningerne er højere end med lav risiko, for Sparindex Mellem Risiko er ÅOP: 0.77%, som det fremgår af infoarket.

Sparindex Høj Risiko

Dermed er vi nået til Sparindex Høj Risiko, som scorer et 5 tal i forventet risiko, ifølge Central Investorinformation.

Denne fond består af 75% aktier og 25% obligationer, hvilket er med til at placere den i den høje ende af risikospektret.

Vi kan også se af top ti placeringen, at det er aktier, der dominerer fordelingen af fonde i fonden.

Sparindex blandede fonde top 10 placeringer
Sparindex blandede fonde

Denne fond beskattes ligeledes som aktieindkomst, helt som det var tilfældet med Mellem Risiko.

Omkostningerne har taget et skridt op, da ÅOP lyder på: 0.84%, som du kan se af infoarket.


Reklame

NORD.investments

Er du mere til, at andre gør-det-for-dig end, at du gør-det-selv, når det kommer til investeringer, så er NORD.investments løsningen for dig.


Højere omkostninger, men mindre besvær

Som det fremgår ovenover, så lyder omkostninger på henholdsvis 0.65%, 0.77% og 0.84%. Det er noget højere, end hvad du skal betale i omkostninger, hvis du selv sammensætter en portefølje med Sparindex Stabile Obligationer og Sparindex Globale Aktier, helt efter principperne for simpel investering. Her lyder ÅOP nemlig på 0.22% for obligationsfonden og 0.58% for aktiefonden.

De tre blandede fonde fra Sparindex er altså dyrere end at gøre-det-selv, hvilket også er forventet. Du får dog noget for pengene.

 • Automatisk rebalancering
 • En alt-i-en-løsning

Det er naturligvis dyrere end at sammensætte porteføljen af fonde selv.

Hvem er målgruppen for Sparindex blandede fonde

Målgruppen for disse tre fonde er dig, der ikke ønsker at lære, hvordan du kan sammensætte en portefølje selv og bare gerne vil investere nemmest muligt. Der er stort set intet, du skal sætte dig ind i, så det kan ikke blive nemmere. Du skal bare finde ud af, hvad din risikotolerance er og det kan Sparindex hjælpe dig med, hvis du skulle være interesseret.

Hvis du gaber ved tanken om simpel investering eller ryster på hovedet, når jeg beskriver risikohåndtering og rebalancering, så er du muligvis i målgruppen.

Hvor kan du købe Sparindex blandede fonde

Du kan åbne et investeringsdepot i den egen, hos Nordnet eller igennem Sparindex.dk. Sidstnævnte har et samarbejde med Saxo Bank, så rent teknisk, er det dét du får en konto.

Fondene handles som værdipapirer på lige fod med andre fonde eller aktier og du burde derfor kunne købe dem, der hvor du har lyst til at åbne et investeringsdepot.

 • Sparindex lavede denne pjece, da de lancerede fondene, som giver en god opsummering.

Er en af de tre fonde en investeringsløsning for dig eller nogen du kender?Det læser andre lige nu

Madbudgettet
Portefølje - Hvad er det?
Sparindex DJSI
Dollar Cost Average
Måneden der gik juni 2020
Sparindex Globale Aktier
Passive fonde - Se de bedste passive fonde her
Nordnets månedsopsparing

6 tanker om “Sparindex blandede fonde”

 1. Kunne være spændende at høre, hvilke aktier (områder?) fondene har.

  Og hvilke obligationer? Geografisk, sigt, osv.?

  Men super spændende 🙂

 2. Hej Sune.
  Tak for en informativ blog. Jeg overvejer at investere i en af de tre ovennævnte muligheder. Jeg har i forvejen lidt stående i aktier rundtomkring, men bør nok også tænke i obligationer ifht. risikospredning. Hvad er din holdning – er det et helt dumt tidspunkt at smide penge efter fx SparInvests højrisiko?

  1. Hej,

   Tak for de pæne ord. jeg holder mig helt fra at have en holdning til, hvorvidt vi er på en top eller ej. Jeg skal ikke kloge mig på, i hvilken retning en given kurs er. (i hvert fald ikke for andre). Jeg kan sige, at det jeg selv gør er at investere hver måned for nogenlunde samme beløb, hvilket betyder, at hvis ‘prisen er dyr’ så køber jeg ikke helt så mange beviser som hvis ‘prisen er billig.’.

   Jeg er helt med på, at det ikke er det du spørger om, men jeg vil ikke gætte på hvilken vej en given kurs skal. Jeg synes min trackrecord viser, at det er jeg ret dårlig til 🙂

   /Sune

 3. Som det tydeligt fremgår er det fonde af fonde, og mig bekendt tæller ÅOP fra de underliggende fonde ikke med i ÅOP beregningen, dvs. det faktiske omkostningsniveau er betydeligt højere end fondenes ÅOP tilsiger.

  Er det korrekt at sige, at det er “passive indeksbaserede investeringsfonde”? Infoarkene formulerer det som at fondene “investerer i passivt forvaltede afdelinger”, men man kan diskutere om det er passiv eller aktiv forvaltning. Man bliver ikke specielt klogere af at læse infoark + kiid, her står formuleringer som “andelsklassen er passivt forvaltet”, men også at “afdelingen måler sig ikke mod et benchmark”. Det er i det hele taget svært at blive klog på, hvorfor de investerer, som de gør (hvilket indeks følger de), udover den procentvise fordeling af aktier/obligationer. Måske prospekterne for fondene har et bud?

  1. Hej Mikael,
   Det er både gode spørgsmål du stiller og gode overvejelser.

   “Som det tydeligt fremgår er det fonde af fonde, og mig bekendt tæller ÅOP fra de underliggende fonde ikke med i ÅOP beregningen, dvs. det faktiske omkostningsniveau er betydeligt højere end fondenes ÅOP tilsiger.”
   Det kunne du meget vel have ret i, men jeg har ikke kunnet finde et præcist svar.

   “Er det korrekt at sige, at det er “passive indeksbaserede investeringsfonde”? Infoarkene formulerer det som at fondene “investerer i passivt forvaltede afdelinger”, men man kan diskutere om det er passiv eller aktiv forvaltning.”
   Jeg synes faktisk, at det ret tydeligt er passivt. Spørgsmålet er så, hvilket benchmark det skal måles op imod. Det giver de ikke selv et bud på og det gør det selvfølgelig svært. Jeg opfatter det ikke, som aktiv forvaltning af passive produkter, som eksempelvis June minder lidt om. Her skriver Danske Bank selv, at deres eksperter gør et eller andet = et aktivt element. Det har jeg ikke fundet noget af ved de tre blandede fonde.

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.