Opskrift på nem investering

Den 21. november bliver nem-investering en mulighed rigere, så sidder du derude og overvejer at komme i gang med at investere, eller kender du en der gør, så læs med her.

Investering, og specielt det at komme i gang med investering, kan virke meget svært og overskueligt for nogle. Har du det sådan så vær ikke nervøs, der er mange i samme båd. Dette indlæg vil vise dig, hvordan du kan komme i gang med investering på meget nem vis. Vi slutter af med en simpel opskrift på at komme i gang med investering uanset om du har et par tusinde kroner ekstra fra sommerjobbet eller du har vundet millioner i Lotto.

Men Sune, jeg gider ikke læse alt det her! Okay, så kig på denne meget korte folder fra Sparinvest selv.

Billederne jeg bruger i dette indlæg er alle taget fra Sparinvests folder jeg linker til ovenover.

Og inden vi går rigtig i gang så lad mig lige starte med at påpege tre ting når nu det handler om investering:

 • Dette er IKKE et sponseret indlæg
 • Jeg anbefaler ikke en specifik investering, jeg opfordrer blot til at investere generelt
 • Dine penge, dit ansvar

Når nu vi har det på plads, så kan vi rigtigt i gang.

Hvad sker der d. 21 november?

Helt kort så lancerer, det er vist ikke det rigtige fagudtryk, men pyt, Sparinvest Index tre nye investeringsforeninger. Det er blandede indeksforeninger, hvilket betyder, at det er en alt-i-en-pakke bestående af både aktier og obligationer.

Således er det muligt både at få en stor diversificeret aktieportefølje og en risikojusteret investeringsportefølje med obligationer i en og samme forening. Det bliver ikke nemmere end det og dermed bør det nu være muligt for alle komme i gang med investering, uanset hvilket forståelsesniveau af hele den her investeringsverden man er på.

Du kan blive investor på meget fornuftig vis ved at købe én form for investeringsforening

Tillad mig blankt at kopiere fra Sparinvests eget materiale og opstille tre grunde til denne form for investering, som jeg er meget enig i:

 • En billig måde at opnå en stor spredning på tusindvis af aktier og obligationer
 • Løbende overvågning og pleje af din investering i aktier og obligationer
 • Risikoen holdes stabil ved løbende rebalancering

Ret beset kan du allerede nu købe dem fordi der er tegningsperiode fra d. 3. til d. 16. november. Og så tænker du måske, hvad i alverden betyder det, og det kan jeg godt forstå du tænker. For de fleste vil det være lidt ligegyldigt og kunne du tænke dig at investere i en af de nye investeringsforeninger kan du sagtens vente til d. 21. november, men lad os lige prøve at forstå det her alligevel. Når en aktie eller en investeringsforening bliver til, kommer den ud på et marked, hvor markedskræfterne gælder, køb og salg, udbud og efterspørgsel. Det betyder, at fra det øjeblik aktien eller investeringsforeningen kan handles på børsen er der ikke sikkerhed om prisen. Aktiens pris bestemmes efter direkte udbud og efterspørgsel og investeringsforeningen til dels efter indre værdi, forstået som hvad er de aktier foreningen består af værd. Tegningsret giver dig som investor mulighed for at købe aktien eller investeringsforeningen, i det her tilfælde investeringsforeningen, til en fastsat pris før den kommer ud og lever det vilde liv på savannen, jeg mener børsen.

De nye indeksforeninger

De tre nye indeksforeninger hedder meget mundret INDEX Lav Risiko KL, INDEX Mellem Risiko KL og INDEX Høj Risiko KL. Hvad de mangler i sex appeal har de til gengæld i form af letforståelighed. Således er der en investeringsforening til dem med en lav risikotolerance, en mellem risikotolerance og en høj risikotolerance. Og nej, vi er ikke i gang med en nyfortolkning af de tre bukkebruse her.

Lad os prøve at kigge lidt nærmere på nogle af de vigtigste aspekter ved de tre foreninger.

INDEX Lav Risiko KL

Link til central investorinformation

Mine kommentarer: Læg især mærke til beskatningsgrundlaget. Det er muligvis ikke fordelagtigt for dig at blive kapitalindkomstbeskattet, det er det i hvert fald ikke for mig. Grunden til den form for beskatning her, skal som jeg forstår det findes i det faktum, at hoveddelen af foreningen består af obligationer og de beskattes som kapitalindkomst da de udbetaler renter og ikke udbytter. Denne investeringsforening er ikke interessant for mig grundet den lave risiko. Jeg ønsker mere risiko og mere potentiale. For investorer med en lav risiko villighed, er det dog et rigtig godt bud på en alt-i-en løsning.

Løbende omkostninger: 0,60%

INDEX Mellem Risiko KL

Link til central investorinformation

Mine kommentarer: Jeg kunne forestille mig, at denne forening er den der passer bedst til størstedelen af nye investorer. Her er beskatningen aktieindkomstbeskatning, hvilket betyder, at man betaler 27% af de første ca. 50.000 tjent og 42% på alt over ca. 50.000. Personligt kunne jeg godt forestille mig at gøre brug af sådan en forening med denne vægtning på et senere tidspunkt. Her snakker vi dog, når jeg er blevet en del af den lidt mere eksklusive millionærklub, ikke den fra radioen.

Løbende omkostninger: 0,63%

INDEX Høj Risiko KL

Link til central investorinformation

Mine kommentarer: Denne investeringsforening er den der kommer tættest på min risikotolerance. Jeg overvejer ikke at skifte mine investeringer dertil på nuværende tidspunkt, dels fordi der bliver lavet om på beskatningen af ETFer i den nære fremtid og dels fordi jeg gerne køber ind i investeringsforeninger hver måned og denne er ikke en del af Nordnets månedsinvestering. Jeg vil dog ikke afslå, at jeg på et tidspunkt skifter min portefølje ud med et enkelt investeringsbevis der dækker mine behov. Nemheden i sådan en løsning er besnærende.

Løbende omkostninger: 0,71%


Reklame

Jeg bruger Nordnet til at bygge min frihedsportefølje.

Brickshare er en dansk fremadstormende platform for ejendomsinvestering.

Fremtidens bank er digital, fremtidens bank er Lunar.


Hvad med de andre?

Jeg har tidligere skrevet om June, og der findes flere andre såkaldte index plus investeringstyper, hvilket er aktiv forvaltning af passive indeks. Er du interesseret i at læse mere om June, så se eventuelt min side, hvor alt om June er søgt ud. De nye foreninger fra Sparinvest er meget langt hen af vejen, nogle ville sige hele vejen, samme produkt som de andre index plus investeringsprodukter. De tre her fra Sparinvest har dog en lavere løbende omkostning og består ikke af ETFer.

Du kunne også overveje, om investering igennem crowdfunding er noget for dig. Skulle du være interesseret i at gøre brug af Mintos til crowdlending, så gør eventuelt brug af mit affiliate link dertil.

Forskellen

Hvad er forskellen på eksempelvis June og disse nye investeringsforeninger fra Sparinvest Index så?

Skattegrundlag: June består kun af ETFer og skal derfor lagerbeskattes. Jeg kan naturligvis ikke udtale mig om, hvorvidt det er fordelagtigt for dig, men det har det i hvert fald ikke været for mig indtil nu. Fra 2019 ændres reglerne, så det ændrer en lille smule på billedet, det skal jeg nok dække i et andet indlæg. Sparinvests tre nye foreninger kan både bestå af ETFer og investeringsforeninger. Hvorfor det så ikke skal lagerbeskattes ved jeg ikke.

Omkostninger: Foreningerne har lavere omkostninger end det er tilfældet med andre alt-i-en løsninger jeg har set såsom June.

Ligheder

Indeksbaseret: De nye investeringsforeninger er, som jeg forstår det, ‘indeksbaserede’ og således ved jeg ikke om der sidder en “ekspert” og foretager valg omkring, hvor og i hvad der investeres. Sparinvests nye foreninger er som jeg kan gennemskue det derfor ligeledes en form for indeks plus investering. Selv er jeg mest til mere ‘ren’ indeksinvestering uden nogen brug af eksperter, men det er selvfølgelig en smagssag.

Ydereligere fordele ved en alt-i-en løsning

Automatiseret rebalancering: Som investor skal jeg ikke bruge tid på at sørge for, at vægtningen imellem aktier og obligationer passer til min risikoprofil. Det er dels bekvemt og dels billigere fordi det koster at købe og sælge i forbindelse med rebalancering. Betaler man en lille smule mere i omkostninger ved disse alt-i-en foreninger? Sandsynligvis, i hvert fald er omkostningerne marginalt højere, men bekvemmelighed koster lidt og det er svært at udregne om det rent faktisk er dyrere end at gøre det selv.

Balance imellem sværhedsgrad og fordele

Grundlæggende opfatter jeg tjenester som June som den absolut nemmeste måde at komme i gang med investering, derefter alt-i-en foreninger såsom disse fra Sparinvest Index og derefter følger at sammensætte en portefølje med aktie-investeringsforeninger og obligations-investeringsforeninger selv, ligesom jeg gør det. Jeg synes dog ikke forskellen i sværhedsgrad fra June og til alt-i-en investeringsforeninger er særlig høj. Til gengæld kan der være nogle store fordele ved at vælge alt-i-en foreningerne som beskrevet ovenfor.

Helt generelt har jeg svært ved at få armene ned i begejstring over nogle af de investeringsmuligheder der er kommet til siden jeg begyndte at investere tilbage i starten af 2015. Jeg synes virkelig at tjenester som June og disse nye alt-i-en løsninger fra eksempelvis Sparinvest Index gør det nemt, på en meget fornuftig måde, at komme i gang med at investere. Faktisk opfatter jeg også produkterne som så gode, at det er unfair at kategorisere dem som produkter til begyndere, langt de fleste mennesker kan få opfyldt deres investeringsbehov uanset alder, risikovillighed og størrelse på pengepung med disse løsninger.

Vær opmærksom på, at disse tre investeringsforeninger ikke har et sammenligningsindeks. Du kan således ikke slå op noget sted, hvilket index de følger, da består af dele der hver især følger et index.

Hvis ikke det var fordi investering er en af mine helt store interesserer, så ville jeg klart bare finde den alt-i-en løsning der passer bedst på min risikoprofil og kun købe den. I mit tilfælde ville det være INDEX Høj Risiko KL.

Inden jeg opstiller det hele som en opskrift på en nem investering, så lad os slutte gennemgangen af de tre nye investeringsforeninger af med, hvordan de ville have klare sig de seneste år:

Husk på at vi generelt har været i en finansiel optur, så det skal lige tages med i betragtningen, men det er da ret pænt.

Opskrift på nem investering

Ingredienserne er ret simple:

 • Et investeringsdepot, et sted at opbevare investeringen i form af investeringsbeviser
 • Et investeringsprodukt, investeringsbeviser, eksempelvis en af de tre blandede investeringsforeninger fra Sparinvest Index
 • Penge til at købe ind for

Udførelsen behøver heller ikke at være svær:

 1. Åbn et investeringsdepot hos din bank eller en børsmægler såsom Nordnet
 2. Tag en test og find din risikoprofil, de fleste banker og børsmæglere har en art spørgeskema du kan bruge (eksempelvis Nordnet)
 3. Find frem til et beløb du vil investere og køb investeringsbeviser i den af de tre investeringsforeninger der passer bedst til din risikoprofil

Ekstra

 • Køb eventuelt flere investeringsbeviser løbende
 • En gang om året udbetaler investeringsforeningen udbytte. Det kan du enten bruge som du har lyst eller geninvestere i flere investeringsbeviser
 • Har du brug for pengene sælger du blot investeringsbeviserne

Kan du ud fra informationen om hver af afdelingerne let gennemskue, hvilken risikoprofil der passer dig, kan du springe punkt 2 over. Er det ikke så vigtigt for dig, hvorvidt det lige koster et par hundreder kroner mere i din egen bank end hos Nordnet, så kan du springe overvejelserne ved punkt 1 over og bare åbne et depot i din egen bank.


4 tanker om “Opskrift på nem investering”

 1. Kunne være spændende at høre, hvilke aktier (områder?) fondene har.

  Og hvilke obligationer? Geografisk, sigt, osv.?

  Men super spændende 🙂

 2. Hej Sune.
  Tak for en informativ blog. Jeg overvejer at investere i en af de tre ovennævnte muligheder. Jeg har i forvejen lidt stående i aktier rundtomkring, men bør nok også tænke i obligationer ifht. risikospredning. Hvad er din holdning – er det et helt dumt tidspunkt at smide penge efter fx SparInvests højrisiko?

  1. Hej,

   Tak for de pæne ord. jeg holder mig helt fra at have en holdning til, hvorvidt vi er på en top eller ej. Jeg skal ikke kloge mig på, i hvilken retning en given kurs er. (i hvert fald ikke for andre). Jeg kan sige, at det jeg selv gør er at investere hver måned for nogenlunde samme beløb, hvilket betyder, at hvis ‘prisen er dyr’ så køber jeg ikke helt så mange beviser som hvis ‘prisen er billig.’.

   Jeg er helt med på, at det ikke er det du spørger om, men jeg vil ikke gætte på hvilken vej en given kurs skal. Jeg synes min trackrecord viser, at det er jeg ret dårlig til 🙂

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.